Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ

  Του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου

          Κατά την διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού μας στην γειτονική Τουρκία, που πραγματοποιήσαμε το Άγιο Πάσχα 2022 και για εμάς αποτέλεσε στόχο ζωής, είχαμε τη χαρά και την ιδιαίτερη ευλογία να βρεθούμε και στην αγιομαρτυρική μεγάλη πόλη της Αδριανούπολης, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε για πρώτη φορά τη θεία και ιερά μυσταγωγία επί της ανακηρύξεως ως νέου αγίου μάρτυρα της εκκλησίας μας και ιδιαίτερα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τον Άγιο Κύριλλο ΣΤ’, τον οποίο κρέμασαν οι Οθωμανοί ως αντίποινα για την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, γιατί δυστυχώς δεν κρέμασαν μόνο τον Άγιο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Γρηγόριο Ε΄, αλλά πολλούς άλλους αρχιερείς και ιερείς, γιατί αυτό το πανέμορφο δέντρο της λευτεριάς ποτίστηκε και ποτίζεται επί καιρούς με πάρα πολύ αίμα.

          Λαμπρός και αναστάσιμος ο εορτασμός, άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο οικουμενικός θρόνος λαμπρύνεται και ριζώνεται στην πάροδο του χρόνου με το αίμα των μαρτύρων του και των αγίων του.

          Στην διάρκεια αυτής της λαμπροφόρου και δοξαστικής αναστάσιμης ημέρας, που στην καρδιά της Αδριανούπολης αντηχούσε το «Χριστός Ανέστη» είχαμε τη χαρά και τη ξεχωριστή τιμή εγώ και η σύζυγός μου Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου να συναντηθούμε για άλλη μια φορά με τον πρώτο της ορθοδοξίας, τον πράσινο Πατριάρχη μας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που όπως πολύ σωστά του είπε η κα. Γκρόγκου: «Παναγιώτατε, κάθε φορά που σας βλέπουμε, μας κάνετε να σας αγαπάμε και να σας θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο, διότι αυτή η απλότητα και η αμεσότητά σας, μάς δείχνει το μεγαλείο της αρχοντιάς σας και της ψυχής σας».

          Στην διάρκεια και αυτής της συναντήσεώς μας, θέλοντας εκ μέρους μας να προσφέρουμε ως έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης ένα μικρό δώρο, του προσφέραμε ένα αγιογραφημένο τρίπτυχο με την εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο κέντρο του, που είναι έφορος και προστάτης όλης της Μεσσηνίας και το μοναστήρι της αποτελεί μεγάλο πανμεσσηνιακό προσκύνημα. Δεξιά, η εικόνα του Αγίου Σεβαστιανού, που είναι προστάτης της οικογένειάς μας, η οποία συντέλεσε τα μέγιστα στην κατασκευή του ομώνυμου ιερού ναού στην πανέμορφη ακριτική Κω και αριστερά, του Αγίου Βαρθολομαίου, που είναι ο άγιος, του οποίου ευλαβώς και με ιδιαίτερη τιμή φέρει ο Πατριάρχης του Γένους μας το όνομά του.

          Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι το πανέμορφο αυτό τρίπτυχο βυζαντινής τέχνης επιμελήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και πάρα πολύ επαγγελματισμό τα «Εκκλησιαστικά Είδη Κληρόπουλος».

          Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ασπάστηκε το τρίπτυχο ευλαβώς και το πήρε στα χέριά του, μας ρώτησε για την επιλογή των εικόνων και εμφανώς συγκινημένος μάς είπε για άλλη μια φορά το πόσο αγαπά την Μεσσηνία και τον μεσσηνιακό λαό, αφού του έκανε μέγιστη εντύπωση η μεγαλειώδης και θερμή υποδοχή, που του επιφύλαξαν και ιδιαίτερα ο λαός της κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στην εορτή της Υπαπαντής, την 02 Φεβρουαρίου 2010, καθώς ήταν ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης, που επισκεπτόταν τη Μεσσηνία και εξέφρασε με θερμότατα λόγια την αγάπη του στον ποιμενάρχη της Μεσσηνίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Γ’. Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει αναγορευτεί σε επίτιμο δημότη του Δήμου της Καλαμάτας. Επομένως, είναι και δικός μας συντοπίτης.

          Αφού προσπαθήσαμε με λίγα και περιεκτικά λόγια να αναφέρουμε στην Αυτού Θειότητα την ιστορία του μοναστηρίου, αλλά και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας και τον θαυμαστό τρόπο εύρεσής της, αλλά και για την λαοθάλασσα, που την ακολουθεί στην κάθοδό της προς την πόλη της Μεσσήνης με την παλαιά και λαϊκή ονομασία Νησί εις ανάμνηση μεγάλου θαύματος και περιγράψαμε όσο ήταν δυνατόν τη μεγάλη αγάπη του μεσσηνιακού λαού προς την Παναγία και τον σεβασμό του προς το ιερό και θαυματουργό εικόνισμά της. Βέβαια, του αναφέραμε ότι η ιερά μονή του Βουλκάνου είναι σταυροπηγιακή μονή και  είχε μετόχι στην Σμύρνη και ότι το εικόνισμά της είχε έρθει εκεί πριν τη μικρασιατική καταστροφή για να κατασκευαστεί το ολόχρυσο πουκάμισό της από περίτεχνους σμυρναίους τεχνίτες. Συγκινημένος και με περισσή ευλάβεια ασπάστηκε την εικόνα και μας έδωσε την ευχή του και την ευλογία του να είναι πάντα κοντά μας στα βήματα της κοινής ζωής μας η Παναγία, αλλά και οι εικονιζόμενοι επί τριπτύχου Άγιοι, καθώς και ο νέος άγιος της εκκλησίας μας ο Άγιος Κύριλλος ΣΤ’.

        Εδώ χρειάζεται να παραθέσουμε κάποια ιστορικά στοιχεία, όπως εν συντομία τα αναφέραμε στον Παναγιώτατο για το μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, στην πόλη της Σμύρνης. Πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές και έγγραφα, που φυλάσσονται στη Μονή, υπήρχε  στη θέση Φασουλά της Σμύρνης στα χρόνια 1770-1798, καθώς πολλοί Πελοποννήσιοι μοναχοί κατέφυγαν και στη Μ. Ασία για να σωθούν από τις αλβανικές εισβολές, και μεταξύ αυτών και μοναχοί από την Ιερά Μονή Βουλκάνου και έτσι, ίδρυσαν μετόχι που περιήλθε πριν από την ελληνική επανάσταση στην μεσσηνιακή μονή του Βουλκάνου.

          Το μετόχι ιδρύθηκε στα κτήματα του Καραοσμάνογλου ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια από την Υψηλή Πύλη.

     Επι 28 χρόνια έξαρχος της Μονής στην Σμύρνη  ήταν  ο μοναχός  Πανάρετος Δημαρέσης από το χωριό Ανεμόμυλος Μεσσηνίας, που την εποχή εκείνη είχε την ονομασία, όπως αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής ως «Γηλιάτα» του Δήμου Άριος και μάλιστα, ο ιερός ναός του μετοχίου ήταν αφιερωμένος  στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

          Το 1884, το Μετόχι χαρίστηκε και περιήλθε στην κατοχή της εκκλησιαστικής κοινότητας Σμύρνης, όταν ήταν επίσκοπος ο Βασίλειος.

          Εκεί λειτουργούσαν Δημοτικό Σχολείο Αρένων από το 1890 και Παρθεναγωγείο από το 1895.

          Το ολόχρυσο πουκάμισο της ιεράς εικόνας φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε στη Σμύρνη από το εργαστήριο Κ.Θ. Φραγγόπουλου, όπως αυτό αναγράφεται πάνω στο στέμμα της Θεοτόκου, χωρίς να γνωρίζουμε κάποια άλλα στοιχεία.

          Βέβαια, ένιωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και με την εικόνα του Αγίου Σεβαστιανού, τον οποίο και ευλαβείται πάρα πολύ ο Πατριάρχης και μας είπε ότι την ημέρα αυτή υπάρχει βαθιά ριζωμένη μέσα του και τιμά ιδιαιτέρως αυτόν τον μεγάλο άγιο μάρτυρα της εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών χρόνων, διότι την ημέρα της εορτής του εκλέχθηκε την 18η Δεκεμβρίου 1973 Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας από την αγία και ιερά συνοδό του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εισήγηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου.

          Επίσης, ότι την ημέρα αυτή της εορτής του αγίου κάθε χρόνο πηγαίνει στο αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού, που βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο Σαρμασικίου.

          Δεδομένου αυτού, εξηγήσαμε στον Παναγιώτατο ότι στην πανέμορφη Κω, που είναι και αποτελεί επαρχεία του οικουμενικού θρόνου, υπάρχει η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σεβαστιανό και η εικόνα αυτή υπάρχει στον ομώνυμο ναό και μας εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη του προς τον Κωακο λαό και στον Νισυριώτικο λαό και την ιδιαίτερη αγάπη του στον ποιμενάρχη της Κω και της Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

          Σε ανταπόδοση αυτής της εγκάρδιας χειρονομίας μας, ο σεπτός Οικουμενικός Πατριάρχης του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίος μας έδωσε ως μέγιστη ευλογία, αγάπη και εκτίμηση προς την οικογένειά μας και προς το πρόσωπό μας μια πανέμορφη φωτογραφία, που είναι καθήμενος επί του θρόνου στην αίθουσα αυτού, χαμογελαστός και αυτήν την πανέμορφη φωτογραφική στιγμή την έχει αποθανατίσει με περίσσια τέχνη ο Διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο εντιμολογιώτατος κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου με την ιδιόχειρη αφιέρωση, που έχει ως εξής :

    «Τη αγαπητή ημιν οικογενεία Βασιλείου και Μαριάννης Γεωργιοπούλου μετά πατρικής εν Χριστω στοργής και εις ευλογίαν από της μητρός εκκλησίας.

           Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

          Άγιον Πάσχα 2022

          Ανδριανούπολις.»

          Στην εγκάρδια συνάντησή μας και κατά την διάρκεια των πατρικών λόγων του Οικουμενικού μας Πατριάρχη νιώσαμε και αισθανθήκαμε αυτήν την απλόχερη πατρική αγάπη και στοργή  στην ψυχή μας και με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδώσαμε αυτό το τρίπτυχο με μορφές αγίων, που είναι συνυφασμένες με την οικογένειά μας, αλλά και με την ιστορική και εκκλησιαστική πορεία του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου στον χώρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αλλά και ολόκληρης της οικουμένης.

          Από την ημέρα εκείνη, η Παναγία η Βουλκανιώτισσα με το εικόνισμά της, η πανσεβάσμια χαρά των Μεσσηνίων όπου γης, το αποκούμπι τους στις δυσκολίες της ζωής και η στοργική μάνα κάθε πονεμένου ανθρώπου βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και ιδιαίτερα στο γραφείο του Πατριάρχη μας, δείχνοντας την μεγάλη αγάπη μας και τον ολοκληρωτικό σεβασμό μας στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αλλά και στον μεγάλο ιεράρχη Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που πάντα με αγάπη και στοργή, προσεύχεται και αγωνίζεται θυσιαστικώς να πλεύσει το καράβι της εκκλησίας σε γαλήνια νερά και σε ήσυχα λιμάνια προς σωτηρία και ανάσταση των ανθρώπων, αλλά και ευημερίας και προκοπής του Γένους μας.































 

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO