"ΚΟΥΛΟΥΜΑ" ΜΕ ΙΠΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


      Στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και σε περιόδους ή και τόπους με υψηλό Πολιτισμό, πάντοτε οι εορτές, πέραν των συμποσίων, διανθίζονταν με πνευματικές εκδηλώσεις και αθλητικές επιδείξεις,  ξεπερνώντας, κατά πολύ, το απλό φαγητό, το ποτό και τον χορό, στα οποία σήμερα περιορίζονται οι εορτάζοντες!

          Σήμερα, ενώ στις πολιτισμένες χώρες εξακολουθεί ο θεσμός των αθλητικών επιδείξεων κατά τις εορτές, δυστυχώς, στην Ελλάδα τα εορταστικά έθιμα αρκούνται, π.χ., στην "ταραμοσαλάτα" για την Καθαρά Δευτέρα ή, το πολύ-πολύ σε κάποιες αμφιλεγόμενες φολκλορικές εκδηλώσεις! Φέτος η Καλαμάτα έκανε την αξιοπρόσεκτη εξαίρεση και γιόρτασε "Κούλουμα" με ...Έφιππη Τοξοβολία και Ιππασία, αναβαθμίζοντας τον Πολιτισμό της σε επίπεδο ...κεντρικής Ευρώπης και με την παρουσία του αγαπητού Δημάρχου Καλαμάτας κ. Α. Βασιλόπουλου!

     Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Ιππικού Κέντρου Πλατέος τις οποίες παραχωρεί ευγενώς ο Ιππικός Όμιλος και ο πρόεδρος του ο κ. Γεώργιος Τζαβάρας στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", αυτή την Καθαρά Δευτέρα, ο Αρχηγός της, Εφιπποτοξότης Αθανάσιος Ψωρομύτης βοήθησε το τοπικό Κοινό να πλησιάσει τον Ίππο και την Ιππική και υποδέχθηκε τους τοπικούς παράγοντες της όμορφης Καλαμάτας οι οποίοι τίμησαν τον ιδιαίτερο αυτόν εορτασμό με την παρουσία τους. 

     Και με τον ανελισσόμενο βοηθό του, Συνασκούμενο Χρύσανθο Δρίτσα, κατάφεραν να κάνουν ακόμη πιο χαρούμενα όσα παιδάκια έσπευσαν να δουν από κοντά τη ζωή του Ιππευτηρίου κι ένα αλογάκι που, πραγματικά, λατρεύει τον Άνθρωπο!

     Χωρίς να λείψουν και τα εδέσματα τα οποία και αυτά πλουσιοπάροχα. Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα "Κούλουμα" ήταν πολύ διαφορετικά και απείρως ποιοτικότερα για το Κοινό της πανέμορφης Μεσσηνιακής πρωτεύουσας το οποίο  "πλησίασε" την Τέχνη του Ξενοφώντος, χάρηκε τον Ίππο και είχε την πρώτη ευκαιρία να απολαύσει την αρχέγονη πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας από έναν ικανότατο γνώστη της, τον Αρχηγό των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας".

     Στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος, αυτά τα "Κούλουμα" η παράδοση είχε τη θέση της αλλά και πλάι της στάθηκε ένας Πολιτισμός για τον οποίο εμείς οι Έλληνες έχουμε συνεισφέρει από αρχαιοτάτων χρόνων!

     Χαρούμενος κόσμος με καλή διάθεση συνέθεσε μια ωραία συντροφιά μέσα σε έναν ιδανικό χώρο για ιππικές εκδηλώσεις και όλοι μαζί, "ξέχασαν" το κλεινόν άστυ με ότι αυτό συνεπάγεται, απολαμβάνοντας μια φυσική δραστηριότητα που ηρεμεί και αναζωογονεί!

     Έτσι, οι προσελθόντες αφέθηκαν στην φροντίδα του Εφιπποτοξότη Αθανασίου Ψωρομύτη για να χαρούν τον Ίππο και την πάντοτε φιλόξενη "ράχη" του, απολαμβάνοντας τη λιακάδα που ο προνοητικός καιρός ευδόκησε να χαρίσει!

     Σ΄ αυτή την πρώτη επαφή του με τον Ίππο και την Ιππική πολλοί "πρωτάρηδες" έδειξαν ότι μπορούν να ασχοληθούν με την Ιππασία υπό ευνοϊκότατες προοπτικές ασχέτως εάν δεν το γνωρίζουν!

     Και, στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" επαληθεύουμε συνεχώς ότι οι συμπατριώτες μας έχουν πολλές δεξιότητες της ιππικής συμπεριλαμβανομένης αλλά στερούνται ωφελημάτων όντας παραπληροφορημένοι.

     Επί παραδείγματι, πολλοί νομίζουν ότι η Ιππασία είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα χωρίς να σταθμίζουν ότι αποδεικνύεται πολύ πιο ακίνδυνη από πολλές άλλες δραστηριότητες που αποδεικνύονται πολύ πιο θανατηφόρες, όπως, π.χ. η οδήγηση αυτοκινήτου!

     Και με αυτές τις προκαταλήψεις, χάνονται πολλά οφέλη τα οποία προσφέρει η Ιππασία και για τα οποία υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές μελέτες που την συνιστούν, ιδιαιτέρως, για την σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των νέων.

     Γι αυτό, σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και προσοχή, όντας και ο ίδιος Πατέρας, ο Αθανάσιος ανέλαβε να εξοικειώσει τα παιδιά με τον Ίππο και την κίνησή του προσφέροντας μιαν εμπειρία "ζωής"!

      Παρών σε αυτό την όμορφη εκδήλωση και ο Μελέτης μας ο οποίος, ως πατέρας κι αυτός, συνέβαλε στην ασφαλή εξοικείωση των παιδιών με την Ιππασία, πάντα ευγενής και πάντα χαρούμενος, αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας των "Ελλήνων Κενταύρων"!

     Σημαντική υποστήριξη προσέφερε κατά πολλούς τρόπους και ο Συνασκούμενος Χρύσανθος Δρίτσας ο οποίος, πάντοτε, βρίσκεται στο πλευρό του Αρχηγού του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" για ότι χρειασθεί!

     Αυτή την ημέρα, μάλιστα, ο Χρύσανθος μας έδειξε ότι πλησιάζει κοντά στην ημέρα των εξετάσεών του που θα τον αναδείξουν Εφιπποτοξότη!

     Εξαιρετική και η επίδειξη Έφιππης Τοξοβολίας από τον Αρχηγό των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιο Ψωρομύτη που ήταν και η πρώτη δημόσια επίδειξη αυτής της Ευρασιατικής πολεμικής τέχνης σε πελοποννησιακό έδαφος!

     Για την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" αυτή η πολύ ιδιαίτερη Καθαρά Δευτέρα στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος υπήρξε ένα πρόκριμα για την διοργάνωση στον ίδιο χώρο εκδηλώσεων Πολιτισμού, Ιππικού και όχι μόνον!

      Και παραμένουμε ευγνώμονες προς όλους τους προαναφερθέντες οι οποίοι συνετέλεσαν από κοινού στον ωραίο συνεορτασμό ενός εθίμου στο οποίο προσέδωσαν και πολιτιστικό χαρακτήρα! 


Πηγή – πληροφορίες: https://kalamatashorsebackarchery.blogspot.com

 


 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ