ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 2,50 € ΕΥΡΩ.....!!!! - ΦΤΏΧΕΙΑ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΊΑ..!!!


          Το εφιαλτικό σοκ στις παγκόσμιες αγορές που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση του 1973, μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ στη Μέση Ανατολή, φέρνει στις μνήμες η αλματώδης αύξηση των τιμών στα καύσιμα που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

          Την ώρα που οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται να συνεργαστούν και δεν δέχονται να συζητήσουν με τις ΗΠΑ για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής μαύρου χρυσού, οι δυτικές οικονομίες πιέζονται ασφυκτικά από το ενεργειακό κόστος, που είναι πλέον αβάστακτο για τον μέσο Ευρωπαίο καταναλωτή.

          Τίποτε προς το παρόν δεν δείχνει πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει εκτόνωση της πίεσης στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Το αντίθετο. Όσο δεν ηρεμούν τα ανοικτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή κυρίως, π.χ. στην Υεμένη, και στην Αφρική (Βόρεια και Υποσαχάρια), οι προοπτικές αύξησης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ώστε να πέσουν οι τιμές είναι ελάχιστες.

          Η σημερινή εικόνα στις τιμές των καυσίμων

          Πριν από λίγες ημέρες οι τιμές των καυσίμων ήταν σε υψηλά επίπεδα, όμως δεν είχαν «σπάσει» ούτε σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές το φράγμα των 2 ευρώ.

          Τώρα όμως ελάχιστα είναι τα πρατήρια που διαθέτουν καύσιμα κάτω από τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αυτό συμβαίνει γιατί δεν εφοδιάζονται όλα τα πρατήρια με τον ίδιο ρυθμό.          Πάντως, οι προβλέψεις που κάνουν για το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνες.

          Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αναμένεται να συμπαρασύρουν και την εφοδιαστική αλυσίδα, μιας και το κόστος των αυξήσεων αναμένεται να μετακυλιστεί στα προϊόντα. Το πετρέλαιο κίνησης αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 1,80 με 1,90 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης σκαρφάλωσε στο 1,60 το λίτρο.

          Ωστόσο, ούτε οι τιμές του LPG έμειναν ανεπηρέαστες. Το LPG στα πρατήρια υγρών καυσίμων διατίθεται προς 1,05 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά και το 1,15 ευρώ.

          Το brent στα 131 δολάρια το βαρέλι

          Το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό του ράλι, στα 127 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες να παρακωλύουν την οικονομία της χώρας, πιέζοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο τις αγορές ενέργειας.

          Το West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου αυξάνεται 2,4%, στα 126,72 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, και το Brent παράδοσης Μαΐου ενισχύεται 2,8%, στα 131,54 δολάρια το βαρέλι.

          Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 35% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, και διαμορφώθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

          Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε, επίσης, ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι Shell Plc και BP Plc σταματούν νέες αγορές, ωστόσο άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι απρόθυμα να δεσμευτούν σε μια παρόμοια δράση.

          Η εισβολή έχει ταράξει τις αγορές εμπορευμάτων από μέταλλα μέχρι και σιτηρά, και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ένα σοκ, τη στιγμή που οι χώρες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

          Οι τράπεζες και οι traders προβλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές αργού και οι ήδη σφιχτές αγορές ενέργειας πιέζονται.

          Η Ρωσία είναι βασικό μέρος της συμμαχίας OPEC+ και μεγάλος παραγωγός αργού και πετρελαϊκών προϊόντων όπως το diesel. Οι αυξανόμενες κυρώσεις στη χώρα δημιουργούν φόβους για την προμήθεια, με τις τιμές των καυσίμων να ακολουθούν στα ύψη το πετρέλαιο.

          Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν πέρυσι το 3% των αποστολών αργού που έφτασαν στις ΗΠΑ. Όταν συμπεριληφθούν και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, η Ρωσία αντιστοιχεί στο 8% περίπου των εισαγωγών πετρελαίου.

          «Η Ευρώπη δεν ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, πολύ απλά επειδή δεν μπορεί ακόμη. Αυτό ανακουφίζει κάποια ένταση στις αγορές πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο brent πιθανότατα θα παγιωθεί μεταξύ 120-130 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», αναφέρει αναλυτής της Oanda Asia Pacific.

 


 

Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ