ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ ΜΕ 290 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ 12 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

           Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia.

          Το πλοίο έπλεε υπό σημαία Ιταλίας στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

          Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε αμέσως εγκατάλειψη του πλοίου και σε μικρό χρονικό διάστημα εκκενώθηκε με χρήση των σωστικών λέμβων. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 μποφόρ. Αναφέρεται, επίσης, ότι υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας από τα μέλη του πληρώματος.

          Στο σημείο έσπευσαν η φρεγάτα Ύδρα, τρία ελικόπτερα, πέντε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής.

          Όσον αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταβαίνουν με ιδιωτικό ρυμουλκό επτά επιβάτες, ενώ από το λιμάνι της Κέρκυρας με οχηματαγωγό επτά πυροσβέστες με δύο οχήματα. Στη θαλάσσια περιοχή σπεύδει πυροσβεστικό πλοιάριο από το λιμάνι της Πάτρας με πλήρωμα έντεκα πυροσβέστες.

          Πληροφορίες για αγνοούμενους

          Γύρω στις 09:30 το πρωί ο τηλεοπτικός σταθμός Open ανέφερε πως υπάρχει πληροφορία για 11 αγνοούμενους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πληροφορία αυτή βασίζεται σε συνομιλίες μέσω ασυρμάτου του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος με ψαρά, ο οποίος έσπευσε πρώτος στο σημείο για να βοηθήσει. Αυτή είναι και η μοναδική αναφορά. Ωστόσο, το υπουργείο Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία αυτή.

          Από το λιμάνι της Κέρκυρας γνωστοποιείται πως κυκλοφορεί και εκεί πληροφορία για αγνοούμενους, η οποία ανεβάζει τον αριθμό τους στους 7 με 8. Με λίγα λόγια, στις 09:45 το πρωί της Παρασκευής δεν υπήρχε ακόμη ακριβής εικόνα και σαφής επιβεβαίωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες Αρχές τέτοιων πληροφοριών. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η τελική επίσημη καταμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας, όταν θα φτάσουν εκεί οι επιβάτες και το πλήρωμα.

          Πληροφορίες για επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών από το γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου

          Δύο οδηγοί νταλίκας εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia και αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους. Οι Αρχές επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους κατευθύνουν σε ασφαλές σημείο από όπου μπορούν να βγουν, για να τους προσεγγίσει Σούπερ Πούμα.

          Αυτές τις πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν τις επιβεβαιώνει, αλλά και δεν τις διαψεύδει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

          Επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο οδηγών από το φλεγόμενο πλοίο

          Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των Αρχών για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση δύο οδηγών που έδωσαν σημεία ζωής το πρωί της Παρασκευής στον χώρο του γκαράζ του φλεγόμενου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντεζι με 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

          Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οδηγοί είναι καλά στην υγεία τους, αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένοι. Ένας εξ αυτών καλούσε σε βοήθεια και έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα πλοίου που βρίσκεται στην περιοχή και διεξάγει έρευνες.

          Οι Αρχές προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να έρθουν σε επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους, ώστε να τους κατευθύνουν σε ασφαλές σημείο στην κορυφή του πλοίου και να παραληφθούν από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

          Την ίδια ώρα, στη στεριά, στο λιμάνι της Κέρκυρας έχουν φτάσει οι περισσότεροι διασωθέντες επιβάτες με πλοία του Λιμενικού Σώματος, με αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη. Εκεί βρίσκονται και σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής, καθώς και η φρεγάτα «Ύδρα».

          Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και τρεις ενήλικοι επιβάτες με μικροτραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Εκεί, αναμένεται να διακομισθεί από στιγμή σε στιγμή και ένα βρέφος μόλις δύο μηνών.

          Στο λιμάνι της Κέρκυρας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση. Αρχικά οι διασωθέντες καταμετρώνται και στη συνέχεια οδηγούνται για έλεγχο ως προς τον κορωνοϊό, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ακολούθως, οι διασωθέντες εξετάζονται από κλιμάκιο του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το οποίο αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές.

          Όσοι από τους διασωθέντες βρεθούν θετικοί θα οδηγούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν διατεθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και από άλλους φορείς, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων.

          Πληροφορίες για αγνοούμενους

          Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των επιβαινόντων του πλοίου «Euroferry Olympia». Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, 278 έχουν ταυτοποιηθεί στην Κέρκυρα, ενώ υπήρχε και ένα ακόμη άτομο που ήταν λαθρεπιβάτης. Τέσσερις έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος μόλις δύο μηνών.

          Βάσει της κατάστασης που είχε καταθέσει στο λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας ο καπετάνιος του πλοίου, στο Εuroferry Olympia επέβαιναν 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα. Απ’ αυτούς οι 21 είναι Έλληνες (14 επιβάτες και 7 πλήρωμα). Έτσι λοιπόν, μέχρι στιγμής αγνοούνται δώδεκα από τους επιβαίνοντες και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τη διάσωση δύο εγκλωβισμένων οδηγών στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia.

          Δύο Βούλγαροι οδηγοί είναι εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Τα δύο άτομα είναι σε επικοινωνία με τον Ύπαρχο ώστε να φτάσουν τα δύο άτομα στο κατάστρωμα και από εκεί να τους παραλάβει να τους προσεγγίσει ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

          Διασώστες της ΕΜΑΚ θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των αγνοούμενων

          Στον εντοπισμό των αγνοούμενων επιβατών θα βοηθήσει και η Πυροσβεστική υπηρεσία με την ΕΜΑΚ.

          Συγκεκριμένα, από την ΕΜΑΚ στην Αθήνα, δυο εναέριοι διασώστες μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Κέρκυρα, ενώ από την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων έξι διασώστες θα κατευθυνθούν οδικώς και στη συνέχεια θα φτάσουν με πλωτό μέσο στο νησί του Ιονίου.

          Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, στην Κέρκυρα θα δημιουργηθεί ένας σταθμός βάσης και από εκεί με ελικόπτερο και ανά ομάδες, θα προσεγγίζουν το πλοίο. Στόχος των ανδρών της ΕΜΑΚ είναι να διαπιστώσουν αν μπορούν να καταρριχηθούν και να κάνουν έρευνα σε όλους τους χώρους του πλοίου, όπου βέβαια οι συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και δύσκολες λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που έχουν αναπτυχθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr


 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ