ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…;;; (εικόνες)


          Να μην πληρώσουν εισφορές ΕΛΓΑ, εφόσον δεν περιμένουν παραγωγή ζητούν πολλοί αγρότες.

          Εμφανή είναι ήδη τα σημάδια από τον αλλοπρόσαλλο καιρό του προηγούμενου διαστήματος, Όσο περνούν οι ημέρες και νέες ζώνες ελαιοκομικές ζώνες προστίθενται στην ζημιωθείσες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζητούν να ληφθεί μέριμνα από το ΥπΑΑΤ, ώστε να μην καταβληθούν οι εισφορές ΕΛΓΑ ολόκληρες, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει παραγωγή.

           Τα πρώτα σημάδια στα πατώματα, δηλαδή σε κτήματα με ελιές σε επίπεδα χωράφια, που κρατάνε νερό, σε λάκκες δηλαδή, μας δείχνουν ότι στην ακραία βλάστηση παρατηρείται αποοφύλλωση και ξεγύμνωμα. Αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα από τους παγετούς. Εδώ στην περιοχή μας ο παγετός που έπεσε τον Δεκέμβριο, επηρεάστηκαν κάποια νεόφυτα κτήματα, αλλά απ’ ότι φαίνεται τώρα, επηρεάστηκαν πολλά λιοστάσια με ελιές συμβατικής καλλιέργειας αλλά και βιολογικά.

          Υπάρχουν κτήματα που έχουν ήδη χρώμα σκουριάς και δεν είναι από κυκλοκόνιο ή κάτι άλλο, αλλά από τους παγετούς και κυρίως από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Σημειωτέον ότι το φθινόπωρο, το Νοέμβριο, υπήρχε μεγάλη ξηρασία και πολύς κόσμος αναγκάστηκε να ποτίσει τα κτήματά του, καθώς η εικόνα των δέντρων δεν ήταν καθόλου καλή.

          Σημαντικές ζημιές, ειδικά σε χαμηλά σημεία, έχει προκαλέσει στις ελιές Καλαμών, ο αλλοπρόσαλλος καιρός του τελευταίου διαστήματος, αλλά και ο παγετός που έπεσε στην περιοχή, πριν από λίγες ημέρες. Υπήρξαν ημέρες που η θερμοκρασία, έπεσε και στους μείον 4 βαθμούς Κελσίου.

          Δυστυχώς οι εικόνες καταστροφής μιλάνε από μονές τους.


 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ