ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ 170.000 ΕΥΡΩ - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ


          Για “μεθόδευση” ώστε το έργο της μεγάλης κερκίδας του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας να πάει από τον πρώτο στον δεύτερο μειοδότη, με επιπλέον κόστος για το Δήμο 150.000 ευρώ, συν 20.000 ευρώ από την εγγυητική επιστολή, που δεν παρακρατήθηκε, μιλούν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Οικονομικής Επιτροπής. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισαν ότι “η μεθόδευση φαίνεται με ενάργεια”, πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν μπορούν να την αποδείξουν. Οι Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, ζήτησαν την επανάληψη του διαγωνισμού αντί για την ανάθεση του έργου στον δεύτερο μειοδότη.

          Το έργο της μεγάλης κερκίδας του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, στον Νέδοντα, έχει προϋπολογισμό 1.270.000 ευρώ. Κατά το διαγωνισμό μειοδότησε οικονομικός φορέας που πρόσφερε έκπτωση 50,08%. Η Επιτροπή Διαγωνισμού, με καθυστέρηση άνω των τεσσάρων μηνών, όπως τόνισε στην Οικονομική Επιτροπή ο Βασίλης Κοσμόπουλος, ζήτησε από τον προσωρινό μειοδότη να προσκομίσει “ελλείποντα δικαιολογητικά”, τα οποία εκείνος δεν κατέθεσε. Ακολούθως η Επιτροπή Διαγωνισμού τον απέκλεισε από τη συνέχεια της διαδικασίας και απευθύνθηκε στον δεύτερο μειοδότη, η έκπτωση του οποίου έχει ύψος 35,75%, που αντιστοιχεί σε ποσό 150.000 ευρώ σε σχέση με την έκπτωση του 50,08%, σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

          Ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε ότι έχει μείνει “έκπληκτος” με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και ότι δεν έχει ξανασυναντήσει τέτοια υπόθεση, παρά την πολύχρονη επαγγελματική του δραστηριότητα ως μηχανικού και στο παρελθόν και ως εργολάβου.

          Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε, έστω και για το “θεαθήναι” όπως είπε χαρακτηριστικά, να πάει στην Οικονομική Επιτροπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμού και να εξηγήσει γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ από τον πρώτο μειοδότη να επικαιροποιήσει την προσφορά του, όπως και γιατί χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να ζητηθούν από τον πρώτο μειοδότη τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν.

          Τέλος ο Βασίλης Κοσμόπουλος έθεσε επιτακτικά το ερώτημα γιατί δεν παρακρατήθηκε η εγγυητική επιστολή ύψους 20.000 ευρώ από τον πρώτο μειοδότη, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση αυτή συζητιέται στους κύκλους των μηχανικών και εργολάβων, ότι δημιουργούνται κάποιες σκέψεις τις οποίες δεν θέλει να αναφέρει ούτε τις υιοθετεί, καθώς επίσης σχολίασε ότι “δεν μπορώ να συμπράξω σε αυτή την παρωδία”, καταψηφίζοντας την εισήγηση για την ανάθεση του έργου στον δεύτερο μειοδότη. Επιπλέον επισήμανε ότι οικονομικός φορέας του συγκεκριμένου διαγωνισμού συμμετείχε και στο διαγωνισμό για την ανακατασκευή της “Ηλέκτρας” από τον οποίο όμως ουσιαστικά αποσύρθηκε.

          Ο Βασίλης Τζαμουράνης έθεσε τα ίδια ζητήματα, σχολιάζοντας επίσης ότι “εδώ φαίνεται με ενάργεια, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, μια μεθόδευση να πάει το έργο από τον πρώτο στον δεύτερο μειοδότη”. Τόνισε ότι η οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο είναι σοβαρή γιατί αθροίζεται στο ποσό των 170.000 ευρώ και υπογράμμισε ότι η μόνη καθαρή λύση είναι η επανάληψη του διαγωνισμού.

Ο      Λεωνίδας Λιάππας από την πλευρά του δήλωσε απογοητευμένος, είπε ότι το έργο μπορεί να κινδυνεύσει και ενδεχομένως να χαθεί η χρηματοδότηση, μίλησε για “πανωπροίκι” που καλείται να πληρώσει ο Δήμος, ενώ τόνισε ότι επιβάλλεται η επανάληψη του διαγωνισμού ώστε να δοθεί μήνυμα σε εργολάβους ότι τους όρους στις διαδικασίες τους βάζει ο Δήμος.

          Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, δεν απέρριψε τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, αντίθετα μάλιστα σημείωσε ότι “είναι σκέψεις που μπορεί όλοι να τις συμμεριζόμαστε”, καθώς και ότι “και εγώ μπορεί να τις αποδέχομαι”. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εισήγηση για την ανάθεση του έργου στον δεύτερο μειοδότη είναι σύμφωνη με όσα ορίζει η νομοθεσία και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να γίνει το έργο στον κοντινότερο χρόνο.

          Στο επίμονο ερώτημα του Βασίλη Κοσμόπουλου γιατί δεν παρακρατήθηκε η εγγυητική επιστολή ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι θα ενημερωθεί και θα απαντήσει, ενώ για την πρόταση επανάληψης του διαγωνισμού σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, καθώς πρόκειται για έργο του ΕΣΠΑ με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένους όρους από τη Διαχειριστική Αρχή.

 


Πηγή – πληροφορίες: https://kalamatajournal.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ