ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ


Μπαίνοντας στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαλύρας συναντά κανείς μια τιμητική πινακίδα: “Τιμής ένεκεν σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς Ανδρόνικου και Γεωργίου Φειδά και της αδελφής αυτών Βασιλικής Φειδά-Βύνιου”. Είναι οι ομογενείς που ζουν στο Warwick του Rhode Island της Αμερικής και ανταποκρίθηκαν αμέσως και με πολύ αγάπη στο κάλεσμα για την οικονομική υποστήριξη της ανακαίνισης του Περιφερειακού Ιατρείου. Όμως η μικρή αλλά σημαντική αυτή δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάστηκε μια αλυσίδα ανθρώπων για να ανακαινιστεί. Ήταν η πρόσκληση που έκανε μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Βαλύρας η Έφη Ηλία Κοντοπούλου, καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, προς τους ενδιαφερόμενους Βαλυραίους χορηγούς. Ήταν οι χορηγοί αδελφοί Φειδά. Ήταν ο Δήμος Μεσσήνης που διέθεσε εργαζόμενους για να γίνει η ανακαίνιση. Ήταν άλλοι κάτοικοι και παράγοντες της Βαλύρας που στήριξαν την προσπάθεια…

Η ανακαίνιση του Περιφερειακού Ιατρείου Βαλύρας είναι από τα σημαντικά παραδείγματα του τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία ανθρώπων και φορέων και η αγάπη για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Αν και η υγειονομική κάλυψη είναι δικαίωμα που το κράτος πρέπει να το εξασφαλίζει για όλους τους πολίτες του, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον σε πολλές περιοχές της περιφέρειας της χώρας. Στην Βαλύρα όμως οι κάτοικοι είναι από τους τυχερούς, γιατί το Περιφερειακό Ιατρείο έχει δύο γενικούς γιατρούς και λειτουργεί σχεδόν καθημερινά. Η δομή υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά και εκτός από τη Βαλύρα καλύπτει την Άνω και την Κάτω Λάμπαινα, την Άνω και την Κάτω Σκάλα.

Ο Θεόδωρος Νικολόπουλος, ο αρχαιότερος από τους δύο γιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου, που κατάγεται από το Τρίκορφο, σημειώνει ότι οι συνθήκες στο ιατρείο “είναι γενικά καλές”, ιδιαίτερα μετά από τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν. Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί και σε ελλείψεις, που μάλιστα έχουν κρίσιμη σημασία: “Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε καρδιογράφο στο ιατρείο μας. Θα έπρεπε να υπάρχει και έχουμε ζητήσει τρεις φορές. Χρειάζεται ακόμη ένας απινιδωτής για περίπτωση ανάγκης. Κυρίως αυτά μας λείπουν, όχι κάτι άλλο. Όταν χρειαζόμαστε υλικά μας στέλνει το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά ή το Νοσοκομείο”.

Είπαμε όμως ότι στη Βαλύρα οι άνθρωποι λειτουργούν σαν αλυσίδα και αμέσως μόλις ο αντιπρόεδρος της ομάδας του “Αστέρα Βαλύρας”, Ανδρέας Δουλάμης, που είναι και ο φαρμακοποιός της Βαλύρας, ο οποίος ήταν μπροστά στη συνομιλία μας με τον γιατρό Θεόδωρο Νικολόπουλο, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας, Χρήστο Κ. Καίσαρη και μετά από λίγα λεπτά παρέδωσαν και οι δύο στο Περιφερειακό Ιατρείο τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή του “Αστέρα Βαλύρας”, τον οποίο η ομάδα θα τον παίρνει όταν έχει αγώνα, συνήθως τα Σαββατοκύριακα που το Περιφερειακό Ιατρείο δεν λειτουργεί.

Μπροστά στη συνομιλία μας με τον γιατρό ήταν και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο οποίος όταν άκουσε για την έλλειψη του καρδιογράφου ζήτησε από τον Θεόδωρο Νικολόπουλο να δώσει στοιχεία στο Δήμο για το απαραίτητο αυτό ιατρικό εξοπλισμό ώστε να συνδράμει και ο Δήμος για την απόκτησή του.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαλύρας υπηρετεί ακόμη ο γενικός ιατρός Βασίλειος Καμαρινόπουλος, από τη Μεσσήνη που είναι ο κύριος ιατρός της δομής. Τόνισε ότι “έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν σημειώνονται μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, γι’ αυτό και είναι τυχεροί οι κάτοικοι της Βαλύρας που έχουν καθημερινά δύο μόνιμους ιατρούς, είναι πολύ σημαντικό αυτό”.

Ο φαρμακοποιός της Βαλύρας και αντιπρόεδρος της ομάδας του “Αστέρα”, Ανδρέας Δουλάμης, από την πλευρά του σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να στελεχωθεί το Περιφερειακό Ιατρείο και με νοσηλευτικό προσωπικό: “Από την εμπειρία μου αυτό που βλέπω από τους δύο ιατρούς είναι ότι η συνταγογράφηση, όπως είναι σήμερα, καταναλώνει πολύ χρόνο. Δεν μπορούν να κάνουν την επιστήμη τους και να κάνουν και συνταγογράφηση. Χρειάζεται μια νοσηλεύτρια ή ένας νοσηλευτής. Ένας γιατρός με 10 και 20 άτομα στην αναμονή για εξέταση πως θα κάνει την επιστήμη του όταν έχει και τη συνταγογράφηση;”.

Με αφορμή την πρόταση του Ανδρέα Δουλάμη για το νοσηλευτικό προσωπικό, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βαλύρας, Γιώργος Ν. Φωτεινός, επισήμανε ότι στο παρελθόν το Ιατρείο της Βαλύρας είχε θέση και για νοσηλεύτρια και για μαία.

Ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, αναφερόμενος γενικότερα στις εργασίες που έγιναν στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαλύρας μίλησε για το “αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας του Δήμου και των τοπικών παραγόντων, των εθελοντών και των χορηγών. Αυτή η συνεργασία πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για όλες τις άλλες τοπικές κοινότητες. Όταν υπάρχει καλή συνεργασία δημιουργείται ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, όπως έχει δημιουργηθεί εδώ στη Βαλύρα”.

Στην είσοδο του Περιφερειακού Ιατρείου Βαλύρας υπάρχει και μια αναθηματική πινακίδα: “Λιλή Γεωργακοπούλου-Χατζή: Μεγάλη η προσφορά της επί σειρά ετών ως νοσοκόμα στο Αγροτικό Ιατρεία Βαλύρας Ιθώμης” γράφει και δίπλα υπάρχει η φωτογραφία της έξω από το παλιό ιατρείο. Εκεί έχουν υπηρετήσει ακόμη τη δεκαετία του ‘80 ως μαίες η Ρούλα Σπυροπούλου και ακολούθως η Μαρία Μαρία Μπαρμπαγιάννη-Μπόβη, ενώ έχει υπηρετήσει ως νοσηλεύτρια η Ειρήνη Κουτλη-Λινάρδου, σύζυγος του Γιάννη Ελ. Λινάρδου, εμπνευστή των εκδηλώσεων “Ιθώμαια”. Στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, στον όροφο του οποίου στεγάζεται ο “Αστέρας Βαλύρας”, υπάρχει η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των δωρητών του οικοπέδου, Βασίλη και Ηλία Κόνιαρη.

“Ανακαίνιση Κοινοτικού Ιατρείου Βαλύρας - Απρίλιος Πάσχα 2023” γράφει ακόμη η τιμητική πινακίδα για τη δωρεά των αδερφών Φειδά, στην οποία προστίθεται ακόμη: “Με φόρο τιμής στους γονείς τους Παρασκευά και Όλγα και στις αδελφές της μητέρας τους Κωνσταντίνας, Αθανασίας και Λευκής Ηλιοπούλου”.


                Πηγή – πληροφορίες: https://kalamatajournal.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ