ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ARAMCO ΣΤΗ ΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


          Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της παρασκευής 25 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρίας Aramco στην παραλιακή πόλη της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία.

          Η ακριβής ώρα της έκρηξης δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει μεγάλο μέρος της πόλης.

          Μάλιστα οι τεράστιες φλόγες και ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού ήταν ορατά πάνω από την πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, όπως και από την πίστα της Formula 1 όπου διεξάγονταν οι ελεύθερες δοκιμές των οδηγών των αγωνιστικών μονοθέσιων  για τον αγώνα της Κυριακής.

          Ο πρώτος γύρος των ελεύθερων δοκιμαστικών ολοκληρώθηκε, ενώ η έναρξη του δευτέρου γύρου των ελεύθερων δοκιμών καθυστέρησε για μισή ώρα, προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Βέβαια η πίστα αγώνων της Φόρμουλα 1, βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων μακριά από το φλεγόμενο σημείο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. 

          Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τη μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει, στις εγκαταστάσεις της  Aramco. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

          Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι για την έκρηξη αυτή, ευθύνονται πιθανότατα οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι είχαν επιτεθεί πριν από λίγες μέρες σε άλλη πετρελαϊκή εγκατάσταση στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, οι πληροφορίες αυτές επαληθεύθηκαν καθώς τις επιβεβαίωσαν πλήρως από την οργάνωση της Υεμένης.

          Οι Χούθι υπεύθυνοι για την επίθεση

          Η οργάνωση της Υεμένης γνωστοποίησε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και ο υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτικός συνασπισμός που πολεμά την οργάνωση στην Υεμένη, ανακοίνωσε ότι επλήγη ο σταθμός διανομής πετρελαιοειδών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco στη Τζέντα, προκαλώντας πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές, χωρίς να προκληθούν θύματα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργότερα, σύμφωνα με τον συνασπισμό.

          Οι Χούθι- σύμμαχοι του Ιράν που μάχονται τα τελευταία επτά χρόνια τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό-, εκτόξευσαν πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα και drones στα διυλιστήρια Ρας Τανούρα και Ραντίχ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού. Συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις» στην πρωτεύουσα Ριάντ.

          Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από τους Χούθι αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του συνασπισμού.

          Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε επίσης και κατέστρεψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς την πόλη-λιμάνι της Τζαζάν, που προκάλεσε περιορισμένη και ελεγχόμενη πυρκαγιά σε μονάδα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

          Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα φέρει ευθύνη για τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι που έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ