ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ

          Του, Σεβασμιωτατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

          Πριν λίγα χρόνια άρχισα αλληλογραφία με έναν θανατοποινίτη στην Αμερική, τον Αντώνιο, που κατηγορήθηκε για ένα βαρύτατο παράπτωμα, το οποίο αυτός αρνείται ότι έπραξε, και φαίνεται ότι έχει δίκιο, και καταδικάστηκε από τα Δικαστήρια της Αμερικής σε θάνατο. Ο ίδιος έκανε διάφορες προσφυγές στην Αμερικανική Δικαιοσύνη και παρέμενε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήση αμετάκλητα η συγκεκριμένη απόφαση.

          Αφορμή της αλληλογραφίας μας ήταν η μελέτη του βιβλίου μου Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία και άλλων συναφών βιβλίων, που εκδόθηκαν στην αγγλική γλώσσα και τον εντυπωσίασαν.

          Μου έστειλε το πρώτο γράμμα, του απάντησα και ακολούθησαν και άλλα γράμματά του και απαντήσεις μου, τα οποία τώρα που τα συγκέντρωσα εκτείνονται σε περίπου 100 σελίδες δακτυλογραφημένες μεγάλου μεγέθους.

          Επειδή ανέμενε την τελική απόφαση για να ορισθεί η ημέρα της εκτελέσεώς του τον απασχολούσαν διάφορα πνευματικά ζητήματα.

          Βαπτίσθηκε στην φυλακή ορθόδοξα, ζούσε με μετάνοια, προσευχή, έκανε αγρυπνίες και κομποσχοίνι, αλλά κυρίως τον ενδιέφερε το πως θα αποκτήσει νοερά-καρδιακή προσευχή, ώστε όταν εκτελεσθεί να περάσει από τα «τελώνια», όπως μου έγραφε, και να συναντήσει τον Χριστό στον Παράδεισο.

          Με τις απαντήσεις που του έστειλα προσπαθούσα να τον καθοδηγήσω στην πνευματική ζωή στην δύσκολη αυτή περίοδο, να τον ενδυναμώσω για να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τον θάνατο. Ήταν για μένα μια έκπληξη και κάτι το συγκλονιστικό να αλληλογραφώ με έναν θανατοποινίτη και να τον προετοιμάζω για τον θάνατο!! Δεν μου είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στην ζωή μου ένα τέτοιο γεγονός, ενώ ασκώ την διακονία της πνευματικής πατρότητας 50 χρόνια, το να προετοιμάζω με την αρμόζουσα ευαισθησία κάποιον για την εκτέλεσή του, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, γι αυτό δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες. Κάποτε θα δημοσιευθεί αυτή η αλληλογραφία και θα δει κανείς τον τρόπο που σκεφτόταν αυτός ο ευλογημένος άνθρωπος και πως δεχόταν την καθοδήγησή μου.

          Πριν λίγες ημέρες μου έστειλε επιστολή και με ενημέρωνε ότι τελικά ορίσθηκε η εκτέλεσή του να γίνει στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή έπειτα από λίγες ημέρες. Μου έγραφε ότι τώρα τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο δυνατά.

          Στο γράμμα του έχει τρία αιτήματα. Με το ένα με παρακαλεί να προσευχηθώ να γίνει κάτι και να μη πιει «το ποτήριο της εκτέλεσης».

          Το δεύτερο αίτημα είναι: «Αν ο Θεός, στην άπειρη αγάπη και σοφία Του, ξέρει ότι είναι το καλύτερο για μένα να εκτελεσθώ για να περάσω από τα τελώνια και να μπω στον Παράδεισο, Σας παρακαλώ να προσευχηθείτε να έχω δύναμη για να αντέξω μέχρι το τέλος, για να είμαι γενναίος και να έχω εμπιστοσύνη στον Θεό!».

          Το τρίτο αίτημα είναι να του δώσω την «τελική συμβουλή». Γράφει: «Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω οποιαδήποτε τελική συμβουλή που μπορείτε να μου δώσετε. Σας παρακαλώ! Ο χρόνος είναι λίγος, γι’ αυτό Σας παρακαλώ να μου στείλετε email όσο το δυνατόν συντομότερα. Θα συνεχίζω να θυμάμαι Εσάς και την Ναύπακτο στις καθημερινές μου προσευχές!».

          Έκανα τον σταυρό μου και του απάντησα κατάλληλα.

          Ο λόγος που δημοσιοποιώ αυτό το γεγονός είναι ότι παρακαλώ πολύ όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο να προσευχηθούν για τον φίλο μου Αντώνιο, είτε να ανασταλεί η εκτέλεσή του, αν είναι δυνατόν, είτε να προχωρήσει ο ίδιος με γενναιότητα και εμπιστοσύνη στον Θεό στην εκτέλεση, και, βέβαια, προς συνάντησή του με τον Χριστό, που Τον αγάπησε μέσα από την φυλακή υψίστης ασφαλείας.

          Ας προσευχηθούμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον τον δούλον σου Αντώνιον».Πηγή – πληροφορίες: https://orthodoxia.info

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ