ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΝΙΑΣ ΛΑΛΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ”

     Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

          Πριν από χρόνια γνώρισα την Μεσσήνια συγγραφέα Τόνια Λαλούση στην παρουσίαση του βιβλίου της «Η Πτώση». Ένα μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή μέσω της οποίας προσπαθούσε να ερεθίσει τη φαντασία του αναγνώστη, ανατρέποντας δεδομένα και βεβαιότητες. Σήμερα καταθέτει το νέο της έργο «Η Τελευταία Συμφωνία» και η δύναμη του λόγου της είναι εμφανής σε κάθε σελίδα του βιβλίου, το δε συγκρουσιακό στοιχείο σε συνδυασμό με την αινιγματική της τεχνική, ισχυροποιούν την επιθυμία του αναγνώστη να ολοκληρώσει άνευ διακοπής την ανάγνωση. Η νεαρή ηλικιακά συγγραφέας, με τη δεινή πένα, έχει βουτήξει στα βαθιά νερά του αστυνομικού μυθιστορήματος με ξεχωριστή επιτυχία. Το μελανοδοχείο της είναι γεμάτο έμπνευση και αναπάντεχες ανατροπές. Τη συναντήσαμε στα Φιλιατρά και απάντησε στις ερωτήσεις μας στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί:

          Πως προέκυψε το αστυνομικό μυθιστόρημα ως επιλογή σας;

          Η αλήθεια είναι ότι από μικρή διάβαζα αισθηματικά μυθιστορήματα, αλλά όταν έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη ερωτεύτηκα την αστυνομική λογοτεχνία και ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα. Η μετάβασή μου από την αισθηματική στην αστυνομική λογοτεχνία δημιούργησε το βιβλίο «Η Πτώση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και αποτελεί ένα κράμα των δύο ειδών.

          Με τι σχετίζεται το πρόσφατο έργο σας «Η τελευταία Συμφωνία»;

          Η «Τελευταία Συμφωνία» είναι το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημά μου. Αυτό το βιβλίο θίγει την έννοια της τελειότητας και μας παρουσιάζει την αντίδραση ορισμένων ηρώων απέναντι στη δόξα και στην κορυφή. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αποκρίνεται με τον δικό του τρόπο σε κάθε πρόκληση. Μέσα από αυτό προσπαθώ να δείξω πόσο ευαίσθητοι είναι κάποιοι με την τελειότητα και τι είναι ικανοί να κάνουν για να την αγγίξουν.

          Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο, όπως εσείς, να εισχωρήσει στον εκδοτικό χώρο τη σημερινή εποχή;

          Είναι αρκετά δύσκολο, καθώς λίγοι εκδοτικοί δίνουν «χώρο» σε νέους συγγραφείς, ωστόσο πιστεύω πως ένα ταλέντο πάντα αναδεικνύεται και ξεχωρίζει ώστε να προχωρήσει στην έκδοση. Σίγουρα χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή από μέρους του συγγραφέα.

          Κυρίως από πού αντλείται τη θεματολογία σας;

          Από ζητήματα που με απασχολούν στην καθημερινότητα, όπως η έννοια της τελειότητας, η διάκριση σωστού και λάθους, κ.α.

          Γιατί πιστεύετε ότι οι αναγνώστες προτιμούν τα τελευταία χρόνια το αστυνομικό μυθιστόρημα;

          Νομίζω πως υπάρχει ένας κορεσμός στο αισθηματικό μυθιστόρημα και οι αναγνώστες πλέον στρέφονται στο αστυνομικό που τους προσφέρει μεγαλύτερη δράση και απροσδόκητες στιγμές. Η πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος ακονίζει το μυαλό του αναγνώστη βάζοντάς τον στη θέση του ερευνητή που αναζητάει τον δολοφόνο.

          Πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

          Η συγγραφή προέκυψε εντελώς τυχαία στη ζωή μου καθώς σπούδαζα βιολογία. Ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες για ένα αγαπημένο μου ιταλικό συγκρότημα (il volo) και η συγγραφή έγινε αυτοσκοπός στην καθημερινότητα μου. Διάβασα πολλά βιβλία και προσπάθησα κι εγώ να γράψω ένα δικό μου. Έτσι κατάφερα να εκδώσω στο Amazon το πρώτο μου μυθιστόρημα το οποίο είναι αισθηματικό και τιτλοφορείται «Ακροβατώντας στο χτύπο της καρδιάς».

          Υπάρχουν πρότυπα συγγραφείς, που σας έχουν επηρεάσει;

          Πολλά, αλλά κυρίως η αγαπημένη μου βασίλισσα του εγκλήματος, η Αγκάθα Κρίστι.

          Ποια θεωρείτε ως καταλληλότερη συνταγή για την επιτυχία ενός βιβλίου;

          Μία καλή πλοκή, μία ζωηρή γραφή και μία καλή διαφήμιση του βιβλίου. Αυτά τα τρία συστατικά αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, μια επιτυχημένη συνταγή. Ωστόσο για εμένα το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία ανεξίτηλων χαρακτήρων, ηρώων που οι αναγνώστες θα ξεχωρίσουν και θα θυμούνται για καιρό.

          Η ζωή αντιγράφει τα μυθιστορήματα ή το αντίθετο;

          Νομίζω πως είναι δύο αλληλένδετοι κόσμοι όπου ο ένας εισχωρεί μες στον άλλον. Υπάρχουν γραμμένες και πολλές πραγματικές ιστορίες αλλά έχουμε δει πολλές φορές τη ζωή να ξεπερνάει και τη φαντασία σε ορισμένα εγκλήματα.

          Υπάρχει κάτι για το οποίο θα εγκαταλείπατε τη συγγραφή;

          Η συγγραφή είναι μέσο αυτοβελτίωσης για εμένα, οπότε σίγουρα δεν θα την εγκατέλειπα για κανέναν λόγο.

          Επόμενα σχέδια;

          Αυτό το διάστημα γράφω το επόμενο αστυνομικό μυθιστόρημα που είναι εμπνευσμένο από τα έργα της Αγκάθα Κρίστι. Επιπλέον μεταφράζω και το μυθιστόρημά μου «Η Πτώση» στα αγγλικά όπου και θα κυκλοφορήσει μέσω Amazon.Πηγή – πληροφορίες: https://eleftheriaonline.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ