ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ, ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΥ (Ι) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


          Ζωντανή είναι η μνήμη των αεροπόρων που έπεσαν στους αγώνες του έθνους, αλλά και κατά την ειρηνική περίοδο ώστε η Ελλάς να διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τιμή απέδωσαν σ’ αυτούς σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, η Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος Καλαμάτας, οι λοιποί Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς και φίλοι.

          Στο μνημείο των Μεσσηνίων πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας, επί της οδού Αριστομένους (έναντι Εργατικού Κέντρου), τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, συμπαραστατούμενο από κληρικούς. Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο των πεσόντων, οι οποίοι βρέθηκαν άπαντες απόντες ως πεσόντες στο πεδίο της τιμής υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

          Κατόπιν, δόθηκε το παράγγελμα σε ομάδα ενόπλων: «Τους νεκρούς τιμήσατε, τρις πυροβολήσατε» και στη μνήμη των πεσόντων τα μέλη του αγήματος πυροβόλησαν τρεις φορές.

          Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στέφανοι από τον Α/ΓΕΑ, τον Δήμαρχο Καλαμάτας και λοιπούς επισήμους, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

          Τιμές απέδωσε άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας και την εκδήλωση κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

          Η τελετή διοργανώθηκε από την 120 ΠΕΑ με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

          ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ

          Οι πεσόντες της Πολεμικής Αεροπορίας από το 1933 μέχρι τις μέρες μας είναι:

          Αρχισμηνίας Νικ. Μαλλιαρός, Υποσμηναγός Λεων. Σκοπετέας, Ανθυποσμηναγός Γεώρ. Σχινάς, Ανθυποσμηναγός Ευθ. Καζακόπουλος, Επισμηναγός Δημ. Παλιατσέας, Ανθυποσμηναγός Βασ. Γερμανός, Ανθυποσμηναγός Ιωάν. Σκαλαίος, Σμηνίας Γεώρ. Κοιλάκος, Σμηνίας Νικ. Παληατσέας, Υποσμηναγός Κων. Ψιλόλιγνος, Λοχαγός Πέτ. Στρούμπος, Ανθυποσμηναγός Χαρ. Κουρόπουλος, Ίκαρος Σπυρ. Τσούτσιας, Αντισμήναρχος Μαρ. Μητραλέξης,  Αντισμήναρχος Δημ. Πολίτης, Ανθυποσμηναγός Θεόδ. Ρετζέπης, Ανθυποσμηναγός Ιωάν. Αντωνόπουλος, Δόκιμος Έφεδρος Χειριστής Παν. Λυμπερόπουλος, Αντισμήναρχος Ιωάν. Παπουτσής, Σμηναγός Σταύρ. Καλογερόπουλος, Σμηνίας Α. Παπαγιαννόπουλος, Ανθυποσμηναγός Παν. Παυλόπουλος, Ανθυποσμηναγός Γ. Ανδριανόπουλος, Ανθυποσμηναγός Γ. Πανταζόπουλος, Ανθυποσμηναγός Αλέξ. Νάκος, Υποσμηναγός Παύλ. Πανούσης, Ανθυποσμηναγός Λάμ. Χρονόπουλος, Σμηναγός Άγγ. Βενετσάνος, Σμηναγός Κων. Κούβελας, Αρχισμηνίας Γεώργ. Κωστόπουλος, Ανθυποσμηναγός Αντ. Κανδήλας, Επισμηναγός Π. Παπαχριστόπουλος, Ανθυπασπιστής Παν. Καπότας, Ανθυπασπιστής Ιωάν. Ράλλης, Υποσμηναγός Κων. Δαβίλλας, Αντισμήναρχος Αθ. Μπουρολιάς, Ανθυπασπιστής Μιχ. Ρούσσης, Στρατεύσιμος Σμηνίας Αρ. Αθανασίου, Σμηνίτης Νικ. Γιαννακόπουλος, Υποσμηναγός Παν. Σπύρος, Σμηνίτης Ε. Χριστοφιλόπουλος.

          ΟΜΙΛΙΑ Α/ΓΕΑ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΥ (Ι) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ

          Σε ομιλία του ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ανέφερε:

          «Με αίσθημα ειλικρινούς συγκίνησης και ευλάβειας τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μεσσηνίων Πεσόντων Αεροπόρων στη νέα του θέση, εδώ στον δήμο Καλαμάτας. Αποδίδουμε φόρο τιμής και αναγνώρισης του έργου και της θυσίας των 42 Μεσσήνιων Αεροπόρων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πιστοί στον όρκο που έδωσαν στα δύο σημαντικότερα σύμβολα του έθνους μας, στη σημαία και στον σταυρό.

          Η εξέχουσα τιμή που αποδίδει η πολιτεία στους πεσόντες υπέρ πατρίδος, αποτελεί διαχρονικό ήθος και έθος. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τυχαίο γεγονός το ότι έμεινε ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου, ως διαχρονικής αξίας τιμητική αναγνώριση, το επίγραμμα του Σιμωνίδη, «..τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

          Αναμφίβολα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο ενός λαού το να γνωρίζει και να τιμά την ιστορία του, ώστε να διδάσκεται από τα μαθήματα του παρελθόντος. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τον λαό της.

          Ο φετινός πενταήμερος εορτασμός του Όπλου και ιδιαίτερα του προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αποτελεί ημέρα γιορτής για όλο το προσωπικό. Συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια αεροπορικής ιστορίας, με σημαντική συμβολή στις πολεμικές προσπάθειες του Έθνους. Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία, το Αλβανικό έπος του 1940 και τα κατορθώματα στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής το 1941 - 1944, μέχρι τον σημερινό ακήρυχτο πόλεμο στο ελληνικότατο Αιγαίο, η ΠΑ δίνει το ηχηρότατο παρόν και το ισχυρότατο μήνυμα αποτροπής και ισχύος σε οποιονδήποτε τολμήσει να επιβουλευτεί έστω και μία σπιθαμή εθνικού εδάφους, θάλασσας ή αέρα. Είμαστε εδώ, είμαστε πιο ισχυροί, πιο αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι από ποτέ, είμαστε οι κυρίαρχοι του χώρου αυτού που οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και μεγαλουργούσαν πριν από χιλιετίες, παραδίδοντας στην κοινωνία του μέλλοντος διαχρονικές αξίες που διαμόρφωσαν  ουσιαστικά τον κόσμο που σήμερα βιώνουμε.

          Η παρουσία μου σήμερα εδώ στην Καλαμάτα, στο λίκνο της Αεροπορικής Εκπαίδευσης, σε αυτήν τη σεμνή μα και συνάμα αξίζουσα τελετή, ας εκληφθεί ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και φόρο τιμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς όλους αυτούς που έδωσαν το πολυτιμότερό τους αγαθό στην εκτέλεση του καθήκοντος. Με βαθύτατο σεβασμό υποκλινόμαστε στη θυσία τους.

          Στη μνήμη των Μεσσηνίων Πεσόντων Αεροπόρων, Τιμή και δόξα».

          ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

          Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

          «Αξιότιμε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Μεσσήνιε, Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Σας καλωσορίζουμε στην Καλαμάτα. Καλωσορίζουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πηδάλιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του όπλου που είναι ο αδιαμφισβήτητος εγγυητής της αποτροπής κάθε προσπάθειας κατά της πατρίδας μας.

          Του ανθρώπου που, σε συνεργασία με τους πολιτικούς ταγούς της χώρας μας, προωθεί την ενσωμάτωση νέων συστημάτων και τεχνολογιών που ενισχύουν την Πολεμικής μας Αεροπορίας και την καθιστούν το υπερόπλο μας. Σε μια εποχή που οι αναθεωρητισμοί διεθνών συνθηκών αποτελούν απειλή για τη χώρα μας, οι Έλληνες νοιώθουμε ασφαλέστεροι όταν γνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παραμένουν ισχυρές.

          Οι Έλληνες πιλότοι δίνουν καθημερινά στο Αιγαίο ένδοξες μάχες για να κρατήσουν γαλάζιους τους αιθέρες μας. Πέραν όμως της εθνικής μας ασφάλειας, δεν μπορώ να μην επισημάνω και το κοινωνικό έργο της Π.Α. Έργο που υλοποιείται σε καθημερινή βάση από αεροδιακομιδές μέχρι την αεροπυρόσβεση, την έρευνα και τη διάσωση.

          Ως Καλαματιανοί είμαστε δε υπερήφανοι γιατί στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας, στην 120 ΠΕΑ, που βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους οι ιπτάμενοί μας.

          Αρχηγέ, Σήμερα είναι ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας και των ανθρώπων που υπηρέτησαν σε αυτή και θυσιάστηκαν στο καθήκον. Είναι η ημέρα τιμής και αναγνώρισης των Μεσσηνίων Αεροπόρων που έδωσαν τη ζωή τους για ν’ απολαμβάνουμε εμείς τα αγαθά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

          Ο Δήμος Καλαμάτας αναγνωρίζοντας το έργο και τη θυσία των Ελλήνων εκείνων, μετέφερε το Μνημείο των Πεσόντων Μεσσηνίων Αεροπόρων στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης που φέρει το όνομα του αρχαίου ήρωα της Μεσσηνίας, του Αριστομένη. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στις ηρωικές μορφές, στη Μνήμη των πεσόντων αεροπόρων. Αιωνία τους η μνήμη!».

          Σημειώνεται, ότι χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας, Σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Τσιβουράκης.


 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ