ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ


          Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου, κατά σειρά στη μεταπολίτευση, στο εδώλιο του οποίου κάθονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

          Αν και οι δύο έχουν οριστικά απαλλαγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν αναφορικά με την υπόθεση της Νovartis, θα δικαστούν, για 2 αδικήματα ο πρώην υπουργός και 1 αδίκημα η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

          Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος(πλημμέλημα) και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κατηγορίες που αμφότεροι αρνούνται.

          Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβουλίου, με οριακή πλειοψηφία (3-2) αφορά την παράλειψη εκ μέρους της να διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

          Ως ηθικός αυτουργός της αποδιδόμενης κατάχρησης εξουσίας, κατηγορείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος , ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελ. Τουλουπάκη λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

          Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται επίσης για παρεμβάσεις του σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου) ως προς το χειρισμό σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής που διερευνούσαν.

          Οι τρεις εισαγγελείς έχουν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ο αριθμός των μαρτύρων συνολικά φτάνουν τους 13.

          Ανάμεσά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Αν. Λοβέρδος και Έφη Χριστοφιλοπούλου , ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής , η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε και ρόλο επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών , αντεισαγγελέας εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.

          Τέλος, μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων θα καταθέσουν στο δικαστήριο οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρ.Ντζούρας και Στ. Μανώλης , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

          Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται πολύμηνη με τις συνεδριάσεις, εκτός της πρώτης, να πραγματοποιούνται μετά τις 14.30 το μεσημέρι κάτι που είχε γίνει και στο προηγούμενο Ειδικό Δικαστήριο.

 


Πηγή – πληροφορίες: ertews.gr

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ