Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ


          Για το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή του «Σήμερα» του Σκαι. Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για τη δομή της Καλαμάτας και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα.

          Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε όσα καταγγέλλονται σημείωσε:

          Αν όλα αυτά αληθεύουν και επιβεβαιωθούν από το ανακριτικό έργο νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά. Μπροστά σε μια εκμετάλλευση πονεμένων, αθώων παιδιών. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος κληρικός (σσ π. Αντώνιος), υπό την επίφαση του ράσου, προσπάθησε και εκμεταλλεύτηκε τη θέση του τελικά, αν αποδειχθεί, προς ίδιον όφελος.

          Ο π. Αντώνιος έχει μια εξατομικευμένη αντίληψη ποιμαντικής, φιλανθρωπίας, κοινωνικής προσφοράς, η οποία κινείται έξω από τα πλαίσια της εκκλησιαστικής διακονίας.

          Όταν ήρθε εδώ στην Καλαμάτα για να στήσει αυτή τη δομή, περίπου δύο εβδομάδες πηγαινοερχόταν στην πόλη, επισκέφθηκε διάφορους παράγοντες. Εμένα δεν ήρθε να με δει, ούτε να πάρει τυπικά την ευλογία και την άδεια.

          Δεν ήθελε καμία ανάμιξη της τοπικής εκκλησίας σε αυτό που κάνει.

          Εάν είχε ενταχθεί, από τότε που τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στα πλαίσια της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής διακονίας θα είχαμε προλάβει πάρα πολλά πράγματα.

          Τον κάλεσα και ήρθε στο γραφείο μου, μαζί με την πρεσβυτέρα, δύο στελέχη του Δ.Σ. του τοπικού και του εξήγησα ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά κληρικού.

          Δεν μπορείς να βρίσκεσαι και να σουλατσάρεις στην πόλη δύο εβδομάδες και να μην έρθεις να δεις τον Επίσκοπο.

          Μου είπε ότι είναι απλά ο πνευματικός καθοδηγητής αυτής της προσπάθειας, ότι διοικητικά δεν έχει καμία ανάμιξη, αλλά η πρεσβυτέρα ότι έχει την ανάμιξη και άρα ο ίδιος δεν ευθύνεται.

          Εγώ του εξήγησα ότι μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις, να κάνεις ότι θέλεις χωρίς την άδεια του τοπικού Επισκόπου;

          Μου κατέθεσε το αίτημα να επισκεφθώ τη δομή. Εγώ του το απέκλεισα απόλυτα.

          Ο τρόπος, με τον οποίο γινόταν η διαχείριση ήταν ένας τρόπος αποκλειστικά ατομικός και προσωπικός και δεν ελέγχονταν από κανέναν.

          Πως διακινούνταν αυτά τα χρήματα (σσ των δωρεών), μέσα από προσωπικούς λογαριασμούς; Για να μου δώσει κάποιος εμένα 5.000 ευρώ πρέπει να κάνω μια διαδικασία ολόκληρη για να τα πάρω.

          Ποιος ελέγχει τη διακίνηση όλου αυτού του χρήματος;

          Ποιος ελέγχει τον τρόπο, με τον οποίο αποκτήθηκε μια ολόκληρη περιουσία;

          Νομίζω ότι έχουμε έλλειψη, από ένα πλαίσιο ελέγχου.

          Οι δομές αυτές είχαν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να απαλύνουν τον πόνο, κυρίως τον ψυχολογικό, των παιδιών αυτών, που προέρχονται από οικογένειες που είχαν προβλήματα.

          Όταν ένα παιδί πονεμένο πηγαίνει σε αυτή τη δομή και ξαφνικά αντιμετωπίζει μια κατάσταση βίας, εκβιασμών και δεν ξέρω τι άλλο, είναι διπλό το χτύπημα. Διπλός ο πόνος σε αυτό το παιδί.

          Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που ορίζουν οι κανόνες και η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, από τη στιγμή που βγήκε αυτό το σκάνδαλο για το πρόσωπο του κληρικού.

          Αν ο π. Αντώνιος αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και ο ηθικός αυτουργός, θα καθαιρεθεί. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι για το ζήτημα.

          Νομίζω ότι η καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα είναι να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και όλων αυτών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν.

          Δεν πρέπει εξαιτίας αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς του π. Αντωνίου να αμαυρωθεί το έργο που κάνει η Εκκλησία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα μέσα από τις δομές της Αρχιεπισκοπής. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, δεν υπάρχει καμία σχέση.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ