ΤΟ “ΎΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ” ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΛΗΜΗ ΚΟΤΣΟΜΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΠΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος.

Παρέστησαν Αρχιερείς, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Νικαίας κ. Αλεξίου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμμητού κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Συμπροσευχόμενοι παραίστησαν, μεταξύ άλλων, οι  Λήμνου κ. Ιερόθεος, Γλυφάδος κ. Αντώνιος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ κ.ά.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «κανένας από όσους παρευρέθησαν στην ενθρόνιση τού ήδη μακαριστού Μητροπολίτου Κλήμεντος, την 18η Απριλίου 2019 σ αυτό τον Ιερό Ναό, δεν ήταν δυνατόν να διανοηθεί ότι τόσο σύντομα, μόλις μετά από είκοσι εννέα (29) μήνες, θα επιστρέφαμε και πάλι στον ίδιο ιερό τόπο για να προπέμψουμε, αυτή τη φορά, τον αοίδιμο Ποιμενάρχη τού Περιστερίου στην αιωνιότητα της Βασιλείας τού Θεού.

Μπροστά σ αυτή την ανθρώπινη δυσκολία, όμως, μάς παρηγορεί και μάς ενισχύει ο αδιάψευστος λόγος τού Πρώτου μετά τον Ένα Αποστόλου των Εθνών Παύλου, από την προς Ρωμαίους επιστολή του: «Εάν τε γάρ ζώμεν, τω Κυρίω ζώμεν, εάν τε αποθνήσκωμεν, τω Κυρίω αποθνήσκομεν εάν τε ούν ζώμεν εάν τε αποθνήσκωμεν, τού Κυρίου εσμέν» (Ρωμ. 14, 8). Εάν ζούμε, ζούμε για τον Χριστό!

Για να τον λατρεύουμε, να Τον υπηρετούμε, να Τον βλέπουμε στα πρόσωπα των αδελφών μας, να παραπέμπουμε διαρκώς στο δικό Του το πρόσωπο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης πορεύθηκε στη ζωή του με αυτή την συνείδηση και ιδίως τα χρόνια της Αρχιερατείας του, από το 2014 ως Βοηθός Επίσκοπος τού Μακαριωτάτου και από το 2019 ως Ποιμενάρχης της θεοσώστου αυτής Επαρχίας, αναγγέλλοντας στους ανθρώπους την σωτηρία πού πραγματώνεται εν Χριστώ διά της Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο του επικηδείου λόγου υπογράμμισε: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κλήμης, όπως έζησε τω Κυρίω, έτσι και απέθανε τω Κυρίω. Άλλωστε, όλων μας η ζωή είναι στα χέρια τού Θεού.

Εκείνος επιλέγει τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο της εξόδου μας από την παρούσα ζωή, και τούτο για να οικονομήσει την σωτηρία μας. Είναι άγνωστες οι βουλές τού Θεού, γι αυτό και χρειάζεται όλοι μας να Τον εμπιστευόμαστε: «Αδελφοί μου, (διεκήρυσσε ο μακαριστός Μητροπολίτης στον επιβατήριο λόγο του) να εμπιστευθούμε την προτροπή τού Κυρίου, ο Οποίος μάς βεβαιώνει: «θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον».

Να έχουμε θάρρος, γιατί ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και την αμαρτία. Αυτά πλέον δεν έχουν τον τελευταίο λόγο στην ζωή μας. «Ο θάνατος τεθανάτωται». «Νύν πάντα πεπλήρωται φωτός»… Αυτόν τον τρόπο ζωής, αυτό το άγγελμα, καμμία κουστωδία δεν μπόρεσε να εγκλωβίσει μέσα σε έναν τάφο και να το αποδυναμώσει» (Επιβατήριος Λόγος Μητροπολίτου Περιστερίου Κλήμεντος). Αυτή την σωτήρια νίκη και χάρη «τού Παθόντος, Αναστάντος και Ερχομένου Κυρίου της δόξης, τη ευδοκία τού Θεού Πατρός, τη δυνάμει και ενεργεία τού αγίου Πνεύματος» (Επιβατήριος Λόγος ό.π.), αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στα πνευματικά του παιδιά, τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό τού Περιστερίου, ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κλήμης, διαβεβαιώνοντας όλους μας ότι «ο Θεάνθρωπος είναι «εν πάσι αυτός πρωτεύων»…

Και επιμένει να είναι μαζί μας όσο και άν εμείς την Γή της επαγγελίας την μετατρέπουμε σε κόλαση ή την ανταλλάσσουμε με περιστασιακές εξασφαλίσεις» (Επιβατήριος Λόγος ό.π.)».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως αποχαιρέτησε τον φίλο και συμμοναστή του χρησιμοποιώντας φράσεις του Αισχύλου που χαρακτηρίζουν την ζωή του ανθρώπου ως ένα όνειρο και αναφέρθηκε στα όνειρα που έκανε και σε αυτά που πραγματοποίησε στην διάρκεια της ζωής του, τις σπουδές του, την προσφορά του στην Εκκλησία, την σύντομη, αλλά περιεκτική διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου ολοκλήρωσε τον λόγο του με έναν στίχο από την Οδύσσεια του Ομήρου λέγοντας ότι ο Μητροπολίτης Κλήμης σήμερα επιστρέφει στην αληθινή πατρίδα, όπου δεν θα αντικρίσει τον καπνό της Ιθάκης, όπως ο Οδυσσέας, αλλά θα αντικρίσει τον Αναστημένο Χριστό με τον οποίο θα συλλειτουργεί εις τον αιώνα.

Κατόπιν επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και στην συνέχεια εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως τον μακαριστό Ποιμενάρχη αποχαιρέτησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Κουναλάκης.

 

Πηγή – πληροφορίες: https://www.vimaorthodoxias.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ