ΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

         

          Εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος με την είδηση του θανάτου του να προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την Κύπρο.

          Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί αλλά παρά τα προβλήματα ο Αρχιεπίσκοπος διατήρησε μέχρι το τέλος διαυγές πνεύμα και παρέμεινε στα καθήκοντά του.

          Ο Μακαριώτατος έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και υποβλήθηκε σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

          Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

          Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου θα τελεστεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, κατά την οποία θα προστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

          ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ

          “Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 7 Νοεμβρίου η ώρα 06:40 π.μ.. Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του.

          Ο Μακαριώτατος υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του”.

          Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εγεννήθη την 10ην Απριλίου 1941 εις Τάλαν Πάφου. Μετά την αποφοίτησιν αυτού εκ του ∆ημοτικού Σχολείου εγένετο δεκτός ως δόκιμος μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως εστάλη εις το Γυμνάσιον Πάφου, εκ του οποίου και απεφοίτησε το 1963. Την 3ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους εχειροτονήθη ∆ιάκονος υπό του τότε αειμνήστου Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου. ∆ιετέλεσεν επί πενταετίαν Έφορος της Μονής.

          Το 1968 ενεγράφη εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών εκ της οποίας και απεφοίτησε το 1972. Την 19ην Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη ομοφώνως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Εχειροτονήθη εις Πρεσβύτερον, εχειροθετήθη εις Αρχιμανδρίτην και εγκαθιδρύθη εις Ηγούμενον την 12ην Νοεμβρίου υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γʹ.

          Την 25ην Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένην εχειροτονήθη εις Επίσκοπον ενθρονισθείς αυθημερόν. Ως Μητροπολίτης Πάφου εξεδαπάνησεν εαυτόν διά την επιμόρφωσιν και βελτίωσιν των συνθηκών του κλήρου καθώς και διά την πνευματικήν καλλιέργειαν του ποιμνίου του. Προς τον σκοπόν αυτόν ανεσύστησε την πάλαι ποτέ διαλάμψασαν Επισκοπήν Αρσινόης και εισηγήθη εις την Ιεράν Σύνοδον την εκλογήν του Αρχιμανδρίτου κυρίου Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, η οποία και ομοθύμως εξέλεξεν αυτόν ως πρώτον Χωρεπίσκοπον της ανασυσταθείσης Επισκοπής Αρσινόης

          Η επιτυχής αυτή ενέργεια απετέλεσε το προοίμιον των οραματισμών του Μακαριωτάτου διά την διεύρυνσιν του αριθμού των Μητροπόλεων και των Χωρεπισκοπών, προκειμένου η Εκκλησία Κύπρου να αποκτήση και πάλιν την πλήρη αυτής Αυτοκεφαλίαν την οποίαν απελάμβανε προτού οι Φράγκοι κατακτηταί την καταργήσουν με την σύνοδόν τους το 1222 και την Βούλαν του Πάπα Αλεξάνδρου Δ΄ το 1260, οραματισμούς τους οποίους και επραγματοποίησεν αργότερον, ως Αρχιεπίσκοπος.

          Ως Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν του γνωστού ατυχήματος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, επρωτοστάτησεν ώστε η Εκκλησία ημών να τοποθετηθή εναντίον της αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

          Εξεπροσώπησε πολλάκις την Εκκλησίαν της Κύπρου εις διαφόρους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ. Την 5ην Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενεθρονίσθη την Κυριακήν 12ην Νοεμβρίου 2006. 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ