ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑΦΟΥΣ -Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Μάρμαρα από μνήματα για την ανάπλαση της παραλίας στην Καλαμάτα

Δημοτικός σύμβουλος στην Καλαμάτα κατήγγειλε ένα απίστευτο περιστατικό, σχετικά με τα έργα ανάπλασης της παραλία της πόλης.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κανάκης άναψε «φωτιές» με ανάρτησή του στο Facebook (στη συνέχεια την κατέβασε) κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αναρτώντας και φωτογραφίες που έδειχναν μάρμαρα και πλάκες από τάφους να είναι στοιβαγμένα σε παλέτες και να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση που πραγματοποιείται στην οδό Ναυαρίνου, στην Καλαμάτα.

Η ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου

Αναλυτικά, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Βασίλης Κανάκης, ανέφερε στην ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook:

«Η ανάπλαση της Ναυαρίνου έχει έως σήμερα διαρκέσει πάνω από 540 ημέρες. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αδικαιολόγητη απουσία των συνεργείων και αδικαιολόγητα αναποτελεσματική διαχείριση της δημοτικής αρχής.

Οι παρακάτω φωτογραφίες από την ανάπλαση δείχνουν ότι σαν υλικά χρησιμοποιούνται μάρμαρα από τάφο.

Η σύμβαση επιτρέπεται κάτι τέτοιο;

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα υλικά (εάν πρόκειται για μεταχειρισμένα βέβαια, κάτι που οφείλει να διευκρινίσει ο υπεύθυνος του έργου).

Υπάρχει επιβλέπων από τον δήμο;

Πιστοποιείται η ποιότητα του έργου;

Απίστευτα πράγματα με την ανοχή της δημοτικής αρχής».

Η αντίδραση του Δημάρχου Καλαμάτας

Όπως είναι λογικό ξέσπασες σάλος από την ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ χθες (11/6) ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πραγματοποίησε ανάρτηση στο Facebook σχετικά με το περιστατικό:

«Έδωσα ήδη εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να διακοπεί το έργο της Ανάπλασης στην οδό Ναυαρίνου και να κληθούν ο εργολάβος και ο επιβλέπων μηχανικός να δώσουν εξηγήσεις για τις μαρμάρινες πλάκες.

Άμεσα θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος στο τμήμα που έχει ήδη κατασκευαστεί. Είναι προφανές ότι θα ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία και θα επιβληθούν κυρώσεις.

Τι έδειξε η αυτοψία στην ανάπλαση της Ναυαρίνου και ο έλεγχος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε δημόσια καταγγελία  για το θέμα με τις μαρμάρινες πλάκες στο εργοτάξιο στο υπό ανάπλαση τμήμα της οδού Ναυαρίνου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να διακόψει προσωρινά τις εργασίες ανάπλασης και να υπάρξει πλήρης εξέταση της υπόθεσης. Ο Δήμαρχος, χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο, μακάβριο και δυσφημιστικό για τα έργα που γίνονται στην πόλη μας, ενώ άμεσα κλήθηκαν για εξηγήσεις ο εργολάβος και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς βρέθηκαν οι εν λόγω πλάκες (παραπέμπουν σε ταφικό μνημείο) στο σημείο του έργου.

Το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2023 εκδόθηκε εντολή άμεσης παύσης εκτέλεσης εργασιών στο έργο: «Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Α’ Φάση) από οδό Φαρών έως Ακρίτα», λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι, κατά την εξέλιξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου, από φωτογραφικό υλικό  που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρήθηκε, ότι υπήρχαν εναποθετημένα στην επιφάνεια περιοχής εκτέλεσης του έργου, φιλέτα επιστρώσεων από μάρμαρο προερχόμενα από ταφικά μνημεία εκτός κάθε προδιαγραφής της μελέτης του έργου.

Ορίστηκε, επίσης, Επιτροπής Μηχανικών Ελέγχου Καταλληλότητας του Υλικού, η οποία και άμεσα διενήργησε αυτοψία στο υπό ανάπλαση τμήμα, παρουσία και του εργολάβου. Στο σημείο κατά τον έλεγχο μετέβη ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

«ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΗΚΕ ΠΟΛΗ»

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε συνέχεια της αυτοψίας και του ελέγχου της ορισθείσας επιτροπής, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα υποχρέωση και έδωσα εντολή να διακοπούν οι εργασίες στον  συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, σήμερα αρκετά συνεργεία δούλευαν εδώ. Τα διώξαμε τα συνεργεία, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Σήμερα το πρωί συγκροτήθηκε η Επιτροπή Καταλληλότητας για να ελέγξει τα υλικά και το αν υπάρχουν εδώ μάρμαρα που έχουν γράμματα. Έχω ενημερωθεί, πάνω από 15 πλάκες έχουν ανοίξει, δεν υπάρχει τίποτα. Περιμένουμε λοιπόν να έχουμε το έγγραφο της Επιτροπής Καταλληλότητας για να δώσουμε στον εργολάβο εντολή να συνεχίσει και να προχωρήσει. Είναι σημαντικό να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος. Είχαμε προγραμματίσει την Τετάρτη-μάς το είχε υποσχεθεί ο εργολάβος-να δώσουμε το δρόμο στην κυκλοφορία. Αυτό τώρα θα πάει δύο-τρεις μέρες πίσω, θα δοθεί όμως στην κυκλοφορία. Το χρειάζονται οι επαγγελματίες στην περιοχή.

Χαίρομαι λοιπόν που ισχύει αυτό που  μας είπε ο εργολάβος, δηλαδή ότι έγινε λάθος, ότι είχαν βρει τα μάρμαρα αυτά, τα είχαν βάλει στην άκρη. Να ξέρετε ότι αν βρίσκαμε κάτι, θα διέκοπτα ολοκληρωτικά το έργο και θα ζητούσα να ελεγχθούν τα πάντα. Λυπάμαι ειλικρινά που για λόγους και μόνο μικροπολιτικής δυσφημίστηκε τόσο πολύ η πόλη μας. Πρέπει ο δρόμος να παραδοθεί, όπως είναι χαρακτηρισμένος, μονόδρομος, και έτσι θα λειτουργήσει. Αν στην πορεία διαπιστώσουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τους επαγγελματίες σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες θα το συζητήσουμε. Εμείς στηρίζουμε τη λειτουργία της πόλης και τους επαγγελματίες της περιοχής. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο κόσμος να μπορεί να κυκλοφορεί άφοβα.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος στη συνέχεια θα μπουν τα φωτιστικά και τα δέντρα».

ΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Σύμφωνα με το πρακτικό επιτροπής, ο «θησαυρός» ήταν άνθρακας, καθώς κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου σε διάφορα σημεία της ανάπλασης, μέσω αποξήλωσης (με χρήση μηχανικού εξοπλισμού) διαμήκων τμημάτων ευρείας επιφάνειας των παραπάνω μαρμάρων στα πεζοδρόμια της ανάπλασης, καθώς και των διαθέσιμων μαρμάρινων υλικών προς χρήση στο εργοτάξιο, διαπιστώθηκε ότι ΔΕΝ ΑΝΕΥΡΕΘΗΚΑΝ μαρμάρινες ταινίες (φιλέτα) επιστρώσεων προερχόμενα από ταφικά μνημεία. 


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ