ΣΕΡΒΙΑ: ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ EURO PRIDE


          Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Βελιγράδι κατά της διεξαγωγής στη σερβική πρωτεύουσα του Euro Pride, μιας πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

          Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση κλιμακώνεται στη Σερβία, όπου οι διοργανωτές του Euro Pride είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το προσεχές Σάββατο μια πορεία υπερηφάνειας, με την οποία θα κορυφωθούν οι συναφείς εκδηλώσεις, παρότι οι αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του.

          Χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί κληρικοί, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων, ακόμη και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

          Κρατώντας εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ορισμένοι προανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αν οι διοργανωτές του Euro Pride υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη διεξαγωγή πορείας υπερηφάνειας.

          Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η παρέλαση «θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί», δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία θα ανακοινώσει 96 ώρες πριν από την εκδήλωση (δηλαδή την Τρίτη) εάν μπορεί τελικά να διοργανωθεί ή όχι.

          Ο πρόεδρος Βούτσιτς επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας», που συνδέονται με την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσσοβο -- το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει -- και προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

          Οι διοργανωτές του Euro Pride επέκριναν τις δηλώσεις Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την πορεία. Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια.       Από το 2014 διοργανώνεται τακτικά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ