ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ Ο ΌΣΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»


          Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων 19 Ιουνίου 2022 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, η οποία σήμερα πανηγύρισε και την αγιοκατάταξη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ενός εκ της χορείας των εορταζομένων Αγίων Πάντων.

          Στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, σήμερα, έσπευσαν μετά από ευγενική πρόσκληση τιμής του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να καταθέσουν την Δοξολογία τους στον Πανάγιο Θεό και την προσευχή και την ευγνωμοσύνη τους στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη,  ο Ποιμενάρχης της γενέτειρας του Οσίου, του Πεταλιδίου Μεσσηνίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και μετέφερε τις προσευχές και την χαρά σύσσωμου του Κλήρου, των Αρχόντων και του λαού της Μεσσηνίας, για το γεγονός της Αγιοκατατάξεως του Οσίου, του τόπου που τον γέννησε και τον ανάθρεψε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έσπευσε για να καταθέσει και εκείνος την ευγνωμοσύνη του στον Όσιο, αλλά και τις θαυμαστές αναμνήσεις του και τις πνευματικές παρακαταθήκες του Οσίου, καθώς εκάρη μοναχός στη Μονή πριν 39 χρόνια,  υπό του μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής π. Γερμανού Δημάκου και αποτελεί αδελφός και καύχημα της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

          Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών, μαθητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αγιότητος, όπως αυτή εκφράζεται μέσα στην συνείδηση και στο πλήρωμα της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας την οσιακή ζωή και τα έργα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε:

          «Η αγιότητα είναι συνυφασμένη με αυτό το εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο βιώνουμε ως τρόπο ζωής και ύπαρξης με κέντρο το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η αγιότητα είναι ο σκοπός ύπαρξης της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο, μέσα στην ιστορία και μέσα στην πραγματικότητα, γιατί η αγιότητα δεν είναι αποτέλεσμα μιας νομικής διαδικασίας ή αποτέλεσμα μιας προόδου που έρχεται στην ιστορία της Εκκλησίας, αλλά η αγιότητα έχει να κάνει με αυτό το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας, τους Κληρικούς, τους Άρχοντες και τους πιστούς και η αγιότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η κοινή συνείδηση του εκκλησιαστικού πληρώματος για τον κάθε έναν ο οποίος κατεστάθη μέσα από το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας του Χριστού και ο οποίος στην προοπτική του πνευματικού του αγώνος και της πορείας του κατεστάθη Άγιος και κεχαριτωμένος. Ο πρώτος σκοπός της Εκκλησίας είναι η επίτευξη της αγιότητος  των μελών της.

Η αγιότητα δεν έχει να κάνει με καιρούς και χρόνους του παρελθόντος. Έχει να κάνει με την επικαιρότητα, έχει να κάνει με την σημερινή πραγματικότητα, με το σημερινό ιστορικό γίγνεσθαι της Εκκλησίας, γι΄ αυτό αναδεικνύονται Άγιοι και στην εποχή μας.  Η Εκκλησία του Χριστού διαχρονικά είναι μία ζώσα Εκκλησία που σκοπός της είναι όλα τα μέλη της να τα οδηγήσει στην αγιότητα και να τα καταστήσει πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού.

Η σημερινή ημέρα, η ημέρα των Αγίων Πάντων, έτυχε να είναι η μέρα που η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος ανακοινώνει την Αγιοκατάταξη του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Η αγιότητα αυτή δεν ήλθε ως ένα στιγμιαίο γεγονός μέσα στην ιστορία, αλλά ήταν η έκφραση και η βεβαιότητα του ποιμνίου για την αγιότητα του προσώπου.

Ο κάθε Άγιος ζει με τον δικό του τρόπο και εξωτερικεύει στον συνάνθρωπό του αυτό που είπε σήμερα το Ευαγγέλιο. Να απαρνηθούμε όλοι τους εαυτούς μας και να ενστερνισθούμε την αγάπη και αυτή την αγάπη να την μοιραστούμε με τον συνάνθρωπό μας και αυτό έκανε ο Όσιος Βησσαρίων και στο Πεταλίδι και εδώ στην τοπική Εκκλησία, την οποία διακόνησε.

Τρία ήταν τα χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου. Η ταπεινοφροσύνη, με την οποία έδινε στον καθένα να αισθάνεται οικείος προς αυτόν, η ελεημοσύνη, έτσι όπως εκείνος την ασκούσε, χωρίς να γνωρίζει η δεξιά του χείρα, τι ποιεί η αριστερά του, και ήταν και η ανυπόκριτη αγάπη του προς τον κάθε άνθρωπο, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς μεμψιμοιρία, χωρίς κόπους, χωρίς προϋποθέσεις. Στον κάθε συνάνθρωπο προσωποποιούσε το έλεος, την φιλανθρωπία και την αγάπη του Θεού και γι΄αυτό εύκολα δημιουργήθηκε στην συνείδηση του ποιμνίου ότι ο Όσιος Βησσαρίων είναι ο Άνθρωπος του Θεού.

Η αγιότητα συνδέεται με την ζωή της Εκκλησίας, όταν ο καθένας από εμάς παίρνοντας όχι ως παράδειγμα ηθικής συμπεριφοράς την ζωή του Αγίου, αλλά ως ένα τρόπο υπαρξιακής σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο και τους συνανθρώπους μεταξύ τους,  τότε με βεβαιότητα όλοι μπορούμε να κινηθούμε στην πορεία που θα μας οδηγήσει στην αγιότητα και να γίνουμε μέτοχοι και πολίτες της Βασιλείας του Θεού».

          Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Άγιος Μεσσηνίας υπογράμμισε:

          «Το δύσκολο δεν είναι να αγαπήσεις. Το δύσκολο είναι να εκφράσεις έμπρακτα αυτή την αγάπη ως περιεχόμενο και τρόπο ζωής στον συνάνθρωπό σου. Το δύσκολο είναι να  παραιτηθείς από αυτά που διεκδικείς από τον άλλο για να ζήσει, και να εκφράσεις, να γκρεμίσεις τους τοίχους και τα όρια που μας χωρίζουν από τον άλλο άνθρωπο και να ανοιχτείς προς τον άλλο άνθρωπο, να τον αγκαλιάσεις, να τον συγχωρέσεις και να τον βάλεις στον χώρο που ζεις εσύ και τότε είναι βέβαιο ότι ο δρόμος τον οποίο ακολουθείς θα σε οδηγήσει εκεί που οδήγησε τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη. Αυτή πορεία χρειάζεται αγωνιστικότητα, θυσίες και ασκητικό ήθος».

          Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε:

          «Η αγιότητα δεν σταματά εδώ, δεν ολοκληρώνεται για το κάθε πρόσωπο την ημέρα που ανακηρύσσεται Άγιος, αλλά τίθεται μέσα στην ζωή του εκκλησιαστικού πληρώματος που μας οδηγεί έως εσχάτων. Εκεί που θα δώσουμε την δική μας ομολογία, θα δώσουμε την δική μας μαρτυρία. Χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε το μήνυμα που μας δίνει η Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης. Να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο. Να μάθουμε να θυσιάζουμε τον εαυτό μας για την ζωή του άλλου, να  μάθουμε να προσφέρουμε την ζωή μας για να ζήσει ο συνάνθρωπος μας, γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε την ενότητά μας, μόνο έτσι θα πετύχουμε να είμαστε ισχυροί στην ζωή αυτή και να βαδίσουμε με βεβαιότητα τον δρόμο της αγιότητος για να καταστούμε κι εμείς πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού».

          Ακολούθως τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Καθηγουμένων Αρχιμ. π. Γερμανού Δημάκου του Παπα-ανυπόμονου και του Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη του Γέροντος της αγάπης, της επιείκειας και της καλοσύνης προς όλους.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην χαρά του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Μεγάλη χαρά αισθάνεται η καρδιά μας και όλο το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς εορτάσαμε για πρώτη φορά τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη μετά την απόφαση της Αγιοκατατάξεως του και της αναγραφής του ονόματός του στους Αγιογραφικούς Δέλτους της Εκκλησίας μας από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και δεν τον εορτάζουμε μόνοι μας, αλλά τον εορτάζουμε με την υψηλή παρουσία σπουδαίων και διακεκριμένων Ιεραρχών της Εκκλησίας και διακεκριμένων στην καρδιά του Οσίου Βησσαρίωνος.

          Ανάμεσά μας δεν βρίσκεται μόνο το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, αλλά βρίσκεται η αφθαρσία της αγάπης του, της ελεημοσύνης του, της καλοσύνης του, της συγχωρητικότητας του, την περπατησιάς του πάνω στη γη. Τα ίχνη του είναι ανεξίτηλα γιατί είναι ποτισμένα με αγάπη για τον άνθρωπο και αγάπη για τον Θεό.

          Η Αγία μας Εκκλησία με την απόφαση της Αγιοκατατάξεως διατρανώνει στα πέρατα της γης την αγιότητα του».

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε με χαρά ότι στις 31 Αυγούστου θα βρίσκεται συνοδευόμενος από Κληρικούς, Άρχοντες και πιστούς της Φθιώτιδος στο Πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, όπου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίος και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα υπογράψουν την επίσημη πράξη Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και προσεκάλεσε όλους τους πιστούς, οι οποίοι θέλουν να παρεβρεθούν σε αυτό το ιστορικό για την τοπική Εκκλησία γεγονός.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος εκπληρώνοντάς το τάμα του, εναπόθεσε στην Λάρνακα με το άφθαρτο και ευωδιάζων σκήνωμα του Οσίου ένα προσωπικό Ιστορικό Αρχιερατικό Εγκόλπιο, επιδίδοντας στον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής π. Γερμανό και σχετική ιδιόχειρη επιστολή της δωρεάς του, στην οποία αναφέρει την ιστορία του Εγκολπίου.

          Στην πανηγυρική τράπεζα και την αμβραμιαία δοχή, την οποία ακολούθησε εκ μέρους της Μονής, προς τιμήν των Αγίων Αρχιερέων, των Αρχόντων και του φιλάγιου λαού, ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Γερμανός προσεφώνησε τους Αρχιερείς και με βαθιά συγκίνηση αναφερόμενος στις ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και θαυμάτων που ζει το Μοναστήρι της Παναγίας του Αγάθωνα μετά την απόφαση και την αναγγελία της Αγιοκατατάξεως  του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, λαμβάνοντας μηνύματα από όλη την οικουμένη, επιστολές θαυμάτων και παρουσίας και πρεσβείας του Οσίου προς όλους όσους τον επικαλούνται αλλά και σε πιστούς που δεν τον γνωρίζουν, γεγονότα πλεόν καθημερινά, τα οποία αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι ο Άγιος είναι Οικουμενικός.

          Ο π. Γερμανός αναφέρθηκε στην χαρά που ζουν όχι μόνο οι Πατέρες της Αδελφότητος της Μονής αλλά και την χαρά των Πατέρων που βρίσκονται στην θριαμβευούσα Εκκλησία και υπογράμμισε μορφές σπουδαίων Ιεραρχών και Πατέρων οι οποίο καθοδηγούταν από την αγάπη και μέριμνα του Οσίου.

          Τέλος ο π. Γερμανός ευχαρίστησε εκ μέρους της Αδελφότητος για ακόμη μία φορά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Μητέρας Εκκλησίας για την απόφαση αυτή, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την μέριμνα, την πατρική αγάπη και τις συμβουλές προς την Αδελφότητα από την πρώτη στιγμή της θαυμαστής φανερώσεως του αφθάρτου σκηνώματος και τέλος με αισθήματα υιικής αγάπης και σεβασμού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αμέριστη πατρική και αδελφική αγάπη τόσο προς τον ίδιο όσο και προς όλους τους Πατέρες της Αδελφότητος.

          Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγάθωνος παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου με προεξάρχοντες τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου, την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, τους βουλευτές κ. Γεώργιο Κοτρωνιά και κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα, τον οικείο Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, λοιπούς Δημάρχους, τον Αντιπεριφερείαρχη κ. Αθανάσιο Καρακάντζα και πλήθος άλλων επισήμων.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου


                Πηγή – πληροφορίες: http://www.imfth.gr/

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO