ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΛΕΣΒΟ, ΈΒΡΟ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑ


          Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες που κάνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στα Βατερά της Λέσβου, στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο και στην περιοχή της Πρέβεζας. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρκαγιές που, στην περίπτωση της Λέσβου και της Πρέβεζας, έχουν μπει σε κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περίπτωση του Έβρου απειλούν να αφανίσουν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας.

          Στα Βατερά της Λέσβου, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ λίγο μετά τις 18:00 του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκαν εννέα άτομα που είχαν παγιδευτεί στην παραλία του οικισμού. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Πλωμάρι, ενώ μια διασωθείσα διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Επίσης, ένας πυροσβέστης που έδινε μάχη με τις φλόγες έχασε τις αισθήσεις του και απομακρύνθηκε από το μέτωπο της φωτιάς.

          Αργά το απόγευμα, η φωτιά στη Λέσβο καίει σε τρία μέτωπα. Εκτός από το μέτωπο των Βατερών, όπου πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν μέσα στον οικισμό και έδιναν μάχη εκ του συστάδην με τις φλόγες, ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

          Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

          Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

          Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα.

          Καίγεται για τρίτη ημέρα το δάσος της Δαδιάς

          Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

          Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

          Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

          Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

          Επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πρέβεζα

          Πυρκαγιά ξέσπασε πριν τις 16:00 στο χωριό Βρυσούλα στην Πρέβεζα.

          Η φωτιά ξεκίνησε από αγροτική έκταση με δέντρα μέσα στο οικισμό και γρήγορα εξαπλώθηκε φτάνοντας έως την πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

          Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Νίκος Παγγές, στο prevezanews.gr, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και «οδηγούν την φωτιά στην πλαγιά» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

          Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δύο αεροσκάφη έκαναν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες του Δήμου, ενώ αναμένεται και ομάδα της ΛΕΚ Πρέβεζας.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ