O ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΕ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ

 

          Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Παρίσι καλούν το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους να αποφύγουν επιμελώς κάθε προσέγγιση «εν θερμώ» του πυραυλικού πλήγματος σε πολωνικό έδαφος.

          «Να αποφευχθεί κάθε εσπευσμένη απόφαση» ζητά ο Καγκελάριος Σόλτς απευθυνόμενος στη Συμμαχία, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν από την Ινδονησία ξεκαθαρίζει πως: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή επιδίωξη για να πολεμήσουμε την Ρωσία» και συμπληρώνει πως η προσέγγιση του «θερμού επεισοδίου» με το πυραυλικό πλήγμα θα πρέπει να είναι  πολύ προσεκτική.

          Λίγη ώρα πριν, περί τις 09:00 ώρα Γκρήνουιτς ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάριζε προς την G7 αλλά και το ΝΑΤΟ πως οι πύραυλοι που έπληξαν το συνοριακό χωρίο στην Πολωνία, ανήκαν στην ουκρανική αεράμυνα ρωσικής κατασκευής τύπου S300.

          Στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η τροχιά των πυραύλων και το στίγμα από το σημείο εκτόξευσης, είχαν τεθεί από τα μεσάνυχτα στο μικροσκόπιο. Για κακή τύχη των απανταχού πολεμοκάπηλων ένα αεροσκάφος περιπολίας της Συμμαχίας, παρακολούθησε όλη την τροχιά των πυραύλων. Υπήρχε δηλαδή αυτόπτης μάρτυρας.

          Οι τόνοι άρχισαν να πέφτουν στις πρωτεύουσες της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά δηλαδή την προειδοποιητική παρέμβαση του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή σε Fake News.

          Και ενώ η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι δεν είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την επομένη της πτώσης πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία.

          Είχε προηγηθεί η διορθωτική  ανάρτηση στο Twitter του Πολωνού δημοσιογράφου, ο οποίος πρώτος είχε διασπείρει την είδηση περί «πολωνικού πλήγματος», η οποία υιοθετήθηκε σχεδόν αυτόματα από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Πολωνός δημοσιογράφος  διόρθωσε την πληροφορία του μιλώντας για «συντρίμμια που προκλήθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα».

          Το πρωί της Τετάρτης στα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. Τόσο ξεκάθαρη, που ο αρχηγός της CIA έσπευδε αεροπορικώς στο Κίεβο. Η παρουσία του στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν ενδεικτική της σπουδαιότητας της διαδικασίας ειρήνευσης την οποία έχουν εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα τροχοδρομήσει  η Ουάσιγκτον.

          Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μονίμων εκπροσώπων των χωρών μελών. Θα προέδρευε ο Γεν. Γραμματέας της Συμμαχίας Γιένς Στόλτεμπεργκ.

          Καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι της Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα ανέμεναν πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν μία ιδιαίτερα αυστηρή στάση προειδοποιώντας κυρίως τις πρώην ανατολικές χώρες να προσέξουν ιδιαίτερα ως προς  τον βαθμό της αντιρωσικής προκλητικότητας που υιοθετούν με μεγάλη ευκολία.

          Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πληροφορία πως από την πρώτη στιγμή που καταγράφτηκε το πλήγμα σε πολωνικό έδαφος οι στρατιωτικοί επιτελείς σε διάφορες δομές του ΝΑΤΟ, με γνώση επί θεμάτων συλλογικής ασφάλειας, απέκλειαν κάθε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Συμμαχίας. Άλλωστε και σε επίπεδο γαλλικής ηγεσίας ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευδε να δώσει τον τόνο αποκλείοντας κάθε προοπτική σύγκρουσης με την Ρωσία.

          Παράλληλα με όλα τα παραπάνω βρισκόταν εν εξελίξει και μία προφανής προσπάθεια της Μόσχας να εξηγήσει πώς το πλήγμα σε πολωνικό έδαφος δεν προερχόταν από ρωσικούς πυραύλους. Με συγκεκριμένες αναφορές και δημοσιοποίηση συντεταγμένων, οι Ρώσοι επιτελείς ξεκαθάριζαν πως η ελάχιστη απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, βληθέντων ουκρανικών στόχων από ρωσικούς πυραύλους, ξεπερνούσαν τα 35 χιλιόμετρα. Μία απόσταση η οποία μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

          ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν για την προέλευση του πύραυλου που έπληξε την Πολωνία

          Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ, ότι η πυραυλική έκρηξη την Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

          Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι «απίθανο» η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

          Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι ο πύραυλος που έπληξε το πολωνικό χωριό την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο άτομα, ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Guardian. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι την Τρίτη δεν είχε βάλει στόχο πουθενά εντός 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ