ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ (Φωτογραφίες)


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Τούρκους επιστήμονες ένα βλεννώδες στρώμα από άλγη που καλύπτει εδώ και μήνες την επιφάνεια του νερού στη θάλασσα του Μαρμαρά και κινείται αργά προς τον Ελλήσποντο και το Αιγαίο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ., ενώ σταδιακά ρέει προς το Αιγαίο πέλαγος και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Οι βλεννώδεις άλγες φαίνεται πως προκύπτουν από την υπερβολική αναπαραγωγή σε μικροφύκια και πλαγκτόν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αυτή την περίοδο, το περιβάλλον ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, αφού υπάρχει υπερβολική αναπαραγωγή μικροφυκιών και αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως στη θάλασσα του Μαρμαρά απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ διενεργούν συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν οι πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών. Ορισμένοι φοβούνται πως η θάλασσα του Μαρμαρά μετατρέπεται σε Νεκρά θάλασσα.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα «Dinoflagellates», που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας.

Η εν λόγω βλέννα, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία, όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, δρ Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την άλγη ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου. Επίσης ο κ. Αγιάζ επισημαίνει ότι η άλγη κατευθύνεται προς το Αιγαίο.

 

 Πηγή πληροφορίες: Hurriyet, BBC News και Daily Sabah

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ