ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

         

          Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα χορηγηθεί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, «σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια Αυτού», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου.    Η έκδοση της ανακοίνωσης έγινε μία ημέρα μετά από το Συλλείτουργο που τελέστηκε στο Βελιγράδι, κατά το οποίο ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χορήγησε «Τόμο Αυτοκεφαλίας», όπως γράφτηκε, στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος.

          Όπως διευκρινίζεται όμως, δεν επρόκειτο για «Τόμο Αυτοκεφαλίας», αλλά για έγγραφο που συνιστά «τρόπον τινά σύσταση, με την οποία η καθ’ ημάς Αγία Εκκλησία παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκέφαλου καθεστώτος». Εξ ου και δια της ίδιας ανακοίνωσης καθίσταται σαφές ότι Τόμο Αυτοκεφαλίας μπορεί να χορηγηθεί μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

          Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αναφέρει τα ακόλουθα:

          «Ευχαριστούμε τον ελεήμονα Θεό, όπως και την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, για την συγκατάβαση και την αγάπη που επέδειξε προς συμφιλίωση και προς έγκαιρη και ταχεία επίλυση της αμοιβαίας σχέσης και των διοικητικών θεμάτων, η οποία προέκυψε μετά την παρέμβαση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη και με την Πράξη αποκαταστάσεως της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην κανονική ενότητα και με όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Αυτή η διαδικασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι, ως κοινή επίλυση, με την έκδοση του επισήμου εγγράφου, ως τρόπον τινά σύσταση, με την οποία η καθ’ ημάς Αγία Εκκλησία παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκέφαλου καθεστώτος.

          Σας γνωστοποιούμε ότι το επόμενο διάστημα, κατά την επίσημη επίσκεψή μας στο Φανάρι για την Πεντηκοστή, την οποία με χαρά αναμένουμε, και κατά την οποία θα γίνει η επίσημη αποδοχή μας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα, θα ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας να κλείσουν όλα τα διοικητικά θέματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Εκφράζουμε την ελπίδα της σύνολης Εκκλησίας μας ότι στο μέλλον, όταν δηλαδή αποφασιστεί περί αυτού, θα ξεκινήσει η τελική επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος με την έκδοση γενικώς αναγνωρισμένου Τόμου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια Αυτού».
 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ