ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


«Τεράστιο» χαρακτήρισε το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με την ακαρπία των ελιών (βρώσιμων και ελαιοποιήσιμων), αλλά και τις ζημιές που ήδη προκαλεί στ’ αμπέλια ένας «εχθρός από το παρελθόν», ο περονόσπορος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα τέθηκε στο χθεσινό (3/7/23) Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας της παράταξης του κ. Τατούλη, καθώς η κα Νικολάκου ζήτησε από τον κ. Αναστασόπουλο απαντήσεις, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει , αλλά και σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες.

Απαντώντας στην κα Νικολάκου αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε:

«Θέλω να πω από την αρχή ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για την καρπόδεση και την αμπελουργία.

Την καρπόδεση και όσον αφορά στις επιτραπέζιες ελιές, που εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, και όσον αφορά στις ελαιοποιήσιμες.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα αμπέλια. Τόσο για τα οινοποιήσημα όσο και για τα επιτραπέζια σταφύλια.

Αύριο (σσ σήμερα) στις 12:30 υπάρχει μια τηλεδιάσκεψη με τον γενικό διευθυντή και με όλους του διευθυντές των ΔΑΟΚ για να δούμε τα αποτελέσματα των αυτοψιών, των ελέγχων, της καταγραφής των ζημιών και την αποτίμηση του ποσοστού της ζημιάς.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, άρα είναι μονόδρομος να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι διαπιστώνουμε κάθε μέρα».

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι «τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμα» και κατέληξε σημειώνοντας:

«Εάν διαπιστωθεί ότι το ποσοστό της ζημιάς είναι πάνω από 30% τότε έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να συμπληρώσουμε και να τεκμηριώσουμε τους φακέλους για το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτά είναι τα άσχημα νέα για την παραγωγή. Τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει μια καλή τιμή βλέπουμε ότι έχουμε καινούρια προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την ακαρπία και καινούρια προβλήματα στα αμπέλια, όπως ο περονόσπορος, ο παλιός εχθρός των αμπελιών, που τώρα ευνοήθηκε πάρα πολύ από τις κλιματικές συνθήκες».

 


                Πηγή – πληροφορίες: https://messiniapress.gr

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ