ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΑ (εικόνες)


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Μελετίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης, το οποίο εκείνος έχτισε.

Προηγήθηκε μνημόσυνο στον Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, που τελέστηκε από τους Μητροπολίτες Κρήνης Μικράς Ασίας Κύριλλο, Γλυφάδας Αντώνιο και Πρεβέζης Χρυσόστομο, στον περίβολο του Ναού όπου αναπαύεται το σώμα του Μακαριστού Μελετίου παρουσία κληρικών και αρκετών συμπολιτών.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΝΔ Πρέβεζας Στ. Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δαρδαμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο Δήμαρχος Άρταίων Χρ. Τσιρογιάννης κ.ά.

Στη συνέχεια τελέστηκε Τρισάγιο στην πλατεία του πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μελετίου από τον Μητροπολίτη Πρέβεζας Χρυσόστομο.

Να σημειώσουμε ότι η μαρμάρινη προτομή είναι έργο του γλύπτη και ζωγράφου Βαγγέλη Ρήνα από τη Σάμο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε μεταξύ άλλων «Ο Μακαριστός διέγραψε πορεία αγίου ανδρός, όχι μόνο κατά τα 32 έτη της ενταύθα Αρχιερατείας του, αλλά εξ απαλών ονύχων η ζωή του υπήρξε ζωή ανθρώπου σοφού, συνετού και αφοσιωμένου στη μελέτη και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Όσοι τον γνωρίσαμε, προσωπικά εγώ από τη διακονία του στις Συνοδικές Υπηρεσίες, διακρίναμε την αγάπη του προς τον Θεό μα κυρίως προς τον άνθρωπο, απολαμβάνοντας και εμείς τη χαρά και την γλυκύτητα της συναναστροφής.

Έχοντας γνώση της θεολογικής επιστήμης, έλαβε μέρος και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε θεολογικούς διαλόγους παρέχων ταυτόχρονα τις γνώσεις του σε Συνοδικές ειδικές Επιτροπές. Το συγγραφικό του ταλέντο εξέλαμψε αρκετά νωρίς και τον ανέδειξε ως δόκιμο συγγραφέα, ο οποίος με τρόπο απλό και κατανοητό ανέλυε τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, αποδεικνύοντας ότι η αξία του Λόγου Του Θεού είναι σαν το χρυσάφι που σε κάθε εποχή, ανεξαρτήτως της μορφής που λαμβάνει αυτός ο χρυσός, παραμένει αμετάβλητη».

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πρέβεζας Ν. Γεωργάκου, ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Γ. Δαρδαμάνης. Αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριστού Μελετίου, τη δύσκολη εποχή που ανέλαβε τα ηνία της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και την έφεσή του στις ξένες γλώσσες.

Ο π. Θεοδόσιος, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων «Ποιός είναι ο σκοπό μας προτομής; "Αγάλλω" στην αρχαία μορφή της γλώσσας μας σημαίνει εξυμνώ, δοξάζω, τιμώ. Από αυτό το ρήμα παράγεται το ουσιαστικό άγαλμα, που σημαίνει στολίδι, δόξα, καύχημα. Ο π. Μελέτιος υπήρξε και είναι στολίδι, δόξα και καύχημα της πόλης μας. Στολίδι γιατί αποκατάστησε την υπόληψη των ιερατικών αξιωμάτων. Δόξα γιατί είχε μια ακτινοβολούσα προσωπική ποιότητα. Και καύχημα γιατί υλοποίησε για τους ντόπιους Χριστιανούς το ευαγγελικό "επάρατε τους οφθαλμούς υμών" σηκώστε τα κεφάλια σας, δικαίωμα όλων αναφαίρετο, ίσως βεβαίως κάποιοι να έχουν σε αυτό αντίρρηση, δικαίωμα όλων να αναφέρεται και απολύτως σεβαστό. Άλλωστε χωρίς την ελευθερία της κριτικής, δεν υπάρχει έπαινος.

Ο π. Μελέτιος είχε σε όλες τις φάσεις της ζωής του αξιολογικό κριτήριο μια συμβουλή που εκείνος χρησιμοποιούσε και δίδασκε και σε εμάς. Έλεγε "πρέπει να διατηρείσαι νεκρικά ήρεμος, είτε αρέσεις στους ανθρώπους, είτε σε μισούν". Το στήσιμο αυτής της προτομής λοιπόν δεν είναι απλώς αναθηματική υπόμνηση ως υστεροφημία του, πράγμα που κυριολεκτικώς ο π. Μελέτιος σιχαινόταν, αλλά αναγωγική γέφυρα για Εκεί που τώρα βρίσκεται».

Γενικά Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Μητροπολίτης Μελέτιος γεννήθηκε στην Αλαγονία της Μεσσηνίας στις 28 Σεπτεμβρίου 1933.

Ήταν πτυχιούχος Θεολογίας και πτυχιούχος Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός σε ηλικία 21 ετών και χειροτονήθηκε διάκονος αμέσως μετά, στις 28 Δεκεμβρίου 1954, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Α΄. Ο ίδιος επίσκοπος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο στις 20 Αυγούστου 1959.

Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας από το 1957 μέχρι το 1967 και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί των Διορθοδόξων και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων από το 1968 μέχρι το 1980.

Εξελέγη Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης την 26η Φεβρουαρίου 1980, χειροτονήθηκε επίσκοπος την 1 Μαρτίου 1980 και ενθρονίστηκε στη μητρόπολή του την 28η Μαρτίου του ίδιου έτους.

Ήταν συγγραφέας πάμπολλων βιβλίων. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος». Η μελέτη αυτή αποτελεί μεγάλη συμβολή στην ελληνόγλωσση θεολογική επιστήμη, καθώς με τη μετάφραση των λατινικών πρακτικών της Ε' Οικουμενικής Συνόδου, κατέστη δυνατή η κατανόηση των πεπραγμένων και των προσπαθειών για την ενότητα της Εκκλησίας που κατέβαλαν ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός και οι πατέρες της Συνόδου.

Εκοιμήθη, στο Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού, στα Φλάμπουρα Πρεβέζης, τα ξημερώματα της ημέρας με το περισσότερο φως, 21 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 79 ετών. Η σορός του τέθηκε σε προσκύνημα στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πρέβεζα. Κλήρος και λαός αποχαιρέτησαν τον για 32 χρόνια ποιμενάρχη τους στον ίδιο ναό το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και παρουσία 18 Μητροπολιτών και 4 Επισκόπων. Ετάφη στον αύλειο χώρο του ίδιου ναού.

 
 

Πηγή – πληροφορίες:  https://www.topikifoni.gr

 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ