ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ, ΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ MOSKVA ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ


        ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΆΜΥΝΑΣ - ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

          Στις φλόγες τυλίχθηκε τ ο ρωσικό καταδρομικό «Moskva»  ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κατά τους Ουκρανούς λόγω προσβολής του από δύο βλήματα του επάκτιου συστήματος άμυνας Neptune, κατά τους Ρώσους λόγω αστοχίας πυραυλοκινητήρα και πρόκλησης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών του σκάφους.

          Αυτό που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες διεθνή και ρωσικά ΜΜΕ (επικαλούμενα και ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας) είναι πως το «Moskva» έπιασε φωτιά και έγιναν εκρήξεις των πυρομαχικών του, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την ανατίναξη. TASS, RIA Novosti και Interfax δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

          Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα απομακρύνθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται. «Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

         Σημαντικό πλήγμα από τους Ουκρανούς κατά των Ρώσων. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς έπληξαν με πυραύλους Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου ,το καταδρομικού Moskva.

          Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καταδρομικό βυθίζεται και άλλες ότι έχει ήδη βυθιστεί.

          Ο ανταποκριτής του Open Θανάσης Αυγερινός μετέδωσε ότι στην επιχείρηση εμπλέκονται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που η Ουκρανία έχει αγοράσει από την Τουρκία.

          Όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί, έστειλαν  κοντά στο Ρωσικό καταδρομικό από την πλευρά της ανοιχτής θάλασσας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV Bayraktar TB-2, για να τραβήξει την προσοχή των ηλεκτρονικών συστημάτων και του πληρώματος. Οι Ρώσοι εγκλώβισαν το στόχο αλλά δέχθηκαν επίθεση από την άλλη πλευρά του πλοίου, από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, που όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί εκτοξεύθηκαν  από την ακτογραμμή μεταξύ Οδησσού και Νικολάεφ.

          «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

          Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

          Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

          Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

          «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

          Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

          Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ