ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΗΛΙΕΛΑΙΟ


          Τις τελευταίες ώρες σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην χώρα μας παρουσιάζονται τεράστιες και άνευ προηγουμένου ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο. Η εικόνα που βλέπουν οι καταναλωτές είναι άδεια ράφια..!!!

          Τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά της Καλαμάτας και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με προϊόντα, όπως αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο..!!!

          Οι καταναλωτές ψάχνουν με απέλπιδες προσπάθειες να βρουν τα παραπάνω αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ όπου και αν υπάρχουν οι τιμές είναι φωτιά και έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες ώρες.

          Η κατάσταση είναι απελπιστική και ο πανικός είναι προφανές και η απελπισία έκδηλη, ενώ πάρα πολλοί κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τρέχουν για να προβούν σε αγορά και στα χωριά, ενώ κανένας δεν ενημερώνει τον κόσμο, αν υπάρχει επάρκεια σε ζάχαρη, αλεύρι και ηλιέλαιο και πόσο θα φτάσουν οι τιμές.

          Οι ανατιμήσεις, αλλά και οι ελλείψεις προϊόντων, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα και στην αγορά της Μεσσηνίας.

          Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης με τους καταναλωτές να προμηθεύονται κυρίως αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, αλεύρι και ηλιέλαιο.

          Τα ράφια των σούπερ μάρκετ με αυτά τα προϊόντα αδειάζουν, ενώ ο κίνδυνος των ελλείψεων λόγω μη αποθεματικού είναι πλέον υπαρκτός.

          Ο πόλεμος της τηγανιτής πατάτας

          Η αύξηση του ηλιέλαιου και γενικότερα όλων των σπορέλαιων που έφτασαν ή και ξεπέρασαν ακόμα την τιμή του ελαιόλαδου, αλλάζει τους κανόνες, που ακολουθούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα εστίασης.

          Αρκετοί επαγγελματίες, σε όλη την επικράτεια σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν ή έστω να περιορίσουν τα τηγανητά από το μενού τους, βλέποντας ότι το ηλιέλαιο έχει φτάσει να είναι πλέον αρκετά ακριβό, όπως και δυσεύρετο.

          Έτσι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ελαιόλαδο, έχουν την πρόθεση να αφήσουν στην άκρη τα πιάτα με τηγανητά και να τα αντικαταστήσουνε με άλλα πιάτα ή να τα μαγειρέψουν με διαφορετικούς τρόπους.

          Για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες θα γίνουν από εδώ και στο εξής πατάτες φούρνου, πατατοσαλάτα ή πουρές πατάτας. Ωστόσο, το όλο θέμα θα είναι ένα ζήτημα για την εστίαση και ειδικότερα, για εκείνα τα μαγαζιά, που η φύση του χαρακτήρα τους ήταν ταυτόσημη με τα τηγανητά, όπως τα ταχυφαγεία, καθώς η τηγανητή πατάτα για αυτά είναι ένα βασικό συστατικό των ειδών, που προσφέρουν στο κοινό τους.

          Πάντως, ήδη στην Αθήνα αρκετές ψησταριές έχουν ξεκινήσει να δίνουν πιτόγυρα χωρίς πατάτες, ενώ το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και διάφορα σαντουιτσάδικα. Θυμίζουμε ότι η τιμή του ηλιέλαιου, που είναι και το βασικό σπορέλαιο που χρησιμοποιείται στην εστίαση έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ το δεκάλιτρο, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

          Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές

          Το ψωμί – ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις που έρχονται από τα στελέχη εταιρειών αρτοποιημάτων, καθώς και αρτοποιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα οποία ήρθε σε επαφή η «Ζούγκλα».

          Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της αγοράς μας έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι οι τιμές των 50 και 60 λεπτών για κάθε φρατζόλα, που συναντούσαμε κατά το παρελθόν στους φούρνους της γειτονιάς έχουν εξαφανιστεί από την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πρώτη ενεργειακή κρίση.

          Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία φρατζόλα ψωμί από 0,70 έως και 1 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Βέβαια, σημείωσε ότι  αν θα αυξηθεί και πόσο θα αυξηθεί θα εξαρτηθεί από τον κάθε αρτοποιό ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες να απορροφήσουν το κόστος. 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ