Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


          Έναρξη σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στην Καλαμάτα για το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027».

          Ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

          «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

          Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.

          ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

          Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε έργα που αφορούν τη Μεσσηνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

          «Να δούμε λίγο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Πελοποννήσου και ειδικά της Μεσσηνίας: εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο έχετε ταλαιπωρηθεί και πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει το συγκεκριμένο έργο. 252 εκατομμύρια, με νέα αρτηρία 30 χιλιομέτρων, αναβάθμιση 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών και βέβαια ένα παράπλευρο δίκτυο 42 χιλιομέτρων, με 12 γέφυρες.

          Θέλω επίσης να σταθώ στα έργα των τοπικών υποδομών τα οποία αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα – Καλαμάτα και της περιμετρικής οδού της πόλης. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να τα συζητήσουμε και με τον Δήμαρχο.

          Όπως, επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η υλοποίηση της δέσμευσης -που αν θυμάμαι καλά κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχα είχα κάνει από αυτό εδώ το βήμα- ότι θα κινηθούμε γρήγορα προκειμένου να προχωρήσουμε την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

          Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του, τα κείμενα της πρώτης φάσης έχουν ήδη συνταχθεί και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον έτσι ώστε η Μεσσηνία, όπως και οι άλλες περιφερειακές πόλεις όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές επενδύσεις, να αποκτήσει επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει, που σας αξίζει, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική σας ανάπτυξη».

          ΠΛΕΙΑΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

          Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο Μέγαρο Χορού ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Με αφορμή τις εργασίες του Συνεδρίου, στην Καλαμάτα βρίσκεται πλειάδα Κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων, ανάμεσά τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρόεδροι Οργανισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κ.ά.

          ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

          Το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022.

          Κατά τη σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου εξετάστηκαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

          Ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφής, που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, θέμα για το οποίο ο Πρωθυπουργός είχε άριστη γνώση

          Ο κ. Βασιλόπουλος έθεσε, επίσης, στον Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τις υποδομές, όπως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» και «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», η αναβάθμιση του Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας που φέρει το όνομα του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η προώθηση μέσω ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα Καλαμάτας κ.ά. Υπήρξε συζήτηση για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, το φυσικό αέριο, την πορεία του έργου του αγωγού ύδρευσης Φ800 και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά αλλά και για διεκδικήσεις του Δήμου, όπως η δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου.

          Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

          «Η Καλαμάτα είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές πόλεις, όπως ανερχόμενη είναι και ολόκληρη η Μεσσηνία και δικό μας χρέος είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία να ξεδιπλώσει όλη την αναπτυξιακή της δυναμική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό κύριε Δήμαρχε συνδυάζεται με τα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής τα οποία εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν με μεγάλη ταχύτητα. Από το οδικό δίκτυο μέχρι τον πλήρη εκσυγχρονισμό μέσω σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου της Καλαμάτας αλλά, βέβαια, και η θωράκιση από πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Έχετε πικρή εμπειρία από πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσετε. Ταυτόχρονα, θέλω να σας συγχαρώ για τα βήματα που έχετε κάνει στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Η ανάπτυξη σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία και νομίζω ότι έχετε δείξει δείγματα γραφής και αποτελείτε και υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις του ιδίου μεγέθους για ν’ ακολουθήσουν το δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει. Τα έχουμε πει άλλωστε και θα συζητήσουμε. Έχουμε αρκετά εργαλεία με κορωνίδα το Πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που είναι ένα σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε πράξη το όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με δουλειές για όλους και με κοινωνική συνοχή που έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία. Συγχαρητήρια σε όλη την δημοτική ομάδα για τη δουλειά που έχει γίνει».  

          Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

          Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα αντίγραφο της Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Φάρις, που σύμφωνα με τον μύθο θεωρείται ιδρυτής της πόλης, καθώς και ένα προσωπικό δώρο, μια δημιουργία επίχρυσης ελιάς που αποτελεί για την περιοχή εμβληματικό δέντρο.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ