ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


          Τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης, με δεδομένη τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του νυν προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης, Ειρηναίου, ενεργοποιεί, με σημερινή της ομόφωνη απόφαση η Επαρχιακή Σύνοδος.

          Συγκεκριμένα, η Επαρχιακή Σύνοδος –με την έγκριση και τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου– ενεργοποιεί το άρθρο 39, παράγραφος 2, του Νόμου 4149/1961, «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», το οποίο προβλέπει ότι «η Ιερά Σύνοδος Κρήτης δύναται και αυτεπαγγέλτως να αποφανθεί περί της διά νόσον ή γήρας διαρκούς ανικανότητος και απαλλαγής εκ των καθηκόντων του Αρχιερέως τινές, μετά προτέραν ένορκη πιστοποίηση τριών γιατρών ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου των Πρωτοδικών».

          Σε ανακοίνωσή της, η Επαρχιακή Σύνοδος σημειώνει τα εξής:

          « ερά παρχιακή Σύνοδος τς κκλησίας Κρήτης συνλθε σήμερα Δευτέρα, 18 κτωβρίου 2021, σέ Συνοδική Συνεδρία, μέ μοναδικό θέμα μερήσιας Διάταξης, τή συζήτηση καί λήψη πόφασης, γιά νεργοποίηση μή, τν σων ρίζονται στό ρθρο 39, παράγραφος 2, το Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικο Χάρτου τς ν Κρήτ ρθοδόξου κκλησίας», ς πρός τό Πρόσωπο το Σεβασμιωτάτου ρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ερηναίου, Προέδρου τς ερς παρχιακς μας Συνόδου, ξ ατίας τν χρονίων σοβαρν προβλημάτων τς γείας του.

          Ἡ ερά παρχιακή Σύνοδος ναγνωρίζει καί τιμ στό κέραιο τό Πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ργο το Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Ερηναίου, ς Ποιμένα καί Πρωθιεράρχη τς κκλησίας Κρήτης. Θεωρε μως τι, ο νεφερθεσες συγκυρίες καί τά μή ναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα τς γείας του, δηγον μόφωνα τήν ερά Σύνοδο νά πιληφθε γιά τό θέμα ατό.

          Ἡ ερά Σύνοδος μέ βάση τό παραπάνω ρθρο το Καταστατικο Χάρτου, ποφάσισε νά ρίσει τρες (3) ατρούς γνωσμένου κύρους, ο ποοι θά ποφανθον γιά τά κατά Νόμον περαιτέρω προβλεπόμενα.

          Ἡ μόφωνη πόφαση τς ερς παρχιακς Συνόδου τς κκλησίας Κρήτης λαβε καί τήν ελογία, τήν γκριση καί τήν συγκατάθεση τς Ατο Θειοτάτης Παναγιότητος το Οκουμενικο μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».


          Βιογραφικό του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου Αθανασιάδη

          Ο Ειρηναίος (κατά κόσμον Νικόλαος Αθανασιάδης) είναι Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Πριν την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης διετέλεσε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

          Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1933 στα Μιξόρρουμα Ρεθύμνης.

          Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε αρχικά στο Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κολλέγιο του Αγίου Βονιφατίου στο Warminster της Αγγλίας.

          Διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

          Στις 9 Ιουνίου 1975, εξελέγη παμψηφεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

          To έργο του στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ήταν τεράστιο. Διοργανώνει ιερατικά συνέδρια και ιερατικές συνάξεις για την επιμόρφωση του κλήρου σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά, θεολογικά και επιστημονικά ζητήματα. Ιδρύει τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής για την εκμάθηση της εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής αλλά και για την θεραπεία του προβλήματος της ελλείψεως ψαλτών από τις ενορίες της υπαίθρου, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως με την ονομασία "Απόστολος Παύλος".

          Θεμελίωσε και ανακαίνισε εκ βάθρων δεκάδες Ιερών Ναών που σήμερα κοσμούν όλη την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Μεταξύ αυτών τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Χανιά, τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Σούδας, Αγίου Στεφάνου Χανίων, Αγίου Χριστοφόρου Χανίων, Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Αγίου Νεκταρίου Χανίων, Αγίου Στυλιανού, Αγίας Σοφίας και πολλών άλλων.       Ανακαινίζει το Επισκοπείο, το οποίο παρέλαβε ερειπωμένο και σχεδόν γκρεμισμένο, όπως ακριβώς ήταν μετά από τον βομβαρδισμό των Γερμανών στα Χανιά.

          Παράλληλα κτίζει και ίδρυσε το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως με πολυσχιδή δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πνευματικού Κέντρου είναι και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός “Ορδόδοξη Μαρτυρία” τον οποίο εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1992 με εικοσιτετράωρο πρόγραμμα.

          Επίσης είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη προς την νεότητα, δίνει το παρών ετησίως στα συνέδρια του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου από το 1985. Θεωρείται ένας από τους πιο φιλομόναχους Αρχιερείς. Ο ίδιος ζει λιτά, ασκητικά και μοναχικά. Ζει ως απλός καλόγερος. Με γνώμονα αυτή του την αγάπη προς τον Μοναχισμό εγκαθίδρυσε μοναχικές αδελφότητες στα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια της Επαρχίας του. Είναι γνωστή η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων. Παράλληλα ανακαίνισε τις ιστορικές Ιερές Μονές Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Αγίου Γεωργίου Καρυδίου και Αγίου Γεωργίου Χαρωδιάς, ενώ εγκαθίδρυσε αδελφότητα αγιορείτων πατέρων στην ιστορική Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου.

          Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κρήτης στις 30 Αυγούστου 2006 στο Φανάρι, το Μεγάλο Μήνυμα εδόθη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο.

          Στις 18 Οκτωβρίου 2021, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει τριμελή επιτροπή ιατρών οι οποίοι θα εξετάσουν την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου αφού έλαβε και την ευλογία, την έγκριση και την συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

          Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

          Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ως Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ίδρυσε πέντε Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές για ένα φάσμα θεμάτων και προβλημάτων της σύγχρονης ζωής: Επιτροπή επί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού, Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Φιλανθρωπίας, Επιτροπή επί των Ιερών Ακολουθιών και Επιτροπή επί της Εξωτερικής Ιεραποστολής, επίσης με πρωτοβουλία του έχει συσταθεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας Κρήτης(Μ.Κ.Ο.) «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» - «FILOXENIA».

          To 2005 οπότε και επαναλειτούργησε ο Συνοδικός θεσμός της ενδημούσης Συνόδου του Oκουμενικου Πατριαρχείου, κλήθηκε επανειλημμένος ως συνοδικό μέλος αυτής. Έχει διατελέσει Τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Κισάμου και Σελίνου και Πέτρας και Χερρονήσου.

          To έργο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης είναι τεράστιο. Διοργανώνει ιερατικά συνέδρια και ιερατικές συνάξεις για την επιμόρφωση του κλήρου σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά και θεολογικά ζητήματα.           Ενίσχυσε, στήριξε και αναβάθμισε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής για την εκμάθηση της εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, δημιούργησε τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Άνω Πόλις» στην Ανώπολη Πεδιάδος, την Ομάδα Μοναχικών Ατόμων λειτουργούν άψογα εβδομαδιαίες Συνάξεις Νέων, το Γραφείο επί των Αιρέσεων καθώς και το Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας της Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Επίσης αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Αρχιεπισκοπής.

          Από τα πρώτα χρόνια της διακονίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω του ανοίγματος της Εκκλησίας προς την κοινωνία. Πολύ γνωστό είναι ότι είχε προσέλθει στις συγκεντρώσεις του Κινήματος των Αγανακτισμένων του Ηρακλείου μιλώντας στους πολίτες, καθώς επίσης και ότι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 στην παρέλαση του Ηράκλειου, οι πολίτες απαίτησαν να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και να παραμείνει στην εξέδρα των επισήμων μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Επίσης προσέρχεται σε συγκεντώσεις των ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μιλώντας με τους πολίτες.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ