ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ»: 11ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


          Μια απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών όταν από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου, τραυματίστηκε θανάσιμα ένα 11χρονο παιδί και ελαφρότερα άλλα δύο.

          Οι Σέρρες θρηνούν για τον μικρό Μάξιμο-Βασίλη παιδί γνωστού καρδιολόγου της πόλης ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα για το παιδί του και έσπευσε στο σχολείο για να δει αν μπορεί να το σώσει.

          Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου αναφέρει πως το 11χρονο παιδί «έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή», ενώ για τα δυο παιδιά που τραυματίστηκαν το ένα, ηλικίας 10 ετών, επέστρεψε σπίτι του ενώ το άλλο, ηλικίας 6 ετών, θα μεταφερθεί προληπτικά στο «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση καθώς έχει ελαφριές κακώσεις.

          Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχολείο είχε βρεθεί μηχανικός, προκειμένου να κάνει ρυθμίσεις, έτσι ώστε η θέρμανση του κτιρίου να προέρχεται από τη γεωθερμία και όχι από καυστήρα πετρελαίου, όπως ήταν παλαιότερα.

          Ο μηχανικός έφυγε από το σχολείο έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

          Σε ένα διάλειμμα των μικρών λίγο μετά τις 14:30 έγινε έκρηξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων δύο. Όπως λένε από το σχολείο, αν τα παιδιά είχαν μάθημα και δεν βρίσκονταν στο προαύλιο, τότε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία.

          Τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν, βρίσκονταν κάτω από σκέπαστρο λόγω βροχής, πριν συμβεί το μοιραίο.

          Άμεσα έφτασε στο σημείο κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο και παρέλαβε τα δύο ελαφρά τραυματισμένα παιδιά όπου και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

          «Είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις για τις εργασίες» λέει ο διευθυντής του σχολείου

          Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

          «Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος.

          «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

          Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

          Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

          Διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση

          Την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες που οδήγησε στον θάνατο ενός 11χρονου και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών, ζήτησε ο εισαγγελέας Σερρών.

          Ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε να διερευνηθούν οι ευθύνες για το τρομερό δυστύχημα που φαίνεται ότι προκλήθηκε μετά από εργασίες αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με σύστημα γεωθερμίας.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ