ΟΙ 6 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΚ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ


Στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας για προτεραιοποίηση της οδικής ασφάλειας και ως συνέχεια των πρόσφατων επιχειρησιακών δράσεων στον τομέα αυτόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προήδρευσε το προηγούμενο διάστημα σειράς συσκέψεων της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, με θέμα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

Στις συσκέψεις τέθηκαν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή: Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με άμεση επιστροφή 50 αστυνομικών στην Τροχαία (θα ακολουθήσουν και άλλες επιστροφές τούς επόμενους μήνες) και με αξιοποίηση και ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών επιτήρησης, αρχικά σε κεντρικούς δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.

Οι 6 παραβάσεις που οδηγούν σε αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος

Στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι η διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ενός νέου πλαισίου του Κ.Ο.Κ., με έμφαση στο να αυστηροποιηθούν οι ποινές συγκεκριμένων παραβάσεων, όπως:

1.    Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη

2.    Παραβίαση STOP

3.    Χρήση κινητού τηλεφώνου

4.    Οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)

5.    Επιθετική οδήγηση

6.    Διπλοπαρκάρισμα

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές παραβάσεις, η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η αφαίρεση τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης να βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή του παραβάτη, και να γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική.

Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε οι ποινές που αφορούν τις συγκεκριμένες παραβάσεις να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

Παρεμβάσεις στον Κηφισό για αποφόρτιση και ομαλοποίηση της κυκλοφορίας

Στόχος είναι επίσης η επικαιροποίηση, ο επανασχεδιασμός και η βελτίωση της πρωτογενούς αντίδρασης και επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών στους δρόμους, και ιδιαίτερα στον Κηφισό, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτατη αποφόρτιση και ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου -με τον οποίο είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στις 21 Αυγούστου- και τον αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας), του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Γερασιμίδη.

Συμφωνήθηκε να γίνει λεπτομερής καταγραφή και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, υιοθετώντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών.

Ο στόχος είναι αφενός η διερεύνηση τρόπων άμεσης αντίδρασης (επαρκές παράλληλο δίκτυο, συντονισμός), αφετέρου η συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους, σε έκτακτες περιπτώσεις, προϋποθέτει ικανό χρόνο εργασίας εκ μέρους των Αρχών.

Σχεδιάζεται η δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο για τροχαία περιστατικά που συμβαίνουν στην κατεύθυνση πορείας τους.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ