ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ


          Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, να καταχωρηθεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

          Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την απόφαση του αυτή, εξισώνει την ονομασία “Καλαμάτα” με την ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, υποκύπτοντας, κόντρα μάλιστα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ, στις πιέσεις συμφερόντων.

          “Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο Υπουργείο Γεωργίας κουμάντο κάνουν η ΠΕΜΕΤΕ, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι Κουνινιώτηδες. Μετά την καταστροφή της σταφιδοκαλλιέργειας θα οδηγηθεί η χώρα και στην καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας.” τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, ζητώντας παράλληλα την άμεση σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου.

          Για “μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

          «Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε», επισημαίνει.

          Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με ανάρτησή του και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος:

          “Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, οφείλουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλά και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί. Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ.”

          Οργή των τοπικών φορέων για την απόφαση Γεωργαντά

          Βολή κατά βολή στο άκουσμα της νέας αρνητικής εξέλιξης και των “επιδιώξεων” του ΥΠΑΑΤ απέναντι στο προϊόν από τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ και Διευθυντή του Α.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο. Ο κ. Πάζιος μίλησε στο τοπικό ΜΜΕ best-tv.gr για μια μαύρη μέρα, αποφράδα με μια απόφαση που εμπεριέχει μεθοδεύσεις και επιδιώξεις συμφερόντων, εξέφρασε την οργή του για την στάση του Υπουργού που άλλα δεσμευόταν στις συσκέψεις και άλλα έκανε, ενώ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης.

          Καυστικές οι αναφορές και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο που στην πρώτη του αντίδραση εξέφρασε την αγανάκτησή του για την θλιβερή αυτή αιφνιδιαστική απόφαση, μιλώντας πως πρόκειται για ένα πισωγύρισμα θέτοντας και ζήτημα πως με την αλά καρτ αυτή πολιτική το προϊόν γίνεται έρμαιο. Ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε παράλληλα την αρνητική εξέλιξη και πως δεν… θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια καν καλλιέργεια στην Ελλάδα επισημαίνοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης της ονομασίας και του προϊόντος από τις τρίτες χώρες αναφέροντας δηκτικά πως καταφέρνουμε να “βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” και προαναγγέλλοντας και τις κινήσεις αντίδρασης που πρόκειται να υπάρξουν.

          ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Mπήκε στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON»

          Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού

          ΥπΑΑΤ: προτεραιότητά μας η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων

          Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).

          Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012,δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

          Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας. Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ