ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ 9ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

 

Τελετή μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τις 8/2 του 1944, όταν εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία, εκατοντάδες Καλαματιανοί, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, από το Δήμο, τις Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και τους συγγενείς των θυμάτων.

Παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, τελέστηκε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια, στο κενοτάφιο, έγινε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων (ο σχετικός κατάλογος αριθμεί 153 εκτελεσθέντες) και κατατέθηκαν στέφανοι. Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθως ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι Αρχών μετέβησαν στο μνημείο στην είσοδο του παλαιού στρατοπέδου του 9ου Σ.Π. καταθέτοντας λίγα άνθη, αποδίδοντας σεμνό χαιρετισμό στη μνήμη τους. 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ