ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ 23ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ - ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ 4 ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 23η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ


Με αφορμή σχόλια και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα περί κοπής δέντρων στην 23η Μαρτίου διευκρινίζονται τα εξής:

Τα δέντρα δεν κόβονται,  δεν ξεριζώνονται, αλλά κλαδεύονται ώστε να μεταφυτευτούν. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη για την αναδιαρρύθμιση - αναδιάταξη της 23ης Μαρτίου, ο υπάρχων κόμβος θα μετατοπιστεί νοτιότερα της οδού, όπως και τα αγάλματα, ενώ τα 4 δέντρα που κλαδεύονται, προσωρινά θα μεταφυτευτούν στο φυτώριο του Δήμου. Το αυστηρό κλάδεμα γίνεται για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά και μεταφύτευση. Κατά την τελική διαμόρφωση του έργου, το πράσινο θα ενισχυθεί και προβλέπονται και νέες φυτεύσεις. Ο Δήμος Καλαμάτας και η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι ενισχύει το πράσινο στην πόλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα πάρκα-τσέπης, αλλά και τις φυτεύσεις δεκάδων δέντρων στην πόλη κάθε χρόνο. Πάντοτε οι παρεμβάσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της “πράσινης” πόλης. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση.

Στα φυτώρια του Δήμου Καλαμάτας φυτεύτηκαν τα 4 δέντρα από την 23η Μαρτίου - Προχωρούν τα έργα ανάπλασης

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, για τη μεταφορά και μεταφύτευση 4 δέντρων (φίκων) από τη νησίδα της 23ης Μαρτίου, όπου γίνονται τα έργα αναδιαρρύθμισης - αναδιάταξης της περιοχής. Συγκεκριμένα, τα δέντρα που χθες κλαδεύτηκαν, σήμερα αφαιρέθηκαν, μεταφέρθηκαν με προσοχή και μεταφυτεύτηκαν ήδη στα φυτώρια του Δήμου Καλαμάτας. Τα υπόλοιπα δέντρα της νησίδας παραμένουν.

Η απομάκρυνση των 4 δέντρων από τη νησίδα του δρόμου προβλεπόταν στην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου», και ο Δήμος με την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών προέβη στη μεταφύτευσή τους.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τη μελέτη προβλέπεται ενίσχυση του πρασίνου στη νησίδα αλλά και στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, η οποία θα διευρυνθεί κατά ένα στρέμμα περίπου, και θα φυτευτούν επιπλέον δέντρα αλλά και θάμνοι. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται να φυτευτούν γιακαράντα, γρεβιλέες, ιβίσκοι, φίκοι, μανόλιες και φωτίνιες, ενώ σε παρτέρια θα μπουν δάφνες και σχίνοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το έργο «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου», που είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη1.452.500€ και συγχρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΕ με μέση έκπτωση 23,67%.

Το έργο εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου να ολοκληρωθεί η α' φάση του έργου με την παράδοση του νότιου τμήματος της οδού. Τις ημέρες αυτές εξελίσσεται η πλακόστρωση του πεζοδρομίου ενώ θα συνεχιστεί και η τοποθέτηση των κυβόλιθων. Θα ακολουθήσει η β' φάση με την αποξήλωση του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου και την κατασκευή νέου νοτιότερα.


 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ