ΕΚΛΟΓΗ 5 ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΙΕΡΑΡΧΙΑ – ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ


          Νέοι μητροπολίτες, είναι οι Θήρας Αμφιλόχιος Ρουσάκης, Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Καστορίας Καλλίνικος Γεωργάτος και Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης Πλάτων Κρικρής, εξελέγησαν από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

          Μητροπολίτης Θήρας

          Το Σώμα της Ιεραρχίας, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Ρουσάκη νέο μητροπολίτη Θήρας με 61 ψήφους.

Ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970.

          Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, φοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εκάρη μοναχός στις 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Παπαδοπούλου.

          Με σεπτή εντολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε διάκονος στις 2.11.1993 υπό του μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και πρεσβύτερος στις 17.6.1995 υπό του επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

          Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο.

          Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του όπως λέγεται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

          Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως γραμματεύς παρά τω αρχιγραμματεί.

          Μητροπολίτης Περιστερίου

          Νωρίτερα, νέος μητροπολίτης Περιστερίου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, που έλαβε 64 ψήφους κατά την εκλογική διαδικασία.

          Ο συνυποψήφιός του αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου έλαβε 11 ψήφους.

          Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1960 στα Νάματα Κοζάνης, σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο ΑΠΘ και Κανονικό Δίκαιο και Θρησκειολογία στο Παρίσι (μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές).

          Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. Από το 2009 είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ έχει εργασθεί ως καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο της Ταλλίνης και του Ταρτού της Εσθονίας.

          Ως κληρικός υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

          Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 πανεπιστήμια τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο σε βιβλία όσο και σε επιστημονικά άρθρα. Τα βιβλία του για το Κανονικό Δίκαιο έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

          Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

          Τον αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη εξέλεξε η ΙΣΙ για την πλήρωση της Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου. Συγκεκριμένα, ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος έλαβε 58 ψήφους, ενώ ο συνυποψήφιος αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψήφους.

          Μέχρι σήμερα ο εψηφισμένος μητροπολίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης διακονούσε ως κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ήταν γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ήταν γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ενώ φέτος είχε το ευθυνοφόρο έργο, το οποίο του ανέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, της προετοιμασίας και υλοποίησης των διαφόρων επετειακών εκδηλώσεων και ομιλιών ανά την ελληνική επικράτεια, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

          Μητροπολίτης Καστορίας

          Νέος μητροπολίτης Καστορίας εξελέγη με 47 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος. Ο συνυποψήφιός του, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, έλαβε 26 ψήφους, ενώ ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς 1 ψήφο.

          Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Καλλίνικος Γεωργάτος ήταν μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και έχει καταγωγή από την Έδεσσα. Μεγάλωσε και αναπτύχθηκε σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, που συνοδευόταν πάντοτε από την παρουσία του μακαριστού μητροπολίτη Εδέσσης και νυν Αγίου Καλλινίκου. Αποφοίτησε το 1986 από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

          Από μαθητής του Δημοτικού συνδέθηκε πνευματικά με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ιεροκήρυκα τότε στη Μητρόπολη Εδέσσης.

Όταν ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος εξελέγη μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πήγε κοντά του. Από τότε εργάζεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και συντελεί στην έκδοση της «Εκκλησιαστικής Παρέμβασης».

          Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης

          Ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής εξελέγη νέος μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης με 55 ψήφους. Ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, που ήταν συνυποψήφιος, έλαβε 18 ψήφους, ενώ τέσσερα ψηφοδέλτια βρέθηκαν λευκά.

          Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης Πλάτων Κρικρής γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Εξ ου και σήμερα, στο άκουσμα της είδησης, οι καμπάνες της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, χτύπησαν πανηγυρικά, προκειμένου να αναγγείλουν σε όλο το νησί την εκλογή του Πάτμιου αρχιμανδρίτη.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ