Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΕΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΩΖΟΝΤΟΣ (Φωτογραφίες)


Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, εορτάστηκε κατά το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου 2021 η μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της ακριτικής νήσου Λήμνου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, τον οποίο η πίστη και η ευλάβεια των κατοίκων ανήγειρε στο νοτιοανατολικό άκρο της, στη Φυσίνη.

Την εφετινή πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους  οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος & Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι οποίοι παρακινούμενοι από τα φιλάδελφα συναισθήματά τους προς τον Ποιμενάρχη της νήσου κ. Ιερόθεο και από την φιλάγια  διάθεσή τους προσέτρεξαν  στους ακρίτες, για να συμπροσευχηθούν  και να απευθύνουν στο Θεό τα προς σωτηρίαν αιτήματα όλων.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος μετά από την προσλαλιά με το καλωσόρισμα του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστράτιου κ. Ιεροθέου, απηύθυνε λόγον πνευματικής οικοδομής στην πολυπληθή σύναξη των πιστών με αναφορά και εμπνευσμένη ερμηνεία του ονόματος του Αγίου και της σχέσεως που έχει ο Άγιος Σώζων με τον Θεό που σώζει και με τον άνθρωπο που στοχεύει την σωτηρία του.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και κήρυξε το Θείο Λόγο αναφερόμενος στο ανδρείο ψυχικό φρόνημα του Μάρτυρος, ο οποίος με επαναστατική στάση και πίστη αρνήθηκε  να θυσιάσει στα είδωλα της εποχής του, υποδεικνύοντας στον σύγχρονο άνθρωπο τον τρόπο να πολεμά τα νέα είδωλα που ο κόσμος δημιουργεί και η κοινωνία προτάσσει μέσω της χρήσης και ανάπτυξης της τεχνολογίας και του άκρατου ατομικισμού.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ιερόθεος με καρδιακούς λόγους  ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, υπογραμμίζοντας με αφορμή την παρουσία τους την βαθύτερη αξία της κοινωνίας των προσώπων.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι άνθρωποι ουσιαστικά υπάρχουμε και καταξιωνόμαστε μόνον μέσα από την ενότητα που απαιτεί αλλά και καλλιεργεί η πίστη μας και αυτή επιτυγχάνεται με την εκούσια και συνειδητή μετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Παρόντες ήταν ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, ο Ταξίαρχος της Λήμνου, Διοικητές Στρατοπέδων, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιποί  εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι  η συμμετοχή των Λημνίων ήταν αθρόα παρά τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν στην περιοχή.


 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ