ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩ» ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Στην αιωνιότητα πέρασε από σήμερα ήρεμα και γαλήνια σε ηλικία 78 ετών ο μεγάλος «δάσκαλος» (όπως τον αποκαλούσαν πολλοί νεώτεροι Κώοι) συγγραφέας-ιστορικός και δικηγόρος Βασίλης Συμεών Χατζηβασιλείου.

Μια μεγάλη μορφή του νησιού από τον χώρο των γραμμάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγγραφέας του μεγάλου και υπερπολίτιμου έργου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ» που εξέδωσε ο Δήμος Κω το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος  και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ.

Ένα έργο ζωής που με μεγάλο κόπο, έρευνα και αφιέρωση ετών για την συγγραφή του έφερε σε πέρας. Και μόνο για αυτό πέραν όλων των άλλων ο Βασίλης Χατζηβασιλείου συγκαταλέγεται αυτοδίκαια στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού της Κω.

Άνθρωπος, καλοσυνάτος, ευγενής, ευπροσήγορος, με απλότητα, έξυπνο χιούμορ και άνεση που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Με εύστοχες, καλοπροαίρετες και πολύ ουσιαστικές παρατηρήσεις για όλους (εξ ου και το προσωνύμιο «Δάσκαλος»).

Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος και μαχητικός δικηγόρος, χαρισματικός συγγραφέας (τα έργα καθώς και τα άρθρα του στον τύπο ήταν πάντα υπόδειγμα για όλους).

Υποστήριζε πάντα το δίκιο και την αλήθεια. Ιδιαίτερα ευαίσθητος και με σημαντική προσφορά σε ότι είχε να κάνει με τα Εθνικά μας θέματα (έχει γραφτεί το περιστατικό με το ξέσπασμα της κρίσης των Ιμίων που κάλεσε αμέσως τον τότε Ταξίαρχο Αθ. Νικολοδήμο για να τον ενημερώσει για τον επίσημο χάρτη που αποστομώνει την Τουρκική αδιαλλαξία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του τέως Ιταλικού Υπουργείου Αποικιών ο οποίος οριοθετεί με απόλυτη σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) των Δωδεκανήσων απ’ τις απέναντι τουρκικές ακτές και εκτυπώθηκε μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας της 4-1-1932 και του Ιταλοτουρκικού Πρωτοκόλλου της 28–12–1932).

Παράλληλα, άνθρωπος της εκκλησίας (πόσο χάρηκε με την επαναλειτουργία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου σχεδόν δίπλα στην κατοικία του, όπου και συνήθιζε όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του να ψάλλει ανελλιπώς με τη λεπτή και γλυκιά φωνή του στο αριστερό στασίδι), αλλά και της  καθημερινότητας με πολλούς φίλους και ακόμα περισσότερα πιο μακρινούς από άλλες περιοχές της χώρας ή και του εξωτερικού με τους οποίους επικοινωνούσε καθημερινά μέσω διαδικτυου, ως καλός χρήστης της τεχνολογίας).

Καλή ανάπαυση και καλό παράδεισο αγαπητέ μας Βασίλη.

Η Κως και όλοι εμείς σε ευγνωμονούμε για όσα μας πρόσφερες αφειδώλευτα.

Αλλά και τα ΜΜΕ που τόσο αγάπησες και πρόσφερες ότι μπορούσες με τις σελίδες πολιτισμού, την τακτική αρθρογραφία και τις αμέτρητες συνεργασίες σου (στην aegean, όπου μας τιμούσες με την μεγάλη αγάπη και το καθημερινό ενδιαφέρον σου, θα μας λείψουν τα πολύ εύστοχα και καυστικά -όπου χρειαζόταν- σχόλιά σου).

 

 


 

                Πηγή – πληροφορίες: https://aegeanews.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ