ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ «ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ» ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ


          Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21  θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

          Τη μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών. Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργείο Υγείας που θα εξετάσει την πρόταση των επιστημόνων και αναμένεται εντός της ημέρας να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

          Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21  θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

          Εάν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο ένα μέτρο για να αυξηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά της Covid 19.

          Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να κινούνται ελεύθερα.

          Σε διαφορετική περίπτωση, αν δε εμβολιαστούν δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

          Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμών της πανδημίας, μόνον οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

–    εστίαση (κλειστοί χώροι)

–    κέντρα διασκέδασης

–    γυμναστήρια

–    Θέατρα

–    Κινηματογράφοι

–    Μουσεία

–    Εκθέσεις

–    Συνέδρια

–    Γήπεδα.

          Καταστάσεις «δυο ταχυτήτων» δημιουργούνται γύρω από την ισχύ των πιστοποιητικών.

          Σύμφωνα με πληροφορίες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

          Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή:

          Για τους άνω των 60 ετών θα λήγουν στους επτά μήνες

          Για όλους τους υπόλοιπους θα λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

          Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να “κλειδώσει” στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα θα την υιοθετήσει.

          Μετά την τρίτη δόση πάντως τα πιστοποιητικά θα ισχύουν 9 μήνες για όλους.

          H λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει ότι από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνάει κάποιος στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που συνεπάγονται.

          Ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Yγείας πρότεινε τα πιστοποιητικά να ισχύουν λιγότερο από 9 μήνες και να συνδεθούν με τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολίων.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ