ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ - ΓΙΑ 8Η ΜΕΡΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο ΈΒΡΟΣ


Στα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Βοιωτία στρέφεται πλέον κατά κύριο λόγο η προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού εκείνο της Πάρνηθας παρουσιάζει πολύ βελτιωμένη εικόνα, με τις διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν να μην εμπνέουν ανησυχία.

Το πιο ανησυχητικό μέτωπο είναι αναμφίβολα αυτό του Έβρου λόγω και των αναζωπυρώσεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στην κοινότητα της Δαδιάς, όπου μεταξύ άλλων κάηκαν και οι Κατρατζήδες, ένας Δασικός Χώρος Αναψυχής μέσα στο δάσος, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως σήμερα Παρασκευή με τους ανέμους να βρίσκονται σε ύφεση, η πυρκαγιά θα περιοριστεί. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στη «Ζούγκλα», με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή έσπευσαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ώστε να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα, προβληματισμό δημιουργούν στο πυροσβεστικό σώμα και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία όπου όλο το βράδυ δίνονταν μάχες ώστε να σωθεί το δάσος του Ελικώνα. Παρ’ όλα αυτά η πυρκαγιά καίει πάντως σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Αρτοποιός: «Αναζητούμε δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό – Στις έρευνες και η ΕΥΠ»

Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Βοιωτία, Ασπρόπυργο, Φυλή και Πάρνηθα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» δήλωσε ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες.

«Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. «Έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Σύλληψη ενός άνδρας για τις φωτιές στον Αυλώνα

Ταυτόχρονα ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, συνελήφθη για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στον Αυλώνα, με την αστυνομία να ανακοινώνει περισσότερα στοιχεία για την σύλληψη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Αττικής.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ