ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»


          Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στο Σότσι και είχε ένα εφ' όλης της ύλης τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο. Ηταν η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν αφότου εξελέγη κυβέρνηση η ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019.

          Τα βασικά σημεία των ομιλιών

          Πούτιν

          «Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την Ελληνική Επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

          Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδας-Ρωσίας για το 2022-2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

          Περαιτέρω, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%», ανέφερε ενδεικτικά. «Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές», επισήμανε.

          Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

          Εν συνεχεία, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

          Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέβαλε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

          Επιπροσθέτως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα», ενώ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας.

          Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι με τον Κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Mεσόγειο.

          Για το κυπριακό, διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια».

          Μητσοτάκης

          «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

          Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επισήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

          «Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-24, που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης, την ώρα που και η Ρωσία δοκιμαζόταν από μεγάλες πυρκαγιές.

          Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

          Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι με τον Ρώσο πρόεδρο συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό και κατέληξαν «σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης».

          Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Βλ. Πούτιν «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

          Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως», τόνισε.

          Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

          Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

          «Κλείνω, λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν, όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στη Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

          Περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

          Κατά την υποδοχή του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

          Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

          Μητσοτάκης: Ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας

          Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

          Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξή της, ενώ δήλωσε περιχαρής που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επεσκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

          Εμφαση από τον Πούτιν στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες

          Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

          Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

          Καταλήγοντας, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση με τον Κ. Μητσοτάκη θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

          Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν είναι αποδεκτή από τη Ρωσία η προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στα εδάφη της Ουκρανίας

          Δεν είναι αποδεκτή από τη Ρωσία η προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στα εδάφη της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι.

          Χωρίς να αφήσει να περάσει ούτε ένα εικοσιτετράωρο από τη χθεσινή εικονική συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία ολοκληρώθηκε με νέες απειλές από την πλευρά της Ουάσιγκτον για οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Μόσχα στην περίπτωση που αυτή κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε ως όχημα τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να απαντήσει στη Δύση και να εκφράσει την «ανησυχία» του για την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

          Μολονότι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πολύ κοφτά όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της Ουκρανίας στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

          «Είναι μία προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα αναπτύξει βάσεις εκεί εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Βασιζόμαστε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά» προειδοποίησε ο Πούτιν και χαρακτήρισε μη αποδεκτή την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί. 

                Πηγή – πληροφορίες: https://www.iefimerida.gr

 

  

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ