ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ - ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΝΚΕΡ – ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ


          Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό.

          Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για τα πλοία «Delta Poseidon» της εταιρείας «Delta Tankers» του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

          Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

          Την ίδια ώρα ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadin μεταδίδει πως: «η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο τάνκερ ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh».

          Επίσης Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν, αναφέρουν ότι: «οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν και στη συνέχεια έκαναν κατάληψη σε αυτά και προχώρησαν σε κατάσχεση».

          Εκτιμάται ότι πρόκειται για ιρανικά αντίποινα, για την υπόθεση του υπό ιρανική σημαία πλοίου «Pegas», με 19 Ρώσους πλήρωμα  το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κάρυστο.

          Μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

          Oι Αμερικανοί κατέλαβαν ιρανικό πλοίο στο Αιγαίο και οι Ιρανοί σε αντίποινα κατάσχεσαν δύο ελληνικά πλοία στον Κόλπο

          Η Τεχεράνη αποδίδει ευθύνη για την αμερικανική νηοψία και την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου στην Αθήνα

          Ιρανοί κατέλαβαν πριν από λίγο δύο τάνκερ με ελληνική σημαία τα οποία βρισκόταν στον Κόλπο στα διεθνή ύδατα και όπως οι ίδιοι αναφέρουν επρόκειτο για αντίποινα σε κατάληψη ιρανικού τάνκερ έξω από το νησί της Εύβοιας από Αμερικανούς και την κατάσχεση και μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ!

          Όπως αναφέρουν το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίποινα ειδικά κατά της Ελλάδας!

          Την κατάληψη του ιρανικού πλοίου από Αμερικανούς την αποκάλυψε η Jerusalem Post.

          Μάλιστα σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα το περιστατικό έγινε έξω από την Κάρυστο στην Εύβοια.

          Εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση.

Α      ν το είχαν κάνει, στην επιχείρηση θα είχε συμμετάσχει κλιμάκιο της ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Κάτι που δεν συνέβη.

          Πόσο λογικό είναι να κάνουν τέτοια επιχείρηση οι Αμερικανοί εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, αλλά και αστυνόμευσης;

          Η Τεχεράνη αποδίδει ευθύνη για την εξέλιξη στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι η Αθήνα επέτρεψε την νηοψία και την κατάσχεση του σκάφους.

          Σε ότι αφορά τα δύο ελληνικά πλοία που κατέλαβαν οι Ιρανοί πρόκειται για τα Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers συμφερόντων του Δ. Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

          Στο πρώτο πλοίο, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν και δύο Έλληνες πολίτες, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το πλήρωμα του δεύτερου πλοίου, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες.

          Πιο συγκεκριμένα, ελικόπτερο του ιρανικού Ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

          Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».

          Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

          «Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

          Κάλεσε, δε, για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

          Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

          Σε ότι αφορά την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου στην Εύβοια το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα.

          Οι Ισραηλινοί λένε πως  το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο». «Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», αποκάλυψαν αμερικανικές πηγές χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
                Πηγή – πληροφορίες: https://www.pronews.gr - https://www.zougla.gr

  

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ