«ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΑΤΖΟΓΛΟΥ (Α΄ΗΜΙΣΥ ΙΗ΄ΑΙ.) ΙΩΑΝΝΗΣ (†1770)»

             Η ΝΕΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΝΟΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

          Του, Γεωργίου Ι. Χατζηθεοδώρου

          Εντελώς πρόσφατα περιήλθε στα χέρια μου - με ευγενή προσφορά του συγγραφέα - η με τίτλο «Δύο πρωτοψάλτες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – Παναγιώτης Χαλάτζογλου (α΄ήμισυ ΙΗ΄αι.) Ιωάννης (†1770)», τελευταία εργασία του πολυγραφότατου και σπουδαίου μουσικολόγου - ερευνητή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μανόλη Γιαννόπουλου.

          Η εργασία του έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες εξαίρετες και πολυσέλιδες εργασίες, που μας έχει χαρίσει ο συγγραφέας όπως είναι π.χ. η πρόσφατη εργασία του «Πολυέλεοι και εκλογές - Αναστάσιμα Εωθινά Δοξαστικά» Πέτρου του Εφεσίου. όπου και προτάσσεται η μέχρι σήμερα  πλέον εμπεριστατωμένη βιοεργογραφία  του Εφεσίου, Τα χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής - Αγγλία», «Η Ψαλτική Τέχνη, λόγος και μέλος της Ορθόδοξης λατρείας», η κριτική έκδοση  του Θεωρητικού του Χουρμουζίου «Εισαγωγή, εις το Θεωρητικόν και πρακτικόν της εκκλησιαστικής μουσικής», οι  «Θεωρητικές υπηχήσεις και μουσικές κλίμακες Γρηγορίου του πρωτοψάλτη»  το Ταμείον χειρογράφων Ψαλτικής Τέχνης» και πολλές άλλες εξίσου σημαντικές εργασίες του Γιαννόπουλου· όλες προϊόντα ενδελεχούς μελέτης και επιστημονικής έρευνας, άκρως επιμελημένες τυπογραφικά και έμφορτες πληροφοριών, οι οποίες για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι εργασίες αυτές όχι μόνο πλουτίζουν τη βιβλιογραφία της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, αλλά, το και κυριώτερο, προάγουν θετικά και σοβαρά τη γνώση μας, γύρω από τη ιστορία και εξέλιξή της και αναδεικνύουν  τον συγγραφέα  τους ως ένα από τους κυριώτερους Έλληνες μελετητές και ερευνητές της, στον ελληνικό και όχι μόνο επιστημονικό χώρο της μουσικολογίας.

          Αναφορικά με τη νέα έκδοση του Μανόλη Γιαννόπουλου για τους δύο πρωτοψάλτες Παναγιώτη Χαλάτζογλου και Ιωάννη (τον μέχρι σήμερα γνωστό, εσφαλμένα όπως αποδεικνύει στην εργασία του ο Γιαννόπουλος ως Τραπεζούντιο), μπορώ να πω ταπεινά, ότι αυτή έχει πιάσει κορυφή και ότι, δίχως να θέλω να υποβαθμίσω τις προγενέστερες, τη θεωρώ ως τη σπουδαιότερη που έχει εκπονήσει ο φερέπονος καθηγητής· και τούτο, γιατί εκτός του πλήθους των βιοεργογραφικών πληροφοριών που παραθέτει για τους δύο πρωτοψάλτες, παράλληλα μας γνωρίζει και εντελώς άγνωστα στοιχεία, και ανασκευάζει λανθασμένες παλαιότερες πληροφορίες γι αυτούς, όπως  π.χ. του Δημητρίου Λώτου και άλλων.

          Είναι έργο απόλυτα ερευνητικό - επιστημονικό, αλλά με γλώσσα ρέουσα και καταληπτή που δεν θυμίζει σε καμιά περίπτωση την ακαμψία του ακαδημαϊκού λόγου και γραφής. Σίγουρα θα καταλάβει πρώτη θέση στην ελληνική και πιο πέρα μουσικολογική βιβλιογραφία.

          Το όλο έργο απαρτίζεται από 390, σελίδες από τις οποίες οι πρώτες 212 περιέ-χουν τη σχετική βιβλιογραφία (30 σελίδες) και τα βιογραφικά στοιχεία των δύο πρωτοψαλτών. Οι υπόλοιπες (31-212) περιέχουν το σύνολο σχεδόν των μελοποιήσεων των δύο δασκάλων, δακτυλογραφημένες στον υπολογιστή από τον ίδιο και το γιο του.

          Το βιβλίο εκδόθηκε με άριστη τυπογραφική καλαισθησία από τις Εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.

          Μετά από τα παραπάνω και αφού συγχαρώ και ευχηθώ από καρδιάς στο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και στον συγγραφέα να είναι πάντα δυνατός και δημιουργικός, ώστε να μας χαρίσει στο μέλλον και πολλά άλλα τέτοια μουσικο-ιστορικά δώρα, προτρέπω εκθύμως τους φίλους ψάλτες, τους φιλίστορες και τους ασχολούμενους με την Ψαλτική Τέχνη της Εκκλησίας μας, να προμηθευτούν και να διαβάσουν το πόνημα αυτό, με τη βεβαιότητα ότι « πολλά ωφεληθήσονται».


Πηγή – πληροφορίες: https://www.facebook.com/georgios.xatzitheodorou

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ