ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ 45 ΧΩΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ


          Από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα.

          Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως υπέγραψε σχετικό διάταγμα.

          «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

          «Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

          Ο Πούτιν έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, με στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης της Ρωσίας. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

          Είπε επίσης ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω πιέσεις.

          Η διαδικασία

          Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank, και να μεταφέρουν συνάλλαγμα το οποίο θα μετατρέπεται σε ρούβλια για την ολοκλήρωση της πληρωμής.

          Η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει τις πληρωμές στο ρούβλι για το φυσικό αέριο ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά αφότου η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

          Το διάταγμα Πούτιν

          Σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα του διατάγματος Πούτιν που δημοσίευσε το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος διατάσσει την Gazprombank Joint Stock Company να ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια και ειδικούς λογαριασμούς νομίσματος για πληρωμές για το παρεχόμενο φυσικό αέριο.

          Οι ξένοι αγοραστές μεταφέρουν κεφάλαια στον ειδικό συναλλαγματικό λογαριασμό στο ξένο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ακολούθως το συνάλλαγμα μετατρέπεται σε ρούβλια μέσω του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, και ακολούθως το ποσό στο ρωσικό νόμισμα μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό συναλλάγματος. Έγκυρες θεωρούνται μόνο οι πληρωμές σε ρούβλι.

          Γαλλία και Γερμανία λένε «όχι» στις πληρωμές αερίου με ρούβλια

          Άμεση ήταν η αντίδραση Γερμανίας και Γαλλίας που απέρριψαν σχεδόν αμέσως την απόφαση της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

          Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

          Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

          Σημειώνεται πάντως, ότι  την ώρα τη συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν  ανακοίνωσε την υπογραφή διατάγματος σύμφωνα με το οποίο, από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα.

          «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

          «Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ