ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ - ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΜΕ 2,61 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ


          Το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

          Συγκεκριμένα, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών -στα 2,24 ευρώ το λίτρο- έφτασε η μέση τιμή της αμόλυβδης και στο 1,88 το πετρέλαιο κίνησης.

          Τις υψηλότερες τιμές κατέχουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ σε νησιά με λίγα πρατήρια -όπως η Αμοργός και η Φολέγανδρος- η τιμή ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα -υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

          Ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης στην Κάλυμνο

          Ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης στην Κάλυμνο, όπου «άγγιξε» τα 2,61 ευρώ. Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος του νησιού, Μπέττυ Μαΐλλη, στο νησί υπάρχει το εξής πρόβλημα: η Κάλυμνος έχει ένα πολύ αυξημένο ΦΠΑ. Βρίσκεται στο 24% έναντι των γειτονικών νησιών, Κω και Λέρου, που είναι στο 17%.

          «Και για 'μας είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί έχουν αυξηθεί τα πάντα. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

          Πιθανό να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα το καλοκαίρι

          Την πιθανότητα να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως διευκρίνισε, θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.

          «Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο υπουργός.

          «Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50» εξήγησε στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

          Αναφορικά με την παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που εκτίμησε ότι θα κτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα.

          Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι άρχισαν ήδη έλεγχοι ώστε να τηρούν τα διυλιστήρια το νόμο της κυβέρνησης περί αισχροκέρδειας, δηλαδή να δουλεύουν με το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (κάτι που ισχύει για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα). Η προθεσμία που δόθηκε ήταν 23 Μαΐου για την παροχή των στοιχείων.

          «Έχουν μπει γενικότερα στην αγορά των καυσίμων τα πρώτα πρόστιμα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία παραβίασης του πλαφόν» δήλωσε στο τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

          Οι σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση Fuel Pass και νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, στην κυβέρνηση έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει νέα παρέμβαση ακόμη πιο ηχηρή στο μέτωπο των καυσίμων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

          Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η παρέμβαση, αφού απαιτούνται σημαντικά ποσά για να δοθεί αποτελεσματική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την μέση τιμή της βενζίνης να έχει ξεπεράσει πανελλαδικά το δυσθεώρητο επίπεδο των 2,2 ευρώ το λίτρο, η επιδότηση του fuel pass που φτάνει κατά μέγιστο έως τα 55 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα νησιά και μάλιστα για ένα τρίμηνο δεν είναι εύκολο να κριθεί επαρκής.  

          Σενάριο για μείωση του ΕΦΚ

          Στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά η λήψη μίας τέτοιας απόφασης προϋποθέτει αφενός την ύπαρξη του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου και αφετέρου την έγκριση από την Κομισιόν σε μία περίοδο κομβικής σημασίας, αφού η χώρα είναι έτοιμη για την έξοδο από την αυστηρή εποπτεία.

          Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός από το ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αγνοήσει το πρόβλημα.

          Την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επέκτασης του fuel pass για την βενζίνη και τα άλλα καύσιμα. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το fuel pass, ενώ σε ό,τι αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις τιμές των καυσίμων είπε ότι αναμένει τα στοιχεία από τα διυλιστήρια για να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, και επιπλέον έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι σε 30 πρατήρια με τις υψηλότερες τιμές αλλά και στις εταιρείες μεταφοράς. 

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ