ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ


          «Ιστορικές μνήμες του Νησιώτικου Καρναβαλιού» διάβασα στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μεσσήνης. Αμέσως μου ήρθαν στο νου κάποιες παλιές φωτογραφίες, πραγματικά ιστορικές, από το εξαιρετικό βιβλίο του Ηλία Μπιτσάνη «Νησιώτικο Καρναβάλι με ρίζες στους αιώνες». Λέω, τέτοιες θα έχει. Ας πάω.

          Παραπλανημένη από τον τίτλο, ξοδεύω την πανάκριβη βενζίνη μου για να οδηγήσω ως τη Μεσσήνη. Φτάνω στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης Τάκη Κατσουλίδη και τι βλέπω; Μια πρόχειρη έκθεση, στημένη στο πόδι, για μια εκδήλωση που φέτος συμπληρώνει 162 χρόνια. Υλικό για το θέμα υπάρχει άφθονο, θα μπορούσε να αναζητηθεί και να παρουσιαστεί πιο προσεγμένα.

          Οι φωτογραφίες κρεμασμένες όπως όπως, και γύρω τους κάτι ξεχασμένα καρφιά και κάτι ανοιχτές τρύπες στον τοίχο, προφανώς από παλαιότερες εκθέσεις. Οι εικόνες κυρίως από τις δεκαετίες ‘90, ΄80, ΄70 και ΄60. Ελάχιστες ασπρόμαυρες, σχεδόν όλες με τσολιάδες και κάποιες από την περίοδο της χούντας με την αστυνομία να επιβλέπει τις εκδηλώσεις. Αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικές.

          Από πάνω οι φωτογραφίες του καρναβαλιού, από κάτω οι προθήκες με τα λευκώματα χαρακτικής - έργα τέχνης του Τάκη Κατσουλίδη. Σουρεαλιστικός συνδυασμός. Και στη διπλανή αίθουσα, σε δύο σταντ ανακοινώσεων, κολλημένες αποκριάτικες φωτογραφίες της τελευταίας περιόδου.

          Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να είχε παρουσιαστεί κάπου αλλού, όχι στο Μουσείο Κατσουλίδη. Είδα δε ότι την επισκέφθηκαν και μαθητές.

          Γενικά ο πολιτισμός στη Μεσσήνη, τον τελευταίο καιρό κοιμάται βαθιά. Είναι κρίμα για την πόλη του Σωτήρη Πατατζή, της Φρίντας Λιάππα, του Γιώργου Μαρκόπουλου…

 

Μαρία ΝίκαΠηγή – πληροφορίες: https://kalamatajournal.gr

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ