KΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΚΡΙΤΗ

             Kοινή ανακοίνωση Ιερού κλήρου νήσου Καλύμνου

Εμείς ο Ιερός Κλήρος της Καλύμνου παρατηρώντας με θλίψη και πόνο τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί μας, οφείλουμε να τοποθετηθούμε ως εξής:1. Δηλώνουμε καθαρά ότι μένουμε πιστοί και αμετακίνητοι στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Μητρός Εκκλησίας , περί Θείας Κοινωνίας, Ακτίστων Ενεργειών του Θεού και της μεταδόσεως της Θείας Χάριτος διά των Ιερών Μυστηρίων και των υλικών στοιχείων όπως αυτή εκφράζεται διά μέσω των Ιερών Συνόδων Της. Ιδιαίτερα ταυτιζόμαστε από την πρώτη στιγμή με την τοποθέτηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου ότι “Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας”.

2. Διευκρινίζουμε ότι η χρήση μάσκας και άλλων μέσων προφύλαξης εντός των Ιερών Ναών ουδόλως πλήττει ή διαστρέφει την ορθόδοξη δογματική ή κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, αλλά πρόκειται για ένα ακραιφνώς ιατρικό θέμα για το οποίο τοποθετούνται δικαιωματικά και ως επιστήμονες μόνο οι ειδικοί . Μάλιστα είναι αυτοί οι οποίοι θα κριθούν στο τέλος για την αποτελεσματικότητα των μέσων αυτών. Εμείς εκφράζουμε στήριξη και εμπιστοσύνη στην γνώμη και τις υποδείξεις τους. Αυτή ήταν και η στάση των Αγίων Πατέρων έναντι της Επιστήμης ανά τους αιώνες, καθώς προστάσσει όχι μόνο η Ιερά Παράδοση αλλά και η κοινή λογική και το στοιχειώδες ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Δηλώνουμε δε ευκρινώς και υπευθύνως ότι σε περίπτωση ο μη γένοιτο που μία επιστημονική ή πολιτική απόφαση και θέση έρθει όντως σε σύγκρουση με την βιοηθική της Εκκλησίας μας, θα σταθούμε ενάντιοι και καταγγελτικοί απέναντι της, καθώς η ιερατική μας συνείδηση και το καθήκον προστάζει. Πάντα όμως εντός εκκλησιαστικών κανονικών πλαισίων. Δηλώνουμε επαγρυπνούντες και επί των επάλξεων, χωρίς όμως να παρασυρόμαστε από τις εντυπώσεις, τις γνώμες και τα συμφέροντα κάποιας μερίδας εντός της Εκκλησίας ή και τρίτων. Oφείλουμε βέβαια να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά σε όποιον ενδιαφέρεται ότι εμείς οι ιερείς ακολουθήσαμε τα μέτρα, παραμερίζοντας τις ενστάσεις μας για την αυστηρότητα τους( βλ. απαγόρευση κωδωνοκρουσίας, μεγαφώνων κ.α), αλλά και γίναμε “κακοί” με υπολογίσιμη μερίδα του ποιμνίου μας, προβάλλοντας το κοινό αγαθό της υγείας και παραμερίζοντας την ιδιαίτερη γνώμη και αντίληψη μας. Η Εκκλησία διά των ιερέων και των συνειδητών μελών της στάθηκε πάντα δίπλα στον ασθενή, τον πονεμένο και τον εμπερίστατο. Μάλιστα διά των Ιερών Μυστηρίων Της και των σχετικών ευχών και ακολουθιών Της θεραπεύει και ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο, σωματικό αλλά και ψυχικό. Αυτό το αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης παραμένει πάντοτε αμείωτο παρ’ημίν.

3. Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας και διαμαρτυρόμαστε εναντίον παντός επικριτή του Ιερού Κλήρου και της τοπικής μας Εκκλησίας , είτε αυτός είναι Αρχή ή ομάδα πολιτών ή απλός πολίτης , σχετικά με τις ασύστατες κατηγορίες περί απειθαρχίας της πλειοψηφίας του Ιερού Κλήρου στα προαπαιτούμενα μέτρα . Θεωρούμε κάθε σχετική αναφορά ως δυσφήμιση μας ως Σώματος, την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς ταχθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της πανδημίας, τόσο ως υπείκοντες στον οικείο Μητροπολίτη μας, όσο και ως προθύμως αποδεχόμενοι τα ειδικά μέτρα της Πολιτείας, όπως αυτά επιβλήθηκαν από τις ΚΥΑ. Αυτή η εκ των ουκ άνευ πολεμική δεν πλήττει μόνο τον Ιερό Κλήρο αλλά και όλο τον χριστιανικό λαό του νησιού μας και τον καταγγέλλει ψευδώς ως ανεύθυνη προβληματική και αντικοινωνική ομάδα στο σύνολο της Κοινωνίας μας. Καλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο να σταματήσει άμεσα και ως εδώ η δυσφήμιση των χριστιανών, η προκλητική αναφορά στην Θεία Κοινωνία ως ψιλή τελετή, η απέραντη και ακατάσχετη ηθικολογία και οι θεολογικές αποφάνσεις του κάθε άσχετου επί εκκλησιαστικών θεμάτων, η διεθνοποίηση του εκκλησιασμού, η φτωχοποίηση μας ως κυρίως υπευθύνων για την διασπορά του ιού στο νησί μας. Υπενθυμίζουμε ότι είναι γνωστό τοις πάση ότι εντοπίζονται χιλιάδες αφορμές και εστίες στο νησί μας, γνωστές σε κάθε καλοπροαίρετο και απροκατάληπτο συμπολίτη μας, τις οποίες δεν κρίνουμε αυτή την στιγμή σκόπιμο να κατονομάσουμε για να μην διασπείρουμε την σύγχυση και προκαλέσουμε την διχόνοια μεταξύ αδελφών , αλλά δυστυχώς είναι πάντα η Εκκλησία η οποία προβάλλεται ως αιτία και κέντρο κάθε συμφοράς. Η πορεία της Εκκλησίας εξακολουθεί να είναι σταυρική και μαρτυρική ακόμα και σήμερα σε ένα χριστιανικό περιβάλλον, σε ένα Κράτος το οποίο έχει ως προμετωπίδα στο Σύνταγμα του την διευκρίνιση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η επικρατούσα θρησκεία του και οι εκπρόσωποι του ομνύουν εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος.

4. Δεχόμαστε όλους τους ιερείς ως σάρκα εκ της σαρκός μας και οστού εκ των οστών μας και διατρανώνουμε δημοσίως ότι η αδελφική μας αγάπη και αποδοχή παραμένει αμείωτη και αδιάπτωτη για τον καθένα έκαστο. Πλην όμως προέχει η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για την Καλή Μαρτυρία και Ενότητα της Εκκλησίας μας, η οποία είναι πάνω από πρόσωπα, ομάδες , γνώμες, απόψεις και καταστάσεις. Ωστόσο έως και τώρα οι σχέσεις μεταξύ ιερέων παραμένουν άριστες και ακράδαντη η φιλία και η εκτίμηση εν αλλήλοις.

5.Οφείλουμε να κάνουμε υπακοή στον Μητροπολίτη μας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της κρίσης, εδώ και ένα χρόνο, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και πολλές φορές προηγήθηκε στην επιβολή και την τήρηση μέτρων, πολύ γρηγορότερα κάποιους άλλους, προλαμβάνοντας και αυτό το ίδιο το κρατικό σύστημα . Διευκρινίζουμε δε ότι ο καθένας από εμάς ιερέας ή κληρικός μπορεί να γίνει φορέας του ιού. Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ιερέων και λαϊκών, πιστών και απίστων, αρνητών και μη. Οποιοσδήποτε από εμάς φέρει θέση εντός της Εκκλησίας οφείλει να είναι προσεκτικός διότι σε περίπτωση που γίνει φορέας του ιού σε ένα ήδη καχύποπτο για την Εκκλησία μας περιβάλλον, δυσφημεί αυτομάτως την ίδια την Εκκλησία και θέτει σκέψεις και υπόνοιες για την Θεία Κοινωνία και τα Ιερά Μυστήρια, ασχέτως αν αυτός κόλλησε τον ιό εκτός του Ιερού Ναού. Καιρός σύνεσης και αυτοκριτικής. Υπεράνω πάντων η Εκκλησία ! Άλλωστε ο Θεός έθεσε τους νόμους της φύσης και δεν παρεμβαίνει με το παρά μικρό παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Εξάλλου οφείλουμε να δεχόμαστε την ασθένεια, την πανδημία , την κρίση ως παραχώρηση Θεού και ως πνευματική ευκαιρία μετανοίας και επιστροφής στον Θεό και την Εκκλησία και να μην βαρυγκωμούμε, ούτε να ενσπείρουμε αμφιβολίες για την αγάπη και την πρόνοια Του για τον κόσμο.

6. Καλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα, το καλό μας ποίμνιο, τους αγαπητούς μας χριστιανούς, τους φίλους και αδελφούς μας, τα πνευματικά μας τέκνα να συσπειρωθούν αυτή την δύσκολη στιγμή γύρω από τον Μητροπολίτη μας, ο οποίος αδίκως δέχεται τόσα πυρά από παντού, την τοπική μας Εκκλησία, τους Εφημερίους των ενοριών τους , τους αδελφούς εν πίστη σε μια κοινή μαρτυρία και ενότητα αγάπης και να απέχουν από κάθε διασπαστική και αντιδραστική κίνηση η οποία θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Ενότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας και αυτήν την κοινή μας ύπαρξη ως χριστιανών και τέκνων της μιας Εκκλησίας, της μίας Πίστεως, του Ενός Θεού Πατρός εν Χριστώ Ιησού. Και ολοκληρώνοντας την πατρική μας παράκληση και ικεσία αναπέμπουμε ευχές και δεήσεις στον Κύριο του Ελέους για κοινή ωφέλεια, υγεία και μακροημέρευση πάντων και ευχόμεθα σε όλους ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ!

Ο Ιερός Κλήρος της Νήσου Καλύμνου
Πηγή - πληροφορίες : http://aegeanews.gr/news/ekklisia/375833/koini-anakoinosi-ierou-klirou-nisou-kalymnou-ekfrazoume-tin-dysareskeia-mas-kai-diamartyromaste-enantion-pantos-epikriti


 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ