ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 12 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ


          Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες στο πλοίο «Euroferry Olympia», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου, πιθανόν στο τρίτο κατάστρωμα, καθώς έπλεε από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι, της Ιταλίας. Εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο πλοίο.

          Με το πρώτο φως της ημέρας, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη, προκειμένου να εντοπίσουν τους 12 επιβάτες που αγνοούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό. Οι τρεις Έλληνες κατάγονται από Αθήνα και Κρήτη.

          Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 11 αγνοούμενους, ωστόσο σε αυτούς προστέθηκε αργότερα ακόμα ένας, καθώς αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των διασωθέντων από το γκαράζ του πλοίου δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα επιβατών. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ συγκεχυμένες, καθώς εκτιμάται ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και λαθρεπιβάτες -δύο έχουν εντοπιστεί και διασωθεί μέχρι στιγμής.

          Οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

          Αυτή την ώρα, το πλοίο έχει προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά, καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

          Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά και δύο παραπλέοντα πλοία, ενώ πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

          Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

          Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν κατάφεραν να ανέβουν στο πλοίο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, απομακρύνθηκαν, καθώς όπως σημείωναν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα -αγγίζοντας τους 600 βαθμούς- και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσκόλευε ακόμα περισσότερο το έργο τους.

          Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 280 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο μετανάστες που δεν υπήρχαν στην επίσημη λίστα επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

          Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

          Στο μεταξύ κλιμάκιο της «Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)» έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA (Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

          Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας οι τρεις πυροσβέστες της ΕΜΑΚ

          Παράλληλα, οι τρεις πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι επιχείρησαν την Παρασκευή πάνω στο Euroferry Olympia, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

          Οι τρεις άνδρες διέσωσαν τους δύο οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ, ωστόσο εισέπνευσαν αρκετό καπνό και κρίθηκε σκόπιμο, για προληπτικούς λόγους, να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

          Η υγεία τους είναι καλή, αλλά οι γιατροί θέλουν να τους παρακολουθήσουν ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

          Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, ο ένας εξ αυτών αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας.

          Εξειδικευμένη ομάδα διασωστών πάνω στο πλοίο

          Στην επιχείρηση διάσωσης συμβάλλει σήμερα, Σάββατο και εξειδικευμένη ομάδα της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων.

          Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού-Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

          «Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχετικά.

 Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ