ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ


          Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η θεία λειτουργία στην ιερά πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου συμπαραστατούμενου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Επίσκοπο Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιο.

          Κατά τη διάρκειά της ο Παναγιώτατος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του ουκρανικής καταγωγής υποδιακόνου κ. Δημητρίου Καμιανόβιτς στον οποίο έδωσε το όνομα Επιφάνιος προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθοδόξου αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφανίου.

          Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, ενω εκκλησιάστηκαν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, κληρικοί και πλήθος προσκυνητών.

          Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο φετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου στην οποία πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισής της εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την συμβολή τους στην προστασία της ιστορικής μονής του Οικουμενικού Θρόνου.

          Απηύθυνε δε πατρικούς λόγους και παραινέσεις προς τον νέο κληρικό της εκκλησίας διάκονο κ. Επιφάνιο, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση και στον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο.

 

          Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

                Πηγή – πληροφορίες: https://orthodoxia.info

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ