ΚΑΛΑΜΑΤΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912: ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΑΛΗ ΕΦΕΝΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΒΔΟΥΛΑΧ ΠΑΣΑ


          Όπως αναφέρει ο Ηλίας Οικονομόπουλος, την 17η Νοεμβρίου, (1868-1941) ένας συντάκτης Αθηναϊκής εφημερίδας έγραφε τα παρακάτω, από την Καλαμάτα:

          Οι Τούρκοι αιχμάλωτοι της πόλης μας απέβαλαν το δύσθυμο και μελαγχολικό ύφος τους και φαίνεται ότι συνήθισαν τη νέα τους κατάσταση. Περιφέρονται ελεύθεροι στους δρόμους, τα μαγαζιά, τα καφενεία, αδιάφοροι ανάμεσα στο αδιάφορο πλήθος. Είναι ομιλητικοί, δίνουν συνεντεύξεις και εκφράζονται πολύ κολακευτικά για την ευγένεια και την φιλοξενία των Καλαματιανών.

          Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που μου έδωσε ο Αλή Εφέντης, ο οποίος, ενώ ήταν Επιτελάρχης στο Επιτελείο του Αβδουλάχ Πασά, που διοικούσε το Στρατό που πολεμούσε τους Βουλγάρους, στάλθηκε από το Γενικό Στρατηγείο για να αξιολογήσει τη δράση του Τουρκικού Στρατού στο Ελληνικό μέτωπο, με αποτέλεσμα να πιαστεί αιχμάλωτος. Ο Αλή Εφέντης, που είχε σπουδάσει στη Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου, μου έλεγε τα παρακάτω για τις νίκες των Βουλγάρων στο Μουσταφά Πασσά και τις Σαράντα Εκκλησιές:

          «Ο Αβδουλάχ Πασάς είχε 140.000 άνδρες και 250 σύγχρονα Γερμανικά πυροβόλα, απέναντι σε 200.000 Βούλγαρους με ανάλογο άριστο πυροβολικό.

          Από στιγμή σε στιγμή περιμέναμε ενισχύσεις από την Κωνσταντινούπολη, αφού το σχέδιό μας κατά της Βουλγαρίας ήταν κατά βάση επιθετικό.

          Ο πόλεμος ξεκίνησε και μάταια περιμέναμε να έρθουν οι ενισχύσεις από την Ασία, που τις είχε αποκλείσει ο Ελληνικός Στόλος στη Σμύρνη.

          Αααχ, εκείνος ο Ελληνικός Στόλος, πολύ κακό μας έκανε …

          Ο κύριος όγκος του Στρατού μας, δύο Σώματα Στρατού των 40.00 ανδρών, ήταν στις Σαράντα Εκκλησιές, ενώ οι προφυλακές μας βάδιζαν προς τα Βουλγαρικά σύνορα. Ο Αβδουλάχ Πασάς είχε στήσει το Στρατηγείο του 10 χλμ βόρεια του Κουλελί Μπουργκάς και από εκεί διεύθυνε τη μάχη των Σαράντα Εκκλησιών.

          Παρ’ όλο που όπως είπα, το σχέδιό μας ήταν επιθετικό, ελλείψει ενισχύσεων, οι Βούλγαροι εισέβαλλαν ορμητικά, διέλυσαν τις προφυλακές και έφτασαν στις Σαράντα Εκκλησιές. Ο Αβδουλάχ Πασάς ζήτησε να του σταλούν 40.000 άνδρες του Σώματος της Αδριανούπολης.

          Βαστήξαμε άμυνα δυο μέρες. Ο Χιλμή Πασάς, που διοικούσε το 5ο Σώμα, κατάφερε να διασκορπίσει την δεξιά πτέρυγα των Βουλγάρων και προσπάθησε να τους κυκλώσει, αλλά χωρίς επιτυχία, γιατί αυτοί ενισχύθηκαν με 80.000 άνδρες του Στρατηγού Σαβώφ. Μπροστά στην μεγάλη αριθμητική υπεροχή του εχθρού αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να οχυρωθούμε στο Λουλέ Μπουργκάς.

          Οι Βούλγαροι προσπάθησαν να κόψουν την επικοινωνία μας με την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το σχέδιό τους, αλλά δεν τα κατάφεραν.

          Στο μεταξύ ανέλαβε τη Διοίκηση ο Ναζίμ. Πέρασαν λίγες μέρες και οι Βούλγαροι επιτέθηκαν στο Λουλέ Μπουργκάς. Το 5ο Σώμα του Χιμλή έκανε πάλι το θαύμα του. Αμύνθηκαν σκληρά επί 8 ημέρες πολεμώντας σώμα με σώμα. Το σχέδιό μας έγινε αναγκαστικά αμυντικό.

          Το Επιτελείο μας θεώρησε ότι η Τσατάλτσα προσφερόταν καλύτερα για άμυνα και διέταξε να υποχωρήσουμε εκεί. Η υποχώρηση έγινε με τάξη και αγώνα οπισθοφυλακών. Θεωρώ ότι οι Βούλγαροι δεν μπορούν να μας διώξουν από εκεί, εκτός κι αν τους βοηθήσουν οι σύμμαχοι.

          Στηρίζομαι και στις ενισχύσεις που αναμένονται από τον Καύκασο και το Ερζερούμ, αλλά και στο Στόλο μας που βομβαρδίζει τους Βουλγάρους από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Όσο για τη χολέρα δεν τη φοβάμαι, αυτή είναι δικό μας όπλο.»

          Σταμάτησε για λίγο ο Αλή Εφέντης και μετά πρόσθεσε αναστενάζοντας:

          «Ομολογώ την ήττα μας από τους Έλληνες και τους Σέρβους. Όμως οι Βούλγαροι δεν νίκησαν ακόμη.

          Και να είστε βέβαιος ότι αν δεν ήταν ο Ελληνικός Στόλος, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ αλλά στη Σόφια.

          Όλος ο στρατιωτικός κόσμος της Ευρώπης γνωρίζει ότι τη νίκη στους συμμάχους την έδωσε ο Ελληνικός Στόλος και η Ελλάδα.

          Αποσύρετε για μία ημέρα μόνο τον Στόλο σας και θα δείτε. Σε τρεις μέρες θα είμαστε στη Σόφια!»

          Και πρόσθεσε σιγανόφωνα:

          «Αχ, αυτός ο Ελληνικός Στόλος τι έκανε …

          Δεν έπρεπε οι Νεότουρκοι να εξωθήσουν έτσι τα πράγματα.

          Έπρεπε να έχουν πάντα σύμμαχο την Ελλάδα …»

          Και απότομα κατέληξε:

          «Όχι, όχι! Δεν νίκησαν οι Βούλγαροι!

          Μόνο οι Έλληνες και οι Σέρβοι μας νίκησαν και ο Ελληνικός Στόλος έσωσε την Βουλγαρία!»

 Πηγή – πληροφορίες: Ηλ. Οικονομόπουλος: Ιστορία του Βαλκανοτουρκικού Πολέμου Έκδοση Αναγνωστοπουλου & Πετράκου εκδ.1929.

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην ενημερωτική σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ