ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΑΝΑ ΜΑΝΗ - ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ (φωτογραφίες)


'' Ο  κόσμος  είναι  μια  διεύρυνση της  Ελλάδος  και  η Ελλάς είναι  ο κόσμος σε σμίκρυνση''

 Βίκτωρ  Ουγκώ

 

Της, Βραχάτη  Ελένη του Νικήτα

 

Δυτική Μάνη.......τόπος να δεις ....τόπος να ζεις !!!

Ο ΄Αγιος Νικόλαος  και  ο ΄Αγιος  Δημήτριος είναι γραφικά ψαροχώρια  της Μεσσηνιακής Μάνης  , βρίσκονται  περίπου  50  χιλιόμετρα   νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Η γραφικότητα του τοπίου  τα  έχει αναδείξει σε ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών τα τελευταία χρόνια.

Ανήκουν    στον δήμο Δυτικής  Μάνης ,  της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας  της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου  , με  έδρα  την Καρδαμύλη η οποία   ανήκει ομοίως στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Το πρώτο όνομα του χωριού  του Αγίου Νικολάου ήταν Σελινίτσα, που σημαίνει μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη. Σύμφωνα με το μύθο, στην παραλία της περιοχής αποβιβάστηκε ο Πάρις και άρπαξε την Ωραία Ελένη. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου ταυτίζεται με την αρχαία  νησίδα  Πέφνο  που βρίσκεται  απέναντι  από τον Άγιο Δημήτριο   όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.

Πρωτοκατοικήθηκαν κατά την περίοδο 1830-1840.  Είναι χτισμένα  ακριβώς δίπλα στην παραλία, σε μία από τις ελάχιστες  πεδινές περιοχές του Δήμου .Η γεωγραφική τους θέση  ώθησε τους κατοίκους των  να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ψάρεμα και το εμπόριο, ανταλλάσοντας τα ψάρια με άλλα προϊόντα στα γειτονικά χωριά.

Τις τελευταίες δεκαετίες  κατάφεραν να αναπτύξουν τον τουρισμό και να δημιουργήσουν   υποδομές για την φιλοξενία τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, προσφέροντας   ιδιαίτερα  όμορφες και άνετες διακοπές. Τους επισκέπτες προσελκύει η γραφικότητα του τοπίου, η άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα, οι αγέρωχοι μανιάτικοι πύργοι, οι γραφικές εκκλησίες, τα όμορφα χωριουδάκια με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και οι υπέροχες παραλίες.

Από τα υπέροχα  αυτά χωριά  μπορείτε να πραγματοποιήσετε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Να περιηγηθείτε στο μεγαλοπρεπή Ταΰγετο, να επισκεφθείτε την πολυσύχναστη Στούπα  και την παραδοσιακή Καρδαμύλη.

Τα  γραφικά   λιμανάκια με τις  υπέροχες  εικόνες των  από το παρελθόν γοητεύουν κάθε επισκέπτη, χαρίζοντας ταυτόχρονα απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Οι  παραλίες  είναι πανέμορφες  με γραφικούς βράχους και αμμουδιά που προσελκύουν  μεγάλο αριθμό λουόμενων από την Καλαμάτα  και της γύρω περιοχές.  Εδώ, μπορείτε να κολυμπήσετε στα καθαρά κρυστάλλινα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου, να απολαύσετε τον καυτό ήλιο και να επιδοθείτε σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

όπως σε όλο το νομό Μεσσηνίας έτσι και σε αυτά  τα υπέροχα μέρη θα βρείτε να απολαύσετε παραδοσιακή  πλούσια κουζίνα με πολλά αγνά ντόπια προϊόντα και  ξεχωριστές γεύσεις όπως παστά κρέατα  και ψάρια ,   τηγανιτό βακαλάος φρέσκα ψάρια  με σκορδαλιά,  ψητό γουρουνόπουλο,  μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο , θαυμάσιες δίπλες,   υπέροχα μανιάτικα λαλάγγια  ,παραδοσιακά λαδοκούλουρα., τραχανά , χυλοπίτες, ελιές Καλαμών, μέλι, , παστέλια, ούζο, και  ροφήματα  με αρωματικά φυτά και βότανα.

Καλό σας  ταξίδι  !!!!!
Πηγή – πληροφορίες: Της, Βραχάτη  Ελένη του Νικήτα / https://www.facebook.com/groups/2313575212064602/user/100009203172764

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ