Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Με τραγούδια και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν χιλιάδες πολίτες τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Το λαϊκό προσκύνημα, το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ημερών, ξεκινάει σήμερα στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Την Τρίτη (7/9) θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Την ίδια μέρα (Τετάρτη 8/9), η σορός του μεγάλου δημιουργού θα μεταφερθεί στα Χανιά για την τελευταία του κατοικία. Στα Χανιά θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Πάντως από το πρωί, απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διάφορων ηλικιών, συγκεντρώνεται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων. Μόνοι ή σε πηγαδάκια, οι μεγαλύτεροι συγκεντρώνονται να μοιραστούν με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά, οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Δόθηκε λύση στο ζήτημα της ταφής του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη και από σήμερα και για τρεις ημέρες τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων, καθώς ήταν δική του επιθυμία να ταφεί δίπλα στον πατέρα του, τη μητέρα του και τον αδερφό του.

Το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00. Την Τρίτη (7/9) θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Την ίδια μέρα (Τετάρτη 8/9), η σορός του θα μεταφερθεί στα Χανιά, για την τελευταία του κατοικία. Στα Χανιά θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη προέκυψε όταν η κόρη του Μαργαρίτα επιθυμούσε να γίνει ο ενταφιασμός του πατέρα της στο Βραχάτι Κορίνθου.

Στη συνέχεια, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευσε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι σήμερα, Δευτέρα, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Το περασμένο Σάββατο, ακολούθησε η ανάρτηση στο Facebook της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, η οποία μεταξύ άλλων άφησε υπονοούμενα για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου!».

Το πρωί της Κυριακής (5/9), ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε δημόσια τη γνώμη του με μία ανάρτηση στο Facebook για το πού ο ίδιος επιθυμεί να ταφεί ο πατέρας του. «Δεν τον αψήφησα ζωντανό, ούτε τώρα θα το κάνω. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» έγραψε ο ίδιος. Στη συνέχεια επικράτησε η σύγκλιση απόψεων με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό από το μεσημέρι της Κυριακής ότι οριστικοποιήθηκε το μέρος του ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr


 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ